Prichádza elektrické MINI

Po tom, čo svet obleteli špionážne fotky obyčajného MINI, ktoré údajne jazdí na elektrinu, vyrukovalo BMW s oficiálnym stanoviskom. BMW naozaj vyvinulo MINI jazdiace iba na elektrinu. Označuje ho jednoducho MINI E a vidieť ho budete môcť už v novembri 2008 na autosalóne v Los Angeles.

21.10.2008 06:59
Mini Foto:
MINI E uvidíme už v novembri 2008 na autosalóne v Los Angeles.
debata

MINI E nie je hybrid ako napríklad Toyota Prius, alebo Chevrolet Volt. Je to čistý elektromobil. Za žiadnych okolností teda nepoužíva spaľovací motor a jeho prevádzka je tak úplne bez emisií CO2. Aj keď je už auto kompletne hotové, do predaja sa ešte tak skoro nedostane. BMW si chce byť svojim produktom úplne isté a preto ho najprv preverí rozsiahlym testovacím programom. Päťsto kusov vozidiel MINI E poskytne na dlhodobý test vybraným zákazníkom v Kalifornii, New Yorku a v New Jersey, kým nenazbiera potrebné množstvo dát. Keď sa projekt osvedčí, poputuje MINI E do predaja nie len v USA, ale aj do Európy a Ázie.

Z klasického MINI vyhodili zadné sedadlá a na ich miesto umiestnili 260 kg vážiacu lítium-iónovú batériu, ktorá sa skladá z 5088 článkov. Tá poháňa elektromotor umiestnený pod prednou kapotou. Toto rozmiestnenie zabezpečilo ideálne rozloženie hmotnosti 50:50. Elektromotor dosahuje nevídaný výkon 150 kW (204 k) a disponuje krútiacim momentom 220 Nm. Auto s hmotnosťou 1465 kg dokáže tento elektromotor rozbehnúť na stokilometrovú rýchlosť za 8,5 sekundy. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 152 km/h.

Okrem toho, že chýbajú zadné sedadlá, sa toho v interiéri veľa nezmenilo. Akurát namiesto otáčkomera je tam ukazovateľ spotreby energie. Tak isto sa zmenili údaje, ktoré zobrazuje palubný počítač. Dojazd predstavuje pri plnom nabití 240 km. Tento pôsobivý údaj dosiahlo BMW okrem iného aj prepracovaným systémom rekuperácie energie pri brzdení, ktorý teraz dokáže zachytiť až tri štvrtiny energie. MINI E sa nabíja s bežnej domácej elektrickej siete a batéria sa dokáže plne nabiť už za 2,5 hodiny.

debata chyba
Články podľa značiek