Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovej lekár zdvíha varovný prst. Čo slovenskej hviezde hrozí?

Didier Cuche, Lara Gutová-Behramiová, Justin Murisier, Didier Défago či jedna z najlepších slalomárok súčasnosti Camille Rastová. Všetci elitní švajčiarski zjazdoví lyžiari vedia, ako to vyzerá v čakárni doktora Oliviera Siegrista.

25.01.2024 05:40
Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová na nosidlách po páde v obrovskom slalome.
debata (30)

Chlapíka, ktorý sa chcel zamerať na všeobecnú medicínu, ale učarovalo mu lyžovanie. Odborníka, ktorý sa chystá sa pokojný dôchodok vo frankofónnom kantóne Valais.

Muža v rokoch schopného ročne zoperovať deťom i vrcholovým športovcom do dvesto predných krížnych väzov. Jedným z nich bude ten v pravom kolene Petry Vlhovej.

„Ak sa zranenie vyskytne vo vzostupnej fáze kariéry športovcov, osemdesiat percent z nich bude pokračovať vo svojom progrese aj po operácii. Ak však k nemu dôjde v období, kedy forma športovcov ide dole, percento je obrátené,“ povedal Siegrist pre švajčiarsky portál Le Nouvelliste.

Nemocnica, v ktorej budú operovať Petru Vlhovú Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Nemocnica v Sione je luxus a odbornosť na...

Návrat po deviatich mesiacoch

Vlhová má roztrhnutý predný krížny väz v pravom kolene a zrejme aj poškodený meniskus. To sa ukáže až počas operácie, ktorá sa uskutoční v Hospital du Valais pod vedení Siegrista zhruba o dva týždne.

Najskôr musí odoznieť opuch a taktiež infekcia. Za ten čas Vlhová začala s rehabilitáciou, aby bol proces návratu čo najrýchlejší.

„V Európe a v Spojených štátoch amerických sa v lekárskej literatúre hovorí o dvanástich mesiacoch pred možným úplným obnovením činnosti. V skutočnosti sa však môže športovec vrátiť o tri mesiace skôr,“ pokračoval Siegrist.

014 Jasná Vlhová Čítajte viac Otras mozgu a Vlhovej odchod z Jasnej do nemocnice. Wolnerová má pre ňu cennú radu, Galoviča prekvapilo správanie sa sponzorov

Šesťdesiatsedem­ročný Švajčiar je jedným zo štyroch elitných chirurgov a operatérov, ktorí sa špecializujú na rovnaké zranenia u lyžiarov vo Svetovom pohári. Manažér tímu Richard Galovič priznal, že v hre boli viaceré alternatívy. Nakoniec zavážila osobná skúsenosť trénera Maura Piniho.

Rodák z Ticina prácu i kliniku Siegrista dôverne pozná. Ako niekdajší kouč Gutovej-Behramiovej či člen trénerského tímu mužskej reprezentácie (jeho členmi boli alebo sú aj spomínani Cuche, Défago či Murisier) už v minulosti so Siegristom spolupracovali.

"Neznamená to, že na Slovensku nemáme špičkových odborníkov, ale hľadali sme lekára so skúsenosťami s takýmito zraneniami kolena. Nechceli sme riskovať, išli sme na istotu. Je tam veľmi pozitívnych moment.

Napríklad, že Mauro je schopný s lekárom komunikovať v rodnom jazyku. Poznajú sa dlhé roky, je to veľmi osobné. Dobrý pocit z toho mala aj Petra," naznačil Galovič.

Šialenstvo po Cuchovi

Lyžiarky Svetového pohára operuje už viac ako dve dekády. Každej z nich sa osobitne venuje asi mesiac. Snaží sa však držať si profesionálny odstup, aj od Vlhovej.

„Bližšie sa nespoznávame, snažím sa predovšetkým udržať profesionálny vzťah. Samozrejme s niektorými som zostal v kontakte,“ povedal špičkový odborník.

Prvou pretekárkou zo Svetového pohára, ktorá sa zverila do Siegristovej opatery, bola Sylviane Berthodová, siedma v zjazde zo zimnej olympiády zo Salt Lake City 2002.

Boris Vlha, Petra Vlhová Čítajte viac Vlhová je doma. Jej brat Boris prezrádza, čo robila po príchode zo Švajčiarska

Rodáčka zo Salinsu otvorila odborníkovi v okuliaroch dvere stať sa špičkovým odborníkom. O niekoľko rokov neskôr sa mu ozval Cuche – držiteľ šiestich malých krištáľových glóbusov, 21 víťazstiev vo Svetovom pohári či striebornej medaily zo ZOH 1998 v Nagane zo superobrovského slalomu.

"Starostlivosť o známych elitných športovcov vám môže priniesť slávu vo vašom odbore. Keď Cuche na tlačovej konferencii oznámil, že ho operuje doktor Siegrist, v živote som nedostal toľko žiadostí o rozhovor. Bolo to šialené. Ale je to tiež dvojsečná zbraň, najmä na začiatku,“ priznal Siegrist.

Žiadosť o rozhovor dostal aj od denníka Pravda, do uzávierky vydania neodpovedal.

Otázna prvá sezóna

Vlhovej šťastím je nielen „jednoduchosť“ zranenia predného krížneho väzu v pravom kolene, ale aj premiérové zranenie v kariére. Riziko ďalších komplikácií každou ďalšou operáciou rastie. Napríklad, Murisier absolvoval podobnú operáciu roztrhnutých väzov v kolene trikrát.

"Lekár za to nemôže. Operácia predného skríženého väzu u profesionálnych športovcov prináša riziko recidívy, aj keď sa nám ho v posledných rokoch podarilo výrazne znížiť.

Išli sme z desaťpercentného na tri a pol percentné riziko opätovného natrhnutia. V súčasnosti vieme pri operácii koleno lepšie stabilizovať," uviedol Siegrist.

Mauro Pini, Richard Galovič Čítajte viac Vlhová sa už usmieva, najťažšie mesiace ju však len čakajú. Tím prezradil dôležité termíny, ktoré budú nasledovať po jej zranení

Návrat do súťažného diania síce môže byť expresný, ale Vlhovej pravidelné útoky na najvyššie priečky nemusia prísť okamžite.

"Lyžiari majú často počas prvej sezóny po zranení nekonzistentné výsledky. Postupne sa lyžiar s novým väzivom viac zžije vo všetkých situáciách a dostanú sa opäť do najlepšej formy,“ reagoval Siegrist.

Počas posledného rozhovoru naznačil, že rok 2024 bude pre neho zrejme posledným v Hospital du Valais. Vlhová – momentálne rehabilitujúca v Liptovskom Mikuláši – sa tak pravdepodobne stane jednou z posledných hviezd Svetového pohára alpských lyžiarok, ktoré Siegrist vráti späť do hry.

„Po profesionálnej kariére zostanem doma. Vyrástol som tu. Mám rád poľovačky a hory, skúšal som to s horolezectvom. Vo Valais mám na to skvelé podmienky. Už sa neviem dočkať, kedy si tieto aktivity budem môcť vychutnávať naplno,“ uzavrel Siegrist.

O zhruba dva týždne mu na dvere zaklope Vlhová. Po jeho intervencii začne novú etapu kariéry. Fyzicky i mentálne najnáročnejšiu.

Šou so smutným koncom a pádom Vlhovej Fotogaléria - 90 fotiek Všetky fotky
Svetový pohár v Jasnej so smutnou slovenskou...

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Jasná 2024 #Svetový pohár v Jasnej 2024 #Olivier Siegrist