Honda oficiálne zastavila vývoj nástupcu roadstera S2000

Automobilka Honda oficiálne ukončila aj vývojové práce na nástupcovi roadstera S2000. Po superšporte NSX je tak S2000 ďalšou obeťou klesajúcich predajov. Spolu so športovými modelmi Honda ukončila aj vývoj benzínového motora V8.

08.01.2009 11:53
Honda S2000 Foto:
Pre Hondu S2000 je rok 2009 posledným.
debata

Rozhodnutím automobilky ukončiť akékoľvek aktivity súvisiace s vývojom športových modelov bude nesporne sklamaných mnoho fanúšikov Hondy. NSX aj S2000 pôsobili v dnešnom svete veľmi výnimočne a hoci skupinka ich priaznivcov nie je veľká, k imidžu značky prispeli veľkou mierou.

Pre Hondu S2000 je rok 2009 posledným, po ukončení jej výroby zmizne z portfólia značky posledný čistokrvný športový model.

Prvé správy o zastavení vývoja športových modelov Honda sa objavili už koncom roka 2008. Vrcholní predstavitelia automobilky jasne oznámili, že potrebujú prerušiť vývoj týchto modelov a zastaviť odčerpávanie finančných prostriedkov z pokladnice automobilky. Racionálne myslenie musí byť v tomto prípade silnejšie ako nadšenie z týchto športových modelov. Tento náhly zvrat v myslení vedenia automobilky je výsledkom aktuálnych ekonomických výsledkov a neustále sa znižujúcich predajov. Honda musí ušetrené prostriedky investovať do masovejšie vyrábaných a lacnejších modelov, za ktoré sú ľudia ochotní platiť aj v časoch klesajúcich predajov.

Blízka budúcnosť Hondy je zatiaľ nejasná. Teraz umŕtvila projekty S2000 a NSX, no keď si to vyžiada situácia, nebudú jediné. Spolu s nimi vedenie automobilky zastavilo aj vývojové práce na takmer dokončenom benzínovom motore V8, ktorý bol určený na pohon nástupcu modelu NSX. Nepraje mu nielen prebiehajúca finančná kríza, ale aj enviromentálna politika Hondy. Motor V8 totiž akosi nezapadá do jej plánov budúcnosti ekologických motorov.

Predaje značky Acura (luxusná vetva značky Honda) v USA klesli v decembri 2008 oproti novembru 2008 o viac ako 39 %, v porovnaní s rokom 2007 to predstavuje prepad o 20 %. Honda sa však nemusí veľmi znepokojovať, pretože podobne klesli aj predaje Mazdy. Mazda Miata (MX-5) je totiž úhlavným nepriateľom Hondy S2000 a už roky medzi sebou vedú na americkom trhu neľútostný boj.

debata chyba
Články podľa značiek