Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Filc: Nemáme toľko hráčov, aby sme sa mohli tváriť urazene

Je najúspešnejší tréner slovenskej hokejovej reprezentácie. Pod jeho vedením získali Slováci prvú seniorskú medailu v Petrohrade i zlato v Göteborgu.

20.02.2014 17:40
Ján Filc Foto:
Ján Filc.
debata (13)

Pred štyrmi rokmi priviedol mužstvo s kapitánom Zdenom Chárom do semifinále na zimných olympijských hrách vo Vancouvri. Teraz sledoval Ján Filc olympijský turnaj ako divák pri televízore. „Zaostávali sme v rýchlosti korčuľovania aj kombinácie. Mali sme veľmi veľa hluchých momentov, robili sme viac fatálnych chýb ako súperi,“ hovorí o dôvodoch, prečo slovenskí hokejisti v Soči neuspeli.

Ako hodnotíte vystúpenie slovenského tímu na olympijských hrách?
Očakávania fanúšikov, ale aj ľudí z hokejového prostredia boli väčšie aj napriek generačnému problému. Očakávali sme celistvejší a odvážnejší výkon s menším počtom chýb, čím by chlapci nadviazali na dobré vystúpenia na predošlých olympiádach. Vedeli sme, že to nebude jednoduché, ale tentoraz sme zostali nejakí zachladení.

Pred začiatkom turnaja ste hovorili, že mužstvo by malo stavať na dobrej defenzíve, ktorá však takmer vôbec nefungovala…
Nefungovala obrana ani útok. Dať päť gólov v štyroch zápasoch nie je veľké vyznamenanie. Poznajúc naše možnosti, predpokladali sme, že útok nebude mať až takú palebnú silu, keďže nám výrazne chýbajú konštruktívni strední útočníci. V obrane sme očakávali kompaktnejší výkon, ale od prvého zápasu to neplatilo. Robili sme veľké chyby. Nielen vinou obrancov. Nefungovala komunikácia medzi obranou a útokom. Úprimne sa priznám, že niekedy som nevedel, či hráme osobnú, zónovú alebo kombinovanú obranu. Chyby vyplývali zo zlej koordinácie všetkých hráčov a neskorého pokrývania súperov.

Slovenský hokej dlhodobo trápi absencia stredných útočníkov. Ako sa dá s tým popasovať?
Sme malá krajina, nemáme veľa hokejistov a asi vždy budeme trpieť na nedostatok hráčov na niektorom poste. Keď sme pred dvadsiatimi rokmi zistili, že naši brankári za medzinárodnou špičkou zaostávali, začali sme sa im venovať aj prostredníctvom špecializovaných letných škôl a výcvikových táborov reprezentačných výberov už od pätnásťročných. Teraz na poste brankára nemáme slabiny. Určitý čas sme mali problém s obrancami, preto sa viac pozornosti venovalo im. Stredný útočník v sebe navyše spája veľmi veľa potrebných vlastností od tvorivosti cez zodpovednosť, vodcovstvo až po defenzívne schopnosti. Vyprofilovanie kvalitného stredného útočníka úzko súvisí aj s osobnostným vývojom mladého hokejistu. Snaha rodičov dosahovať čo najskôr výsledky presadzovaním sa cez silu a fyzický hokej prináša aj to, že ubíjame tvorivosť a nerozvíjame techniku. Potom zaostávame v korčuľovaní, narábaní s pukom, prihrávkach i zakončení.

Veľa ľudí tvrdí, že im vo výkonoch slovenských hokejistov chýbala iskra. Mali ste rovnaký pocit?
Ono je to všetko vzájomne prepojené. Často sa hovorí, že mužstvo dosiahlo úspech, lebo tvorilo výbornú partiu. Výborná partia sa však tvorí najmä na ľade, jej sila rastie víťazstvami. Iskra sa ukáže, keď sa tímu niečo podarí, je to spontánne. My sme ju nemali, naopak Slovinci áno.

V ktorom zápase odviedli Slováci najlepší výkon a ktorý zvládli najhoršie?
Zápas proti Rusom bol dobrý, ale v ich hre nebolo vidieť toľko kvality, koľko sa od nich očakávalo na základe mien. Výkonom založeným na individualitách nám pomohli nájsť spôsob ako proti nim hrať. Využili sme to, čo bolo dobré aj emotívne. Slabým výkonom proti Slovincom a Američanom nasadila korunu prvá tretina zápasu proti Čechom. V nej bol náš súper jednoznačne lepší.

Okrem zápasu proti Rusom Slováci v každom súboji aspoň jednu tretinu prespali – s Američanmi druhú, so Slovincami tretiu, s Čechmi prvú. Je to v mentalite hráčov alebo nemajú herne na to, aby ťahali celých 60 minút?
Ťažko povedať, či na to hráči nemali. Jednoducho, charakteristickou črtou nášho vystúpenia v Soči bola nevyrovnanosť formácií aj výkonov. V prvom zápase proti USA dostali tretia a štvrtá lajna tri-štyri góly, čo je veľmi zlé. Ich úlohou je neinkasovať, aby prvé formácie mohli rozhodnúť o víťazstve. Z toho vyplývali aj nevyrovnané výkony v jednotlivých fázach zápasu. Často sme hrali pasívne a čakali, čo nám nanúti súper.

Mal tento tím na viac – aspoň na postup medzi najlepších osem?
Som presvedčený, že áno. No neurobil to, čo bolo najdôležitejšie – nevyhral rozhodujúci zápas skupiny so Slovinskom. Od toho sa odvíjala aj sila súpera v play off. Keby sme hrali proti Rakúšanom a postúpili ďalej, zabudlo by sa aj na výkon s Američanmi a všetko by sa uberalo iným smerom. No nezískali sme povinné body a narazili na Čechov.

Zaslúži si niektorý hráč pochvalu za výkony na ZOH?
Viac hráčov podalo priemerné alebo očakávané výkony, ale nikto dlhodobo nevyčnieval. Išlo len o momenty. Ťažko by som vybral nejaké meno.

Nie je vzhľadom na úzku špičku trochu luxusom nadobro odpísať hráčov ako sú Podhradský alebo Nagy?
Na takéto veci si z minulosti nepamätám. Nemáme toľko hráčov, aby sme sa mohli tváriť urazene. V zásade si nesmieme dovoliť odpísať nikoho. Nevravím, že sa máme podriadiť hráčom, ale robiť principiálne rozhodnutia po tom, ako niekto dvakrát odmietne pozvánku – nemyslím si, že je to správna cesta. Keď k tomu pripojím veci okolo nominácie Mira Šatana a zranených hráčov, mám pocit, že manažérska poloha nefungovala úplne ako mala. V minulosti sme mali na poste generálneho manažéra reprezentácie ľudí, ktorí boli uznávaní v zámorí, či to bol Peter Šťastný, Peter Bondra alebo aj pred nimi Igor Nemeček. Toto mi teraz chýbalo.

Myslíte si, že sa vedenie hokejového zväzu malo v záujme reprezentácie viac angažovať pri urovnaní nevyriešenej situácie medzi Chárom a Šatanom?
Malo sa angažovať. Minimálne malo nájsť mediátora, ktorý by sa pokúsil urovnať situáciu skôr, ako bolo neskoro.

Kto predvádza na ZOH najkrajší hokej?
Tak, ako vždy, ma upútali Američania. Mám veľmi rád hokej, ktorí produkujú. Je v ňom prepojenie severoamerických čŕt s prvkami z univerzitného hokeja, ktorý má veľa spoločného s európskym. Ich prejav je dynamický aj rozumný, individuálne výkony sa vhodne dopĺňajú s tímovým poňatím hry. Veľmi sa mi páči aj švédsky hokej založený na precíznosti. Kanaďania budú v kľúčových dueloch pridávať. Viac som očakával od Rusov, ale nenaplnili svoj potenciál. Príjemne ma prekvapili Fíni, ktorých som v stredu videl po prvý raz. Majú dobrý tím, hrajú zodpovedne. Keby som si mal vybrať favorita na zlato, asi by to boli Američania.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Filc #Soči 2014