Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tragická smrť československého olympionika. Dvojnásobný medailista zomrel po páde z pódia

Na Behu Jarmily Kratochvílovej bol každý rok čestným hosťom. Ani v nedeľu si dvojnásobný olympijský medailista Pavel Svojanovský nenechal akciu ujsť. Štartový výstrel tam však počul naposledy. Po tragickom páde pri oceňovaní najlepších vo veku 80 rokov zomrel.

01.04.2024 14:50
Oldřich a Pavel Svojanovský. Foto:
Bratia Pavel Svojanovský (vpravo) a Oldřich Svojanovský po zisku bronzovej medaily na olympijských hrách v Montreale 1976.
debata (4)

Legenda československého veslovania, ktorá s bratom Oldřichom v posádke získala striebro na olympijských hrách v Mníchove 1972 a bronz o štyri roky neskôr v Montreale, prišla na Vysočinu dekorovať najlepších atlétov populárneho bežeckého podujatia, ktorému šéfuje rekordérka v behu na 800 metrov Kratochvílová.

Ako informoval blesk.cz, starší zo súrodeneckého pár bol ako vždy elegantný, vitálny a v dobrom rozmare. Presne taký, akého ho všetci poznali. Popri trati povzbudzoval bežcov potleskom.

SR Čunovo Vodný slalom Majstrovstvá Sveta BAX Čítajte viac Starosti pred Parížom: Slovenská medailová nádej vynechala tréningy na olympijskej vode

Tých najlepších išiel po pretekoch odmeniť na improvizované pódium. „Bol to príves, na ktorom boli stupne víťazov,“ povedal Blesku jeden z bežcov.

Stačil okamih nepozornosti a Svojanovský šliapol do prázdna. Takmer dvojmetrový chlap ako hora sa nekontrolovateľne zrútil k zemi.

„Spadol priamo na hlavu. Krvácal. Bohužiaľ, záchranári bezprostredne po pretekoch odišli, takže sa čakalo asi päť minút na sanitku,“ prezradil jeden z aktérov 38. ročníku Behu Jarmily Kratochvílovej.

OH 2024 Čítajte viac Starostka Paríža má ohľadom olympiády jasno. Nie ste tu vítaní, odkázala Rusom a Bielorusom

Po príchode sanitky nasledoval rýchly transport do nemocnice v Havlíčkovom Brode. Odtiaľ prišla počas Veľkonočnej nedele tá najsmutnejšia správa.

„Je mi to veľmi ľúto. Pavel s bratom Oldom boli jedným z motorov Českého klubu olympionikov. Pre veslovanie a český šport je to veľká strata. Úprimnú sústrasť celej rodine a všetkým blízkym,“ kondoloval šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Najstaršie atletické svetové rekordy Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Florence Griffithová-Joynerová - beh na 100...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #veslovanie #Pavel Svojanovský