Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žampa do 2. kola nepostúpil. Chýbala mu pätina sekundy

Švajčiarsky lyžiar Marco Odermatt triumfoval v nočnom obrovskom slalome Svetového pohára v rakúskom Schladmingu a predĺžil víťaznú sériu v tejto disciplíne.

23.01.2024 19:29
žampa andreas Foto:
Andreas Žampa na trati večerného obrovského slalomu v rakúskom Schladmingu.
debata

Po 1. kole bol po veľkej chybe až jedenásty, ale najlepšou druhou jazdou sa vyšvihol na najvyšší stupienok. Upevnil si tak vedenie v celkovom poradí seriálu i priebežnej klasifikácii „obráku“.

Odermatt zvíťazil s náskokom piatich stotín sekundy pred domácim Manuelom Fellerom, ktorý neudržal vedenie po prvom kole. Na pódiu ich doplnil tretí Slovinec Žan Kranjec (+0,29). Slovenský reprezentant Andreas Žampa nepostúpil do 2. kola, v tom úvodnom skončil na 38. priečke s mankom 2,72 sekundy na lídra Fellera.

Dvadsaťšesťročný Odermatt vyhral osem obrovských slalomov v rade – tri na konci minulej sezóny a všetkých päť v tejto zime. V utorok potvrdil svoju dominanciu, pripísal si ôsmy triumf v sezóne a celkovo 32. v kariére. Vo svojej najsilnejšej disciplíne slávil už 19. prvenstvo v SP. Jeho krajan a vlaňajší víťaz Loic Meillard obsadil piate miesto (+0,56).

Odermatt mal pritom v 1. kole na zľadovatelej trati málo vídané problémy. Obhajca veľkého i malého glóbusu takmer vypadol po veľkej chybe pred druhým medzičasom, keď vyšiel z línie a len tesne sa zmestil do ďalšej bránky. Po polovici súťaže bol až jedenásty so stratou 98 stotín. Druhá jazda v jeho podaní bola oveľa dynamickejšia, ideálne časoval oblúky a najmä sa vyvaroval chýb.

Nakoniec mu to stačilo na triumf, jeho najväčší rivali mu nedokázali konkurovať. Feller síce predviedol pred domácim publikom opäť typickú dravú jazdu, no v druhom kole už nebola taká čistá.

„Boli to neuveriteľné preteky v neskutočnej atmosfére. Skúšal som to, ale bolo tam pár bránok, v ktorých som nešiel do úplne posledného rizika,“ povedal Feller pre ORF.

Odermatt zvýšil náskok v celkovom poradí SP pred druhým Francúzom Cyprienom Sarrazinom už na 596 bodov. Jasne mieri aj za obhajobou malého glóbusu, v klasifikácii disciplíny má po piatich súťažiach maximálny možný počet bodov (500), druhý Zubčič zaostáva o 215 b.

„Mohol som viesť už po prvom kole, nebyť tej chyby. Vedel som, že v 2. kole to musím ‚rozbaliť‘. Nebolo však mojou taktikou ísť riskantne, chcel som jazdiť najmä čisto, nestratiť ideálnu líniu. Pred pretekmi som veril, že natiahnem víťaznú sériu. Po tom, čo sa mi stalo v prvom kole, som to už nečakal. Je to bláznivé,“ uviedol víťaz pre televíziu FIS.

Andreas Žampa, ktorý štartoval s číslom 42, v strmine „bojoval“ s líniou a nezmestil sa do najlepšej tridsiatky. Od postupu do 2. kola ho delili dve desatiny sekundy. Nebezpečná situácia nastala pri jazde Fadriho Janutina s číslom 44. Švajčiar sa takmer zrazil s jedným z usporiadateľov, ktorý opravoval bránku v strednej pasáži a nestihol opustiť trať. Kolízii sa iba tesne vyhli.

Obrovský slalom SP v Schladmingu: 1. Marco Odermatt (Švaj.) 2:10,03 min., 2. Manuel Feller (Rak.) +0,05 s, 3. Žan Kranjec (Slovin.) +0,29, 4. Alexander Steen Olsen (Nór.) +0,33, 5. Loic Meillard (Švaj.) a Filip Zubčič (Chor.) +0,56, 7. Joan Verdu (And.) +0,82, 8. Filippo della Vite (Tal.) +0,87, 9. Henrik Kristoffersen +1,26, 10. Timon Haugan (obaja Nór.) +1,48, …, 1. kolo: 38. Andreas ŽAMPA (SR) +2,72

Celkové poradie SP (po 20 zo 41 súťaží): 1. Odermatt 1256 b., 2. Cyprien Sarrazin (Fr.) 660, 3. Feller 514, 4. Marco Schwarz (Rak.) 464, 5. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) 440, 6. Vincent Kriechmayr (Rak.) 392

Poradie v obrovskom slalome (5 z 11): 1. Odermatt 500, 2. Zubčič 285, 3. Kranjec 226, 4. Schwarz 210, 5. Kristoffersen 178, 6. Verdu 141

debata chyba
Viac na túto tému: #obrovský slalom #Schladming #alpské lyžovanie #Marco Odermatt