Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová sa už usmieva, najťažšie mesiace ju však len čakajú. Tím prezradil dôležité termíny, ktoré budú nasledovať po jej zranení

Pred tromi rokmi si Petra Vlhová vybrala ako nového trénera Maura Piniho. Hovorila, že si ľudsky sadli. Rozumie jej ako pretekárke, osobnosti, žene. V ostatných dňoch, pre slovenskú zjazdárku najťažších v kariére, ukázal svoje charakterové vlastnosti.

22.01.2024 13:30 , aktualizované: 16:26
debata (7)

V priebehu niekoľkých dní sa z Jasnej presúval do švajčiarskeho Sionu a následne do Bratislavy, aby jej s celým tímom zaistil čo najlepšiu zdravotnú starostlivosť. A hoci sa mu o zranení jeho zverenky nehovorí ľahko, nešetrí optimizmom.

"V sobotu som v Jasnej hovoril o zlých správach, v pondelok mám o čosi lepšie. Petra má roztrhnutý predný krížny väz v pravom kolene a zrejme aj poškodený meniskus. To sa ukáže až počas operácie. Tá je na programe zhruba o dva týždne, keď sa zmierni opuch kolena.

Postranný krížny väz nie je poškodený. Petra má úsmev na tvári a už v nedeľu začala s rehabilitáciou. Nie sú to najlepšie správy, ale prognóza mohla byť aj podstatne horšia," vyhlásil Pini na tlačovom brífingu v Bratislave.

Lekár, ktorý operoval hviezdy

Spoločne s manažérom Ski tímu Vlha Richardom Galovičom po páde Vlhovej v sobotňajšom obrovskom slalome intenzívne pracovali na viacerých alternatívach.

Pozrite si tlačovú konferenciu, kde zástupcovia tímu informovali o jej aktuálnom zdravotnom stave.

Liptáčku z Jasnej previezli vrtuľníkom do Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku, odkiaľ letela do Švajčiarska za špecialistom na zranenia kolena Olivierom Siegristom z Hospital du Valais.

"Snažíme sa robiť s najlepšími z najlepších. Dostali sme rôzne odporúčania. Neznamená to, že na Slovensku nemáme špičkových odborníkov, ale hľadali sme lekára so skúsenosťami s takýmito zraneniami kolena.

Riešil problémy značnej väčšiny lyžiarov vo Svetovom pohári. Nechceli sme riskovať, išli sme na istotu," ozrejmil Galovič.

Na základe komplexných vyšetrení a konzultácií sa Vlhová v čase, keď to opuch kolena umožní, podrobí operačnému zákroku v krajine Helvétskeho kríža a pod vedením Siegristovho tímu. Dovtedy sa bude snažiť udržiavať si svalovú hmotu, aby bol proces návratu do súťažného diania čo najrýchlejší.

„Je tam veľmi pozitívny moment, že Mauro je schopný s lekárom komunikovať v rodnom jazyku. Poznajú sa dlhé roky, je to veľmi osobné. Dobrý pocit z toho mala aj Petra. Chcela by, aby prišlo k riešeniu okamžite. Musíme však rešpektovať biologické procesy,“ naznačil Galovič.

Netreba panikáriť

Pre víťazku Svetového pohára aj olympijskú šampiónku je to vo veku 28 rokov prvé vážne zranenie v profesionálnej kariére. Pini pochválil jej mentálnu vyzretosť, aj keď si od lekárov mohla vypočuť aj pozitívnejšie správy.

„Petra je spokojná s tým, čo výsledky aj návšteva kliniky priniesli. Momentálne sa nachádza doma a uvedomuje si, čo ju v najbližších dňoch čaká. Plne sa sústreďuje na budúcnosť. Považujem to za veľmi dôležité. Mám radosť z jej prístupu,“ pokračoval Pini.

Petra Vlhová, Šimon Nemec Čítajte viac Šimon, sleduj, ako maká Peťa. Žiadny z mojich športovcov nedrie tak, ako Vlhová

Rodák z Ticina prezradil, že celý tím už vypracoval možný harmonogram rehabilitačného procesu – prípadného jarného návratu do tréningového procesu na suchu či toho jesenného na biele svahy. Pini však žiada verejnosť, aby bola trpezlivá a brala tento náčrt s rezervou.

"V tejto zlej situácii na tom nie sme až tak hrozne. Mohli sme stratiť aj dve sezóny. Petru však čakajú najťažšie mesiace – február, marec a apríl. Po nich by sme mohli začal s klasickou prípravou.

Predpokladáme, že v septembri by sa mohla prvýkrát postaviť na lyže. Nemáme však stopercentnú istotu a musíme byť trpezliví," vyhlásil Pini.

Úsmev na Vlhovej tvári spomenul niekoľkokrát. Niekdajší kouč Španielky Maríe José Riendovej Contrerasovej, Švajčiarky Lary-Gutovej Behramiovej či mužskej reprezentácie Švajčiarska aj s prihliadnutím na svoje skúsenosti z týchto náročných období pre lyžiarov považuje pozitívny a aktívny Vlhovej prístup k rehabilitácii za kľúčový.

Ale…

"Prídu aj ťažké dni. Zažili sme ich s Maríou, Larou či Didierom Cuchom. S pozitívnou mysľou sa to znáša lepšie. Máme akoby šťastie v nešťastí. Netreba panikáriť. Čaká ju kľúčových 5–6 týždňov.

Nikam sa nebudeme ponáhľať, nemá zmysel procesy urýchľovať. V nedeľu sme začali novú cestu. Nesmieme sa jej báť. Petra má obrovskú silu a je sebavedomá. Som si istý, že sa vráti silnejšia," uzavrel Pini.

Agentúru správu sme nahradili autorským textom.

Šou so smutným koncom a pádom Vlhovej Fotogaléria - 90 fotiek Všetky fotky
Svetový pohár v Jasnej so smutnou slovenskou...

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Richard Galovič #Mauro Pini #Jasná 2024 #Svetový pohár v Jasnej 2024