Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Krutá spoveď hviezdnej lyžiarky: Už nikdy v živote nebudem bez bolesti

Bývalá americká lyžiarka Lindsey Vonnová dosiahla v kariére takmer všetko. V zjazde sa stala olympijskou víťazkou, získala titul majsterky sveta a štyrikrát dvihla nad hlavu veľký krištáľový glóbus. No roky na výslní zanechali na jej tele trvalé fyzické stopy.

14.03.2024 08:50
Lindsey Vonnová Foto:
Lindsey Vonnová patrila nielen medzi najrýchlejšie, ale aj najatraktívnejšie lyžiarky vo Svetovom pohári.
debata (3)

Je to už takmer päť rokov, čo Vonnová ukončila svoju lyžiarsku kariéru. No 18 rokov pôsobenia na najvyššej úrovni nezostalo bez následkov. „Už nikdy v živote nebudem bez bolesti,“ povedala 39-ročná Američanka v rozhovore pre SportBild.

Pre nemecký športový web podrobne vysvetlila svoje zdravotné patálie. „Kosť sa mi trie o kosť v pravom kolene. Každých 12 až 14 mesiacov som išla na operáciu, aby som dokázala fungovať. Potrebujem nájsť lepšie a dlhodobé riešenie,“ priznala víťazka 82. pretekov vo Svetovom pohári.

Ján Zabystřan Čítajte viac Akrobatická paráda od českého lyžiara, všimla si ho aj Vonnová. Jeho kúsok je hitom internetu

Riešením by pre niekdajšiu kráľovnú rýchlostných disciplín mal byť umelý kolenný kĺb. „Zisťujem, kedy a kde podstúpim operáciu, a aký typ kĺbovej náhrady využijem. Je to dosť komplikované. Operáciu absolvujem v najbližších šiestich mesiacoch,“ skonštatovala Vonnová.

Olympijská víťazka v zjazde z Vancouvru 2010 nemá na svoj milovaný šport napriek bolestiam ťažké srdce. „Pre lyžovanie som sa veľmi obetovala. Ale nič neľutujem.“

Jednou z najdiskutova­nejších tém končiacej sa lyžiarskej sezóny je enormný nárast pádov a vážnych zranení špičkových pretekárov vrátane slovenskej jednotky Petry Vlhovej. „Bude to nepopulárny názor, ale je to len súčasť lyžiarskych pretekov,“ vyjadrila sa Američanka.

Lindsey Vonnová Čítajte viac Biceps krajanovi. Vonnová očarila Londýn v retro štýle, konfrontovali ju kvôli Djokovičovi

Podľa nej na zdravotných problémoch svetových lyžiarov nič nezmenia ani bezpečnostné vylepšenia, ako sú napríklad airbagy či spodná bielizeň odolná voči prerezaniu.

„Nepredpokladám, že alpské lyžovanie bude v blízkej budúcnosti bezpečnejšie. Kto sa nechce zraniť, nemal by štartovať v zjazde,“ dodala Vonnová.

Lindsey Vonnová (nielen) vo Wimbledone Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Lindsey Vonnová si užíva športový dôchodok, na...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lindsey Vonnová #svetový pohár #alpské lyžovanie