Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kuzminovej preteky nevyšli, skončila šiesta. Prepáčte mi, odkázala

Víťazkou stíhacích pretekov žien na 10 km v biatlone na zimných olympijských hrách v Soči sa podvečer v Červenej Poľane stala Bieloruska Daria Domračevová.

11.02.2014 15:52 , aktualizované: 17:00
soči, ZOH 2014, anastasia kuzminová, biatlon Foto: ,
Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová v utorňajších stíhacích pretekoch..
debata (38)

Druhá skončila s odstupom 37,6 s Nórka Tora Bergerová a bronzovú medailu si vybehala a vystrieľala Slovinka Teja Gregorinová (+42,0). Slovenka Anastasia Kuzminová dobehla na šiestej pozícii a nerozšírila svoju zbierku dvoch zlatých a jednej striebornej medaily z olympijského zimného sviatku športovcov.

Kuzminová doplatila na dve chyby na strelnici, po ktorých museli v jej podaní nasledovať dve trestné kolá. Mrzieť ju môže najmä chybný výstrel pri poslednej streleckej položke v stoji, keď z medailovej pozície klesla na 7. miesto. Záverečným šprintom do cieľa svoje umiestnenie o jednu priečku zlepšila.

Anastasia Kuzminová na prvej streľbe v síhacích... Foto: Reuters, SERGEI KARPUKHIN
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová na prvej streľbe v síhacích pretekoch v Soči.

„Veľmi som sa snažila, prepáčte mi to. Nešlo to podľa plánu. Dva trestné okruhy sú priveľa. Lyže boli výborne pripravené, cítila som sa dobre, ale podmienky na trati mi veľmi nevyhovovali. Nehľadám výhovorky, no oteplilo sa, trať bola rozbitá. Keďže v porovnaní s ostatnými pretekárkami som vyššia a ťažšia, zabárala som sa viac do snehu, kým ostatné šli ľahšie. Mám ešte dva pokusy, pevne verím, že ľudia mi budú držať palce,“ uviedla v prvej reakcii pre RTVS 29-ročná Kuzminová.

Druhá slovenská reprezentantka Janka Gereková skončila na 35. mieste, keď musela na štyri trestné okruhy, a celkovo zaostala za víťazkou o takmer tri a pol minúty.

Anastasia Kuzminová v stíhacích pretekoch v Soči. Foto: Reuters, STEFAN WERMUTH
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová v stíhacích pretekoch v Soči.

„Posun vo výsledkovej listine v porovnaní s rýchlostnými pretekmi to síce je (predtým 43., pozn.), ale so štyrmi trestnými okruhmi sa nedalo príliš zlepšiť. Nie som veľmi spokojná. Na prvú ‚ležku‘ som prišla rozhodená, druhá a tretia boli super,“ uviedla v prvej reakcii pre RTVS Gereková.

Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová na... Foto: SITA/AP, Lee Jin-man
soči, ZOH 2014, anastasia kuzminová, biatlon Slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová na strelnici.

Kuzminová vyštartovala na štart olympijských stíhacích pretekov s luxusným 20-sekundovým náskokom pred Ruskou Oľgou Viluchinovou. Prvú streľbu v ľahu zvládla slovenská reprezentantka bezchybne, ale Viluchinová sa jej priblížila na 8 sekúnd a dopredu sa výrazne posunula po šprinte deviata favoritka z Bieloruska Daria Domračevová.

Druhá streľba v ľahu znamenala prvý minutý terčík v podaní Kuzminovej, zároveň prvé trestné kolo a pád z prvej na štvrtú priečku s odstupom 23,6 s za čoraz suverénnejšou Domračevovou. Bieloruská reprezentantka odstrieľala bez minutého terča aj prvú streľbu v stoji a ešte zvýšila svoj náskok na čele.

Tretiu streleckú položku bezchybne zvládla aj Kuzminová a posunula sa z tretej na druhú pozíciu pred Francúzku Anais Bescondovú. Potom však prišla druhá streľba postojačky a v jej rámci nešťastný predposledný 19. terčík, ktorý Kuzminová v meniacom sa vetre nesklopila. Ak by sa jej to podarilo, medaila by jej zrejme neušla. Takto musela na trestné kolo a dostalo sa pred ňu päť pretekárok.

Anastasia Kuzminová po druhej streľbe. Foto: SITA, Gero Breloer
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová po druhej streľbe.

V samom závere sa potom posunula ešte na 6. miesto, ale vyššie to už nevytiahla. V závere mala veľa síl Nórka Tora Bergerová a napokon si dobehla po striebro za suverénkou Domračevovou. Z prvej osmičky celkového poradia stíhačky iba Kuzminová mala viac ako jednu chybu na strelnici.

Napriek tomu, že 29-ročná rodáčka z ruského Ťumenu Kuzminová neudržala medailovú pozíciu po šprinte, šiestym miestom dosiahla druhý najlepší výsledok slovenského športu na ZOH v Soči. Na medailu môže zverenka Daniela Kuzmina a streleckého trénera Juraja Sanitru zaútočiť ešte vo vytrvalostných pretekoch a pretekoch s hromadným štartom ako aj v miešanej štafete a ženskej štafete.

„O medailu sme neprišli na strelnici, ale na trati. Poďakoval som sa jej, odviedla maximum, predviedla, čoho bola schopná. Prejavila sa u nej únava po dvoch náročných dňoch. Na trati neboli optimálne podmienky, predsa Nasťa mala so svojou hmotnosťou a výškou hendikep,“ uviedol pre RTVS Kuzminovej tréner Juraj Sanitra.

Výsledky – biatlon:

Stíhacie preteky žien na 10 km: 1. Daria Domračevová (Biel.) 29:30,7 min (1 trestný okruh), 2. Tora Bergerová (Nór.) +37,6 s (1), 3. Teja Gregorinová (Slovin.) +42,0 (1), 4. Gabriela Soukalová (ČR) +47,6 (1), 5. Vaľ Semerenková (Ukr.) +52,9 (1), 6. Anastasia Kuzminová (SR) +58,4 (2), 7. Oľga Viluchinová (Rus.) +1:02,2 (1), 8. Karin Oberhoferová (Tal.) +1:07,1 (1),.. 35. Janka Gereková (SR) +3:27,0 (4).

Anastasia Kuzminová sa objíma s manžželom v... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Anastasia Kuzminová Anastasia Kuzminová sa objíma s manžželom v cieli stíhacích biatlonových pretekov.
38 debata chyba
Viac na túto tému: #Anastasia Kuzminová #Soči 2014