Alfa MiTo diétuje na LPG

Taliani sa rozhodli nakŕmiť MiTo plynom a ono im to zhltlo. Určite sa potešia aj "zelení". Škoda, že iba na talianskom trhu.

26.10.2009 00:51 , aktualizované: 06:21
mito Foto:
mito
debata

Motor 1.4 Turbo LPG, ktorý sa predstavil prednedávnom v Lancii Delta Ecochic, sa dostáva aj do útrob Mini-killera. Dobre známa jednotka s objemom 1,4 litra dopovaná turbodúchadlom vyvinie s prehľadom maximálny výkon 88 kW (120k) a krútiaci moment 206 Nm už od 1750 otáčok. Premietnuté do výkonov, „Turbobenzina“ rozhýbe MiTo z pokoja na stovku za 8,8 sekundy a dych jej dôjde pri rýchlosti 198 km/h.

Takto vyzerá MiTo s dvoma žalúdkami. Foto: Alfa Romeo
rtg-mito Takto vyzerá MiTo s dvoma žalúdkami.

LPG konverziu MiTa vyvinul Fiat Powertrain Technologies v spolupráci s firmou Landi Renzo, známym špecialistom na LPG. S prídavnou diskovou nádržou na mieste rezervy má plne natankované MiTo dojazd 1200 km z toho 480 km na plyn. Príjemným bonusom takéhoto pohonu je ekonomika prevádzky – skvapalnený plyn stojí tretinu toho, čo zaplatíte za benzín. Nepatrnú výhodu spraví aj lepšie rozloženie hmotnosti a dobrý pocit z nižších emisií.

MiTo LPG je už k dispozícii u talianskych predajcov. Po odrátaní ekoprémie (za kúpu automobilu spaľujúceho LPG) vo výške 3000 euro a využití talianského vydania šrotovného vo výške 1500 euro sa cena plynového MiTa scvrkne na veľmi zaujímavých 13 900 euro.

debata chyba
Články podľa značiek