Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nočná mora na pretekoch žiakov v Rusku. Štrnásť dievčat skončilo s polámanými rukami či nohami

K hrozivým scénam došlo počas pretekov žiakov na 10 kilometrov v rámci zimnej spartakiády v ruskom Soči. Podujatie, ktoré sa odohrávalo napriek drsným podmienkam, sa skončilo hromadným pádom a zlomeninami u najmenej 14 dievčat.

12.03.2024 20:21
Soči, hromadný pád Foto:
Jeden z početných pádov.
debata (20)

Podľa ruského webu championat.com bolo počasie zlé už v prvý deň podujatia 7. marca, kedy boli na programe skúšky rýchlokorčuľovania. Tie sa odohrávali v úplnej hmle, no k zraneniu nedošlo.

Organizátori vedeli, že hmla v kombinácii s mäkkou a klzkou dráhou hrozila aj v deň dievčenských pretekov s hromadným štartom, no po dohode s porotou a rozhodcami sa rozhodli žiačky predsa len pustiť na trať.

Výsledkom bolo najmenej štrnásť zlomenín rúk a nôh, no zranených bolo podstatne viac, mnohé z dievčat na sociálne siete umiestnili fotky, na ktorých im tváre zdobia pomliaždeniny či rany od lyží a palíc.

Ku katastrofe došlo hneď po prvom zjazde z kopca. Po páde prvej pretekárky postupne padali ďalšie a ďalšie, ktoré buď vôbec nevideli, čo sa deje pár metrov pred nimi, alebo ležiace telá či výstroj zbadali príliš neskoro a nestihli zareagovať.

Tréneri tvrdia, že na podmienky na hrane zdravého rozumu upozorňovali už deň predtým. Na trať ich navyše organizátori nepustili a mohli iba sledovať spoza plotu, ako sa ich zverenkyne zraňujú jedna za druhou.

"Na trati bol neporiadok, od rána snežilo, viditeľnosť bola veľmi zlá. Na trati je dlhý, dlhý zjazd, kde naberiete vysokú rýchlosť.

Na začiatku zjazdu som bola na konci pelotónu, no uvedomila som si, že vpredu sa niečo deje," popisuje nočnú moru jedno z dievčat, ktoré naschvál spadlo, aby nemuselo lyžami prejsť po telách ostatných pretekárok, keďže vyhnúť sa im nedalo.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Soči #zranenia #hmla #juniori #zlomeniny #zimná spartakiáda