Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenka Gbúrová skončila v ľadovom koryte v Soči 25.

Súťaž sánkarok na XXII. zimných olympijských hrách v ruskom Soči jednoznačne ovládla nemecká reprezentantka Natalie Geisenbergerová, ktorá potvrdila úlohu hlavnej favoritky a napodobnila úspech svojho krajana Felixa Locha spred dvoch dní.

11.02.2014 19:40 , aktualizované: 20:45
Viera Gbúrová Foto: ,
Viera Gbúrová na trati v Soči.
debata

Dvadsaťšesťročná Geisenbergerová si po bronze z roku 2010 vyjazdila premiérový triumf pod piatimi kruhmi. Obhajkyňa zlata spred štyroch rokov Tatjana Hüfnerová z Nemecka skončila tentoraz druhá, bronzový stupienok patril Američanke Erin Hamlinovej.

Slovenská reprezentantka Viera Gbúrová obsadila pri svojej olympijskej premiére v konečnom poradí po záverečnej štvrtej jazde v areáli Sanki 25. miesto.

Geisenbergerová si v dvojdňovej súťaži počínala úplne suvérenne. V každej zo štyroch jázd bola najrýchlejšia a zvyšovala pred konkurentkami svoj náskok, ktorý v konečnom účtovaní narástol až na vyše jednu sekundu a vyniesol jej doteraz chýbajúci cenný kov. Po viacnásobných triumfoch na ME či MS zaplnila rodáčka z Mníchova čerstvým prvenstvom na ZOH posledné prázdne miesto v zbierke úspechov.

"Až po nejakom čase si uvedomím, čo som dokázala. Momentálne neviem nájsť slová, ktorými by som opísala svoje pocity. Už pred koncom jazdy som vedela, že vyhrám a chcela som vrešťať od šťastia. Mám životnú formu, taká prichádza skutočne len raz počas kariéry. Ja som šťastná, že mne došla teraz počas ZOH, tie sú predsa iba raz za štyri roky uviedla Geisenbergerová, ktorá zvíťazila druhým najvýraznejším odstupom v histórii sánkarských súťaží na ZOH. Iba v roku 1964 mala víťazná Nemka Ortrun Enderleinová v cieli väčší náskok – pred krajankou Ilse Geislerovou vyhrala o 2,75 s.

Tridsaťročná Hüfnerová nedokázala zopakovať svoje víťazstvo spred štyroch rokov, keď zaostala v súčte o 1,139 s. S výnimkou prvej jazdy, po ktorej bola tretia, však v ďalšom priebehu pretekov nestačila len na Geisenbergerovú. Ziskom striebra skompletizovala sadu olympijských medailí po bronze z Turína 2006 a už spomenutom zlate z Whistleru 2010.

Pre Američanku Hamlinovú, ktorá v súťaži predviedla štyri vyrovnané jazdy (raz 2. a trikrát 3.), je konečná 3. pozícia s odstupom 1,377 s na víťazku najlepším výsledkom na ZOH. Pre USA vybojovala prvé pódiové umiestnenie v histórii olympijských pretekov sánkarok.

Nemky síce druhýkrát v rade nezískali na ZOH všetky tri medaily v súťaži jednotlivkýň, z ostatných piatich hier si odniesli dvanásť z patnástich cenných kovov. Zásluhou Geisenbergerovej sa navyše môžu tešiť z desiateho zlata v tejto disciplíne v histórii, z toho piateho v sérii.

Debutantka Gbúrová dosiahla v jednotlivých jazdách 27., 23., 25. a 23. najlepší čas. Vo výsledkovej listine sa 22-ročná rodáčka z Gelnice posúvala vyššie, po pondelku bola 26. a napokon sa zmestila v konkurencii 31 jednotlivkýň do prvej dvadsaťpäťky (+6,929).

„V prvej jazde urobila dosť veľkú jazdeckú chybu, druhá bola v jej podaní celkom dobrá, v tretej sa tiež dopustila chyby a štvrtá jej až na výjazd z pätnástky vyšla veľmi pekne. Dráha v Soči vyzerá jednoducho, ale chyby robia všetci vrátane domácich, ktorí na nej absolvovali stovky jázd. Musím však zároveň povedať, že materiál, na ktorom jazdila, vôbec nesedel na túto dráhu. Vedeli sme o tom dlhší čas, ale iný sme, žiaľ, nemali k dispozícii. Jedny sane boli po páde vo Whistleri zničené, preto musela ísť na tom, čo zostalo. Jej vystúpenie beriem na seba. Mrzí ma to, ale nevedeli sme jej to pripraviť lepšie. Materiál je starý a konkurencia nespí. Oproti nám je úplne inde a potom je ťažké s ňou bojovať. Možno to ľudia počúvajú z úst aj iných trénerov, ale taká je naša realita. Aj touto formou sa jej chcem ospravedlniť: Vierka, prepáč!“ zhodnotil vystúpenie reprezentačný šéftréner SR Ľubomír Mick. Svoj pohľad pridal aj Gbúrovej osobný kouč Rastislav Drajna: „Vierka zo štyroch jázd predviedla tri konštantné. Tie boli štandardne dobré, ale dosiahnuté časy boli na inej úrovni, ako sme si predstavovali. Chyba hneď v úvodnej jazde ju stále lepšie umiestnenie, ale ona je ešte mladá pretekárka, ktorá zbiera skúsenosti a ešte má toho veľa pred sebou.“

Výsledky:
ženy (konečné poradie po štyroch jazdách): 1. Natalie Geisenbergerová 3:19,768 min, 2. Tatjana Hüfnerová (obe Nem.) 3:20,907, 3. Erin Hamlinová (USA) 3:21,145, 4. Alex Goughová 3:21,578, 5. Kimberley McRaeová (obe Kan.) 3:21,895, 6. Anke Wischnewská (Nem.) 3:21,960, 7. Tatiana Ivanovová 3:22,006, 8. Natalia Chorevová (obe Rus.) 3:22,067, … 25. Viera Gbúrová (SR) 3:26,697

debata chyba
Viac na túto tému: #Soči 2014 #Viera Gbúrová