SLK 55 AMG má 400 koní!

Čím je staršie, tým je výkonnejšie! SLK v chirurgicky dokonalej úprave od AMG je momentálne vo svojej najlepšej forme - dostalo štyristo koní a prešlo výraznou karbónovou kúrou.

14.06.2006 22:26
Mercedes-Benz SLK 55 AMG Foto:
Špeciálna séria Mercedes-Benz SLK 55 AMG
debata

Špeciálna séria Mercedesu-Benz SLK 55 AMG sa ocitla v konkurenčnom vákuu. Jej výkon vyletel kdesi nad hranicu ionosféry a väčšina konkurentov tam ani len nedovidí. So svojím vyladeným 5,5-litrovým osemvalcom už súperí s niekým úplne iným. Výkon štyristo koní ju katapultoval do vyššej spoločnosti, kde sa už začínajú pohybovať také celebrity ako Porsche 996 Turbo.

SLK-áčko sa prepracovala medzi elitu predovšetkým úpravami dýchacieho traktu svojej „vé-osmičky“. Modifikovaný prívod vzduchu disponuje športovým vzduchovým filtrom AMG a nové výfukové potrubie odvádza splodiny efektívnejšie a zároveň zvukovo efektnejšie. Výsledkom je okrem vyššieho výkonu aj pružnejšia reakcia motora na pohyb plynového pedálu. V priamke je nové AMG (ne)skutočne rýchle – z nuly na 100 km/h dobehne za 4,5 sekundy (klasické 55 AMG za 4,9 s) a dvestovka padne za 15,5 sekundy od štartu (štandardne 17,5 s). Výkon 294 kW/400 k a krútiaci moment 520 Nm prenáša na zadnú nápravu sedemstupňová automatická prevodovka AMG SPEEDSHIFT 7G-TRONIC (manuálne radenie sprostredkúva dvojica hliníkových pádiel pod volantom).

Spomínaný karbón, teda presnejšie kombinácia plastu a uhlíkových vlákien našla uplatnenie pri predných blatníkoch, ale predovšetkým pri pevnom strešnom dieli. Z auta odišli všetky hydraulické komponenty skladacej strechy a všetko to vyústilo do nižšie umiestneného ťažiska a zníženia hmotnosti o 45 kg. Pohotovostná hmotnosť tým dosiahla 1495 kg a pomer hmotnosť-výkon sa dostal zo 4,3 na 3,7 kg/k.

Ultraľahké 19“ disky sú obuté do pneu s rozmermi 235/35 ZR19 (vpredu) a 265/30 ZR19 (vzadu). V ponuke je aj špeciálne športové obutie na okruhy, ktoré vám na želanie dodajú bez extra príplatkov.

Už sme spomenuli zníženie ťažiska a celkové zníženie hmotnosti, špičkové pneumatiky. K tomu si môžete pripočítať kompozitové brzdy a kompletne nastaviteľný podvozok. Súčtom všetkých týchto položiek môžu byť jedine perfektné jazdné vlastnosti, ktorým nestačia iba kvalitné okresné cesty. Tie si už pýtajú prvotriedny okruhový asfalt.

Prvé kusy tejto špeciálnej edície dodajú v júli. Cena je na nemeckom trhu stanovená na 107 300 eur vrátane dane (cca 4,2 milióna).

debata chyba
Články podľa značiek