Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ramsay plánuje zmeny. Konrád bude na striedačke, pomenia sa útoky

Slovenskí hokejisti nastúpia v utorkovej kvalifikácii o štvrťfinále olympijského turnaja v Pjongčangu (12.10/4.10SEČ) s brankárom Jánom Lacom. Tréneri do zápasu proti USA zmenia aj niektoré formácie.

19.02.2018 04:29 , aktualizované: 07:44
ZOH 2018, hokej, SLovensko - USA Foto: ,
Súperi po zápase: americký brankár Ryan Zapolski a slovenský Ján Laco (vpravo).
debata (4)

Je možné, že prvýkrát na turnaji po prekonaní choroby nastúpi aj obranca Juraj Mikuš a do úvahy tak prichádza alternatíva 8 obrancov a čistých štyroch útokov. Tréner Craig Ramsey však po pondelkovom tréningu v hokejovom centre Kangnung nechcel byť konkrétny:

„Je čas trochu premiešať zostavu, ale detaily ešte nie sú definitívne. Do zápasu je ešte dostatok čas na zváženie variantu, ktorý by bol najvhodnejší.“

Slovenskí reprezentanti sa s USA stretli v základnej B-skupine a bolo to doteraz jediné z troch vystúpení, v ktorých nebodovali. Prehra 1:2 vlastne znamená, že sa s týmto súperom stretnú opäť, aj keď samozrejme odvrátiť to mohli v sobotu proti Slovincom, kde im chýbal jediný gól, či už v riadnom čase alebo v nájazdoch.

Surový: Musíme sa viac sa tlačiť do bránky

Tri zápasy priniesli štyri body a aj tak skončili slovenskí hokejisti na poslednom 4. mieste v B-skupine na zimných olympijských hrách v Pjongčangu. Vzápätí sa dozvedeli, že v zápase o postup do štvrťfinále budú ich súpermi Američania, s ktorými už raz na ZOH 2018 tesne prehrali (1:2). Príležitosť na revanš ako sa patrí, ale kapitán Tomáš Surový sa na to pozerá triezvo.

„Stane sa na turnaji, že sa hrá s tým istým súperom dvakrát, nie je to nič neobvyklé,“ začal rozvíjať tému osemfinálového súpera Surový. „Poznáme ich, oni nás, treba sa dobre pripraviť a vylepšiť veci, ktoré nám v prvom zápase s nimi nefungovali,“ pokračoval Surový. Vzápätí svoje predchádzajúce vety rozmenil na drobné:

„Musíme sa viac sa tlačiť do bránky. S jedným gólom sa ťažko vyhrávajú zápasy. Treba byť agresívnejší, dostať puk do predbránkového priestoru a tam to dotlačiť. Na druhej strane sa budeme snažiť eliminovať ich agresivitu smerom do našej bránky, Musíme prejsť stredným pásmom bez straty puku,lebo Američania vedia byť dobre stiahnutí, no zároveň aj variabilní v prechode do útoku.“

Andrej Kudrna (vľavo) - pri jeho gólovej... Foto: SITA/AP, Frank Franklin II
ZOH 2018 Andrej Kudrna (vľavo) - pri jeho gólovej radosti asistuje kapitán Tomáš Surový a Ladislav Nagy (27). Kudrna vyrovnal s USA na 1:1.

Z úvodnej senzácie a triumfu 3:2 nad olympijskými športovcami z Ruska Slováci napokon nevyťažili nič, keďže podľahli Američanom (1:2) aj Slovincom (2:3 po sam. nájazdoch). Mohli tieto tesné nezdary zanechať stopy v hlavách hráčov?

„Mohli, ale treba si uvedomiť, že toto všetko už je za nami. Nie sme šťastní, že sme sa dostali do takej situácie, ale už to nezmeníme. Musíme sa poučiť tak, aby sme v ďalšom zápase boli silnejší, nie slabší. Rozobrali sme si, čo bola príčina a teraz hľadíme dopredu. Začína sa pre nás nový turnaj a všetko bude o tom najbližšom zápase,“ pokračoval Surový. Na tému Američania alebo iný vhodnejší súper odmietol polemizovať. „Pravidlá turnaja boli vopred dané a každého súpera treba rešpektovať.“

Tridsaťšesťročný Surový má bohaté skúsenosti zo zápasov, ktoré rozhodujú o úspechu či neúspechu na turnaji. Odohral veľké množstvo súbojov play-off v zámorí, ale aj európskych súťažiach KHL, SHL či v reprezentačnom drese. Čo povie kapitán v kabíne pred osemfinále na ZOH svojim spoluhráčom?

„Treba sa uvoľniť a veriť vo svoje sily a vo víťazstvo. Zápasy play-off sú také, že sa hrá opatrnejšie a taktickejšie. Dôležité bude, aby sme na začiatku nepustili súpera do náskoku a potom ho nenaháňali celý zápas. Dôležitá je koncentrácia, ale premotivovanosť môže uškodiť. Treba ísť do zápasu koncentrovaný, ale nie nervózny. A najmä si treba veriť,“ rozlúčil sa Surový.

Brankár Ján Laco zachraňuje pred Chadom... Foto: SITA/AP, Frank Franklin II
ZOH 2018, hokej, Slovensko - USA Brankár Ján Laco zachraňuje pred Chadom Kolarikom, asistuje mu pri tom Peter Čerešňák.

Laco: Musíme sa vyvarovať faulov

Proti Američanom bude v bránke Ján Laco, nie Branislav Konrád. V obrane možno konečne dostane príležitosť aj Juraj Mikuš, ktorý doteraz maródil. A podľa naznačených útočných trojičiek z pondelkového tréningu slovenských hokejistov na ZOH 2018 v Kangnungu zmeny budú aj v jednotlivých formáciách.

Napríklad popri skúsených Ladislavovi Nagyovi a kapitánovi Tomášovi Surovom korčuľoval Marek Hovorka. Michal Krištof hral s Petrom Ölveckým a Matúšom Sukeľom, s Tomášom Marcinkom boli Patrik Lamper a Lukáš Cingel. Predbežne bezo zmien zostal útok Martin Bakoš, Miloš Bubela, Marcel Haščák.

„Zmeny určite urobím, ale ešte nie som rozhodnutý, ako to presne bude vyzerať. V tejto chvíli to ani ja sám neviem,“ povedal po utorkovom predpoludňajšom tréningu Slovákov ich kanadský tréner Craig Ramsay.

Na Američanov postaví do bránky Jána Laca, ktorý proti tomuto súperovi odchytal aj zápas v základnej B-skupine, Slováci ho prehrali 1:2. „Musíme sa vyvarovať faulov. Pomer vylúčení bol, tuším, šiesti ku dvom, z nášho pohľadu. Najväčšia devíza nášho súpera? Američania veľmi dobre dodržiavajú systém, zatvoria stredné pásmo, to je ich výhoda,“ povedal po utorkovom tréningu Ján Laco.

Ján Laco v reprezentačnom drese. Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Laco Ján Laco v reprezentačnom drese.

Skúsený 36-ročný gólman, hrdina strieborných MS 2012 v Helsinkách, prízvukuje, že proti Američanom treba vykorčuľovať s čistou hlavou. „Všetky prehry, ale aj víťazstvá, sa riešia iba do polnoci v ten deň. Potom musí prísť nastavenie na najbližšieho súpera. Čaká nás dôležitý zápas, ktorý musíme zvládnuť, ak chceme na turnaji pokračovať,“ doplnil Laco.

Útočník Michal Krištof tiež zdôraznil, že dôležité bude pokryť stredné pásmo a nenechať sa vylučovať.

„Musíme sa dobre pripraviť na stredné pásmo, ktoré bránia dobre a z toho vyrážajú do protiútokov. Treba zostať v piatich, nemôžeme robiť toľko oslabení, lebo to stojí veľa síl. Posledné dva zápasy sme dostali góly len v oslabení. Musíme hrať viac s pukom a v ich tretine využívať šírku pásma. Čím budeme mať viac puk na hokejkách, tým budú mať menej šancí,“ uviedol Michal Krištof.

Súboj o postup do štvrťfinále na ZOH v Pjongčangu Slovensko – USA sa v Kangwongu začne v utorok o 12.10 h miestneho času, čiže o 4.10 h SEČ.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Pjongčang 2018