Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Iba 10-ročný chlapec zázračne zdolal šachového majstra sveta Carlsena. Už dnes mu hovoria šachový Messi

Argentínske zázračné dieťa spôsobilo obrovský rozruch na prestížnom šachovom turnaji Bullet Brawl.

30.03.2024 11:30
Faustino Oro Foto:
Faustino Oro.
debata

Faustino Oro je len desaťročný chlapec, napriek tomu dokázal podľa webu Buenos Aires Herald poraziť svetovú jednotku Magnusa Carlsena. Potreboval iba 48 ťahov.

Talentovaný mladík, ktorého miestni prezývajú „šachový Messi“, prekvapil všetkých svojim víťazstvom, ktoré dosiahol po iba 48 ťahoch. Na on-line turnaji Bullet Brawl, ktorý sa každoročne koná za účasti šachových majstrov z celého sveta, hral Oro proti svojmu obľúbencovi Carlsenovi.

Aj napriek náročnosti bleskovej partie sa mladíkovi podarilo využiť súperové chyby a získať historické víťazstvo, informuje Buenos Aires Herald. Jeho triumf je natočený na videu.

Hoci Oro súťaž nevyhral, jeho vystúpenie uchvátilo celý svet. Celkovým víťazom sa stal americký majster Hikaru Nakamura. Oro skončil na 21. mieste zo 156 hráčov s celkovým počtom 108 bodov, čo je na takého mladého chlapca neuveriteľný úspech.

Prvýkrát sa k šachu dostal pred necelými štyrmi rokmi. Všetko počas pandémie covidu. Podľa svojich slov sa šach naučil vďaka sledovaniu videí na platforme YouTube.

Otec mu ukázal malú šachovnicu a vďaka videám sa potom chlapec pre šach nadchol. „Jeho otec ma kontaktoval v septembri 2020 a Faustino sa zúčastnil na prvej lekcii. Vtedy mal len šesť rokov,“ vysvetlil tréner.

Adam Štefanec Čítajte viac Kaplána z Turzovky sledoval aj Newcastle United: Hymna Ligy majstrov? Je to vznešená hudba, akoby sa do kostola aj hodila

Pozornosť na seba Oro upútal aj na minuloročných majstrovstvách sveta. Vyhral tri partie, vrátane jednej proti veľmajstrovi, pričom v dvoch ďalších dosiahol remízu. Tým preukázal schopnosť hrať proti oveľa skúsenejším súperom.

Aj napriek Orovmu nízky vek je jeho potenciál zrejmý. Jeho schopnosti sú už teraz porovnateľné s inými svetovými veľmajstrami, v niektorých prípadoch ich dokonca prevyšujú.

S pravdepodobným umiestnením vo svetovom rebríčku, ktoré už má takmer isté, sa z tohto dieťaťa stáva pre všetkých nebezpečný súper.

Talianska rozhodkyňa Diana Di Meová Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Talianska rozhodkyňa Diana Di Meová má odvahy...
debata chyba