Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Reitmayerová do voľných jázd nepostúpila: Taký je šport, konštatovala

Slovenskej krasokorčuliarke Ivane Reitmayerovej nevyšla premiéra na zimých olympijských hrách podľa predstáv. Ešte len 17-ročná talentovaná pretekárka nezvládla utorňajší krátky program na XXI. ZOH vo Vancouveri, keď pokazila dva z ôsmich povinných prvkov a v konkurencii 30 krasokorčuliarok obsadila s výslednou známkou 41,94 bodu napokon nepostupovú 28. priečku. Do štvrtkového voľného programu postúpilo najlepších 24 súťažiacich.

24.02.2010 06:41
Ivana Reitmayerová Foto:
Ivana Reitmayerová.
debata

Rodáčka z Košíc sa publiku v hale Pacific Coliseum vo Vancouveri predstavila v prvej zo šiestich päťčlenných skupín ako druhá v absolútnom poradí. Štrnásta z ostatných majstrovstiev sveta Reitmayerová zvládla úvodnú kombináciu trojitého s dvojitým toeloopom na výbornú, potom však prišlo zaváhanie pri dvojitom axlovi, keď sa pri dopade dotkla oboma rukami ľadu. Táto chyba ju zjavne rozhodila, keďže vzápätí predviedla namiesto plánovaného trojitého salchowa len skok s dvoma obrátkami. Záver jazdy už bol čistý, no bodové zrážky pre predchádzajúce zaváhania ju stáli lepšie umiestnenie.

„Pred súťažou som prakticky vôbec nebola nervózna. Cítila som sa výborne, atmosféra v hale bola úžasná. V rozcvičke som síce pokazila jedného toeloopa, ale žiaden iný skok. Po zvládnutí kombinácie trojitého s dvojitým toeloopom som si bola dosť istá, potom som však zle vošla do oblúka pri odskoku na ďalší prvok. Oboma rukami som sa dotkla ľadu. Taký je šport,“ vravela po pretekoch dojatá Reitmayerová, ktorej už v tej chvíli bolo jasné, že na postup do finále jej bodový zisk s najväčšou pravdepodobnosťou nebude stačiť. „Ani si nepamätám, kedy som naposledy pokazila axla,“ uviedla slovenská krasokorčuliarka, ktorú trénuje jej mama Iveta Reitmayerová.

Ivana Reitmayerová. Foto: SITA, AP
Ivana Reitmayerová Ivana Reitmayerová.

„Pred pretekmi mi hovorila, že si to mám užiť, nech sa nebojím, že všetko viem. Po pretekoch mi to bolo veľmi ľúto a ona ma utešovala, že sa nemám trápiť,“ skonštatovala jediná slovenská krasokorčuliarka na ZOH 2010. Pred ňou sa pod piatimi olympijskými kruhmi predstavila naposledy zástupkyňa SR v ženskej súťaži v roku 2002 v Salt Lake City – Zuzana Babiaková vtedy obsadila 21. priečku.

„V tejto sezóne som bola veľmi spokojná s krátkym programom na majstrovstvách Slovenska, na európskom šampionáte mi vyšiel ´kraťas´ aj voľná jazda. Tam som získala aj svoje najlepšie tohtosezónne hodnotenie krátkeho programu. Dnes som si trúfala ho prekonať, verila som si,“ vyhlásila sklamaná Reitmayerová a dodala: „Musím urobiť všetko, aby sa tieto chyby v ďalších pretekoch už neopakovali.“

Dvojnásobná seniorská majsterka Slovenska bola v olympijskej dedine vo Vancouveri jedinou športovkyňou spod Tatier, ktorá súťažila v inom športe ako v hokeji. „Celkovo som sa tu cítila výborne, v olympijskej dedine bolo super, výborná atmosféra,“ uviedla Reitmayerová, ktorá sa v ďalšom priebehu ZOH teší ešte na voľné jazdy žien a hokejové duely Slovákov.

Ďalšie zimné olympijské hry sa uskutočnia v roku 2014 v ruskom Soči a Reitmayerová by na nich nechcela chýbať. „Ak by som tam mala istú účasť, určite by som sa už tešila. Ešte je to však stále veľmi ďaleko. Uvidíme, máme teraz viacero mladých dievčat. Keď bude väčšia konkurencia, bude to dobré aj pre mňa,“ vyhlásila talentovaná tínedžerka. Počas svojho pobytu vo Vancouveri pred pretekmi rozhodne nezaháľala. „Vstávala som už o štvrtej ráno, keďže sme chodili na tréningy. Bolo to dosť náročné, príliš veľa som toho nenaspala. Rovnako ako teraz pred pretekmi, keď som si pospala asi len dve hodinky. Nebolo to však preto, že by som bola nervózna, ale majú tu príliš mäkké postele,“ dodala už s úsmevom Ivana Reitmayerová.

Súťaž žien – poradie po krátkom programe: 1. Kim Ju-Na (Kórejská rep.) 78,50, 2. Mao Asadová (Jap.) 73,78, 3. Joannie Rochetteová (Kan.) 71,36, 4. Miki Andová (Jap.) 64,76, 5. Rachael Flattová (USA) 64,64, 6. Mirai Nagasuová (USA) 63,76, 7. Carolina Kostnerová (Tal.) 63,02, 8. Aľona Leonovová (Rus.) 62,14 9. Jelene Gedevanišviliová (Gruz.) 61,92, 10. Laura Lepistöová (Fín.) 61,36, … 28. Ivana Reitmayerová (SR) 41,94

Ivana Reitmayerová.
Ivana Reitmayerová.
+1Ivana Reitmayerová.
debata chyba