Dáni majú vlastný superšport

Pre väčšinu ľudí úplne neznáma dánska automobilka Zenvo Automotive stvorila superšport s označením ST1. Vznikne iba 15 kompletne ručne vyrobených kúskov. Pohon zabezpečuje dvakrát preplňovaný osemvalec s objemom sedem litrov.

21.12.2008 14:58
Zenvo ST1 Foto:
Zenvo Automotive vyrukovala s veľmi podareným dizajnom na nováčika v odbore.
debata

Dánska automobilka Zenvo Automotive vznikla v roku 2004 za jediným účelom. Chceli postaviť vysokovýkonné športové auto, ktoré by spĺňalo všetky dnešné štandardy, no zároveň vodičovi poskytlo jedinečný a nefalšovaný pocit z riadenia pravého superšportu. Po štyroch rokoch úsilia tento čisto dánsky projekt uzrel svetlo sveta. Prototyp je v záverečnej fáze testovania a na budúci rok sa počíta s produkciou iba 15-tich kusov.

Spoločnosť Zenvo Automotive hovorí o tomto aute ako o čisto dánskom projekte. Dánsky je vraj aj dizajn. Vzhľadom na to, že doteraz sme nepočuli o žiadnych autách dánskej výroby, vyzerá tento superšport až prekvapivo dobre. Už sme si totiž zvykli, že vždy keď sa objaví nejaký neznámy výrobca so supervýkonným autom, dizajn väčšinou nie je jeho silnou stránkou. Zenvo ST1 je výnimkou potvrdzujúcou pravidlo.

1104 koní a dokonalý asfalt...Ideálna kombinácia. Foto: Zenvo Automotive
Zenvo ST1 1104 koní a dokonalý asfalt...Ideálna kombinácia.

Pred zadnou nápravou má Zenvo ST1 uložený monštruózny sedemlitrový osemvalec. Aby to nebolo málo, Dáni ho vybavili kompresorom aj turbodúchadlom. Výsledkom je 1104 koní pri 6900 ot./min. a krútiaci moment s kategórie veterných mlynov. Až neuveriteľných 1430 Nm pri 4500 ot./min. je prenášaných iba na zadnú nápravu prostredníctvom šesťstupňovej manuálnej prevodovky a diferenciálu s hydraulicky obmedzenou svornosťou. Pocit autentickosti je teda stopercentne zaručený.

Zenvo ST1 sa podľa údajov výrobcu dostane na stovku iba za 3 sekundy. O 8,9 sekúnd po štarte už uháňa dvestokilometrovou rýchlosťou. Až v rýchlosti 375 km/h zastaví túto dánsku strelu elektronický obmedzovač. Cena je zatiaľ neznáma, ale určite nebude lacné dostať sa k jednému z pätnástich existujúcich kúskov.

debata chyba
Články podľa značiek