Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Snoubordista Židek má striebro!

Samostatné Slovensko má prvú medailu zo zimnej olympiády! Snoubordista Radoslav Židek získal v Turíne v disciplíne cross striebro. Len tesne zaostal za Američanom Sethom Wescottom, ktorý získal zlatú medailu. Tretí skončil Francúz Paul-Henri Delerue a štvrtý Španiel Jordi Font.

16.02.2006 11:34 , aktualizované: 15:29
debata

„Trochu ma štve, že som neudržal vedúcu pozíciu. Američan Wescott čakal na moju chybu a využil ju. Snažil som sa ho opäť predstihnúť, najmä v skokoch, ale už sa mi to nepodarilo. Ani druhé miesto nie je zlé, som spokojný,“ tešil sa v cieli Radoslav Židek.

„Som strašne rada, čo viac mám k tomu povedať?“ hľadala slová Židekova trénerka Jana Šeďová v rozhovore pre STV. „Pred finále som mu povedala len toľko, aby sa poriadne koncentroval a prišiel do cieľa čo najrýchlejšie.“

Židekova cesta za striebrom sa začala priam katastroficky. V úvodnej kvalifikačnej jazde mal problémy už na freestylovom štarte. Na náročnej trati navyše dvakrát zahranil pri vnútornom náklone, pričom tretíkrát sa dostal do vrutu a na malú chvíľu dokonca zastal. Napriek rýchlemu návratu do stopy bola výsledná strata na ostatných pretekárov vysoká a po prvej jazde bol posledný.

Našťastie sa na postup počítal lepší čas z dvoch kvalifikačných jázd. Židek bol v neľahkej pozícii, no dokázal sa vyrovnať s nástrahami trate a deviatym narýchlejším časom potvrdil príslušnosť k svetovej špičke v disicplíne, ktorá v Turíne zažíva olympijsku premiéru.

V šestnásťfinále a vo štvrťfinále – jazdili štvorice a postupovali dvaja najlepší – Židek viedol od štartu až po cieľ a s prehľadom postupoval.

V semifinále postupne jeho súperi Španiel Font, Austrálčan Hayler a Kanaďan Anderson odpadávali a po kolízii v boji o druhé miesto spadli – Židek v pohode došiel do cieľa prvý s obrovským náskokom. Druhý bol v cieli Španiel Jordi Font a takisto postúpil do finále.

Vo finále slovenský snoubordista takisto odštartoval najlepšie a do polovice trate viedol. Potom sa pred neho dostal Američan Seth Wescott, zvyšní dvaja súperi, Francúz Paul-Henri Delerue a Španiel Jordi Font výrazne zaostali. Bronz napokon putuje do Francúzska.

  • A-FINÁLE: 1. Seth Wescott (USA), 2. RADOSLAV ŽIDEK (SR), 3. Paul Henri Delerue (Fr.), 4. Jordi Font (Šp.).
  • B-FINÁLE: 5. Jasey-Jay Anderson (Kan.), 6. Jason Smith (USA), 7. Damon Hayler (Rak.), 8. Dieter Krassnig (Rak.)
  • Ďalšie poradie: 9. Marco Huser (Švaj.), 10. Francois Boivin (Kan.), 11. Tommaso Tagliaferri (Tal.), 12. Jonatan Johansson (Švéd.)

Výsledky Žideka v krose:

  • KVALIFIKÁCIA: 9. miesto (1:21,19)
  • OSEMFINÁLE – 2. rozjazda: 1. ŽIDEK, 2. Jordi Font (Šp.), 3. Matthias Blomberg (Švéd.), 4. Sylvain Duclos (Fr.) 
  • ŠTVRŤFINÁLE – 1. rozjazda: 1. ŽIDEK, 2. Font, 3. Jonathan Johansson (Švéd.), 4. Hans Jörg Unterrainer ( Rak.)
  • SEMIFINÁLE – 1. rozjazda: 1. ŽIDEK, 2. Font, 3. Jasey Jay Anderson (Kan.), 4. Daymon Hayler (Austr.)
  • FINÁLE – A: 1. Seth Wescott (USA), 2. ŽIDEK, 3. Paul Henri Delerue (Fr.), 4. Jordi Font

Slovenské medaily na ZOH

Slovenskí športovci na ZOH veľa medailí nezískali, v ére samostatnosti – od hier v Lillehammeri 1994 – dokonca žiadnu. Zo Slovákov má zlato len krasokorčuliar Ondrej Nepela (1972), striebro takisto krasokorčuliar Karol Divín (1960), bežkyňa na lyžiach Gabriela Svobodová-Sekajová (1984) a hokejisti v tíme Československa Troják (1948), Dzurilla, Golonka (1968), Svitana (1976) a Liba, Lukáč, Pašek a Rusnák (1984).

Najlepším výsledkom samostatných slovenských výprav na ZOH boli štvrté miesta biatlonistky Sone Mihokovej v súťaži jednotlivkýň na 7,5 km v Nagane 1998 a štafety biatlonistiek (Mihoková, Kutlíková, Murínová, Halinárová) takisto v Nagane 1998.

Najlepší výsledok na ZOH v Turíne dosiahol doteraz biatlonista Marek Matiaško – hneď v sobotu skončil na 20 km piaty.

" .{target:}":[http://sport.pravda.sk/sk_szoh2006.asp?…]

Prehľad slovenských medailistov v his­tórii ZOH.

debata chyba