Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ANALÝZA: Zázrak, sklamanie, pád

Keď nejaký šport máme veľmi radi a pod piatimi kruhmi nevyužije veľkú šancu na prienik medzi elitu, bolí to i mrzí.

21.02.2018 05:00
ZOH 2018, hokej, osemfinále, Slovensko - USA Foto:
Slovenský brankár Ján Laco a Američan Brock Little (vľavo).
debata (72)

Hokejisti Slovenska sa v prvom stretnutí olympijského turnaja postarali o najväčšiu senzáciu – zdolali favorizovaných Rusov 3:2. Začali ako v zlom sne, po necelých piatich minútach prehrávali 0:2 – a končili v nečakanej víťaznej nálade.

Kto by povedal, že naposledy?

Trest za vylúčenia

Omladená reprezentácia pod vedením kanadského trénera Craiga Ramsayho si utvorila skvelú postupovú pozíciu. Na prvenstvo v skupine potrebovala z ďalších dvoch zápasov tri body. Sľubnú príležitosť na priamy postup medzi osem najlepších tímov nevyužila – núka sa povedať, že trestuhodne. Tesne podľahla USA a po samostatných nájazdoch aj Slovinsku.

Čo sa zdalo na dosah, sa zrazu vesmírne vzdialilo. Zostupná výkonnosť charakterizovala každý ďalší zápas. Najodovzdanejší prišiel v kľúčovom o postup do štvrťfinále. Prehra opäť proti USA 1:5 znamenala smutnú rozlúčku s Pjongčangom. Slováci akoby si neverili, namiesto zdravého srdu a hladu po úspechu na nich doľahla bezmocnosť. Pravdivejšiu tvár reprezentácie ukázali zápasy s USA a Slovinskom než s Ruskom.

Pod vedením nového realizačného tímu – nezaťažene sa pustil do generačnej výmeny, čo si vyžadovala aktuálna situácia – sa v plnej nahote zrkadlili staré choroby slovenského hokeja.

Najväčší – herná nedisciplinovanosť – sa stal rozdielovým prvkom v najdôležitejších zápasoch. V každom z nich mali Slováci viac vylúčených než ich súper, o ich prehre rozhodli góly v oslabeniach.

ZOH 2018: Hokejové osemfinále Slovensko - USA Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Hokejisti USA sa tešia z víťazstva 5:1 nad...

To mrzelo aj trénera Ramsayho. Reprezentácii sa usiloval vtlačiť nový herný systém, čo sa stalo tak trochu mantrou. Hráčov hľadal a skúšal v ôsmich prípravných zápasoch na troch medzinárodných podujatiach. Na každom sa predstavila obmenená zostava. Z nich sa vykryštalizovala olympijská – aká sa predtým ani raz nestretla – až v spomenutom prvom zápase proti Rusom…

Keď však chýba vyššia hráčska kvalita, situáciu nezachráni nijaký systém. Lepších hráčov – pri neúčasti hokejistov z NHL, čo Slovákov postihlo v porovnaní s inými silnými reprezentáciami najmenej – než vybrali Ramsay, Országh a Lašák, nemáme. Polemizovať možno o dvoch, troch menách, realizačný tím urobil rozhodnutie a nesie za výsledky zodpovednosť.

Slovenský výber z českej a slovenskej extraligy nemal hviezdu ani motivačného lídra, ktorý by mužstvo vyburcoval. Najskúsenejší – Ladislav Nagy, Tomášovia Starosta a Surový, Ján Laco – si účinkovanie na ich poslednom olympijskom sviatku predstavovali zrejme inak, realita však nepustila.

Mužstvu chýbal aj obávaný strelec, a tak sa spoliehalo na tímové oduševnenie, čo však nestačilo. Najproduktívnejšími hráčmi boli obrancovia Peter Čerešňák a Dominik Graňák, najlepší podľa vyjadrenia trénerov brankári.

ZOH 2018: Hokejový zápas Slovinsko - Slovensko Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Slovenskí hokejisti pred zápasom proti Slovinsku.

Hľadanie živej krvi

Ako ďalej?

Každá generačná výmena potrebuje čas. Realizačný tím má prvú skúsenosť – podobne ako niektorí mladší hráči, ktorým dal príležitosť. To je vklad do budúcnosti. Slovenský hokej živú krv potrebuje, ďalšia vážna skúška ho čaká na májovom svetovom šampionáte.

Zrejme už bez veteránov a s ďalšími mladými tvárami. Generálny manažér reprezentácií Miroslav Šatan sa zahryzol do neľahkého sústa. Teraz chutí kyslo, no ak vydrží v nastolenom trende, môže sa blysnúť aj na lepšie časy.

Pred štyrmi rokmi na olympijskom turnaji v Soči – za účasti hráčov NHL – mali Slováci vedení kapitánom Zdenom Chárom v skupine rovnakých súperov. Získali len bod za remízu s Ruskom (v predĺžení prehrali), podľahli Slovinsku 1:3, čo bola väčšia blamáž než teraz, od USA dostali kefu 1:7. A v boji o štvrťfinále podľahli Česku 3:5.

O to viac škrie súčasná premárnená šanca. Na jej začiatku bol malý zázrak, nasledovalo sklamanie – a po ňom prišiel pád.

72 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Pjongčang 2018