Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jágr dlhých mostíkov siaha na veľkú senzáciu. Je neuveriteľné, čo dokáže so svojím telom v takom veku

Športovať na vrcholnej úrovni je náročné po štyridsiatke, nieto ešte po päťdesiatke. Okrem legendárneho hokejistu Jaromíra Jágra existuje ešte zopár výnimiek a jednou z nich je aj skokan na lyžiach Noriaki Kasai. Japonský veterán sa vo veku 51 rokov zúčastní na víkendových pretekoch Svetového pohára v letoch na lyžiach v nórskom Vikersunde.

13.03.2024 16:48
Noriaki Kasai Foto: ,
Noriaki Kasai.
debata (1)

Potvrdili to organizátori na čele s generálnym sekretárom pretekov Haavardom Orstenom na webe NRK.

Kasai sa stane prvým človekom v histórii, ktorý sa predstaví v súťažných pretekoch na tzv. mamuťom mostíku HS240.

Navyše, Vikersundbakken je jeden z dvoch najväčších skokanských mostíkov na svete a až do dnešného dňa tam utvorili deväť svetových rekordov.

Ten súčasný pochádza z roku 2017 a jeho držiteľom je Rakúšan Stefan Kraft. Vtedy tam doletel do vzdialenosti 253,5 m bez toho, aby svoj let ukončil pádom alebo „hrabnutím“ do snehu.

Noriaki Kasai Čítajte viac Príbeh za všetky drobné. Lietajúci Japonec skákal na lyžiach už v 80. rokoch. Opäť sa prebojoval do hlavnej súťaže

Pre zaujímavosť, osobný rekord Kasaia z Vikersundu je o 12 m kratší: 241,5 m a skončil to tam ako 44-ročný. Je neuveriteľné, že Kasai je majster sveta v letoch na lyžiach ešte z roku 1992 s vtedy ešte československého Harrachova.

"Je neuveriteľné a aj veľmi zábavné, čo dokáže Kasai aj v takom veku so svojím telom. Skákať na lyžiach sa určite dá aj po päťdesiatke, ale nie na takej špičkovej úrovni.

Ak sa mu dokonca podarí prebojovať na najbližšie zimné olympijské hry, bude to prvotriedna senzácia v športe, v ktorom okrem odvahy a techniky sú potrebné aj rýchle svalové vlákna, ktoré s pribúdajúcim vekom odchádzajú," uviedol súťažný riaditeľ vo Vikersunde, niekdajší skvelý nórsky skokan na lyžiach Ole Gunnar Fidjestöl.

Kasai už v tejto sezóne absolvoval preteky Svetového pohára v Sappore, Lahti a nedávno aj v Trondheime a Osle, ale to všetko na tzv. veľkých mostíkoch s konštrukčným bodom 130 až 137 m, v Trondheime dokonca na strednom mostíku HS 105.

Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová Čítajte viac Petra by sa mala vyhnúť jednej veci, radí Velez-Zuzulová. S kolenom zažívala podobné muky ako Vlhová

Najlepší bol v Lahti, kde skončil dvadsiaty ôsmy. Celkovo získal 4 body do hodnotenia SP a patrí mu v ňom 61. miesto.

„Nedávno na Holmenkollene v Osle a Trondheime skončil na 47. a 49. mieste. V nohách už nemá takú rýchlosť ako predtým, ale v jednotlivých skokoch to vyzeralo dobre,“ dodal Fidjestöl, majster sveta v letoch na lyžiach z roku 1988.

Kasai je zasa trojnásobný olympijský medailista a sedemnásobný medailista z majstrovstiev sveta na veľkom a strednom mostíku.

Rivalita Vlhová vs. Shiffrinová: Zaujímavé fakty Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
Kedy vybojovali prvé pódium, prvé víťazstvo?...
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Noriaki Kasai