Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úplatky, hodinky aj prostitútky. Bývalého šéfa svetového biatlonu odsúdili za korupciu

Bývalého prezidenta Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) Andersa Besseberga odsúdili v piatok v rodnom Nórsku za korupciu na tri roky a jeden mesiac vo väzení.

13.04.2024 11:30
Anders Besseberg Foto:
Anders Besseberg bol prezidentom Medzinárodnej biatlonovej únie v rokoch 1992 až 2018.
debata

Sudca okresného súdu v Buskerude uznal 78-ročného Besseberga vinným v deviatich z desiatich bodov týkajúcich sa korupcie v rokoch 2009 až 2018.

Bývalý nórsky funkcionár, ktorý vždy popieral obvinenia, bol podľa AFP obvinený z toho, že okrem iného prijímal úplatky najmä od ruských predstaviteľov vo forme peňazí, luxusných hodiniek a poľovačiek.

Nórsky súd ho uznal vinným aj zo styku s prostitútkou v Moskve, čo súviselo s jeho konaním v prospech Ruska pri zakrývaní dopingových prehreškov.

Lisa Hörnbladová lyžovanie Čítajte viac Vlhová prišla o ďalšiu súperku. Už takto ďalej nemôžem pokračovať, narieka švédska šampiónka

Bessebergovi okresný súd skonfiškoval poľovnícke trofeje, dve drahé náramkové hodinky a 1,4 milióna nórskych korún (približne 121.000 eur).

V rozsudku sa uvádza, že „súd nepochybuje o tom, že konal v prospech Ruska, slovami aj skutkami“. Besseberg po verdikte uviedol, že je „sklamaný a prekvapený“ a plánuje sa odvolať.

Nór odstúpil z funkcie prezidenta IBU v roku 2018 po policajnej razii v Rakúsku, ktorá bola súčasťou medzinárodného vyšetrovania.

kuzminová Čítajte viac Žiadny koniec kariéry sa nekoná! Kuzminová myslí aj na obhajobu zlata na olympiáde

Besseberg priznal prijímanie darov, ale odmietol tvrdenie, že by išlo o korupciu. Funkcionár roky kryl doping v ruskom tíme a mal tiež presadzovať, aby majstrovstvá sveta 2021 pridelili napriek dopingovým škandálom Ťumenu v Rusku.

Súťaže sa nakoniec presunuli do slovinskej Pokljuky. V Nórsku na odsúdenie za korupciu stačí akceptovať nenáležité výhody, aj keď napokon nebudú poskytnuté.

Česká biatlonová kráska Gabriela Soukalová Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Bývalá biatlonistka Gabriela Soukalová patrí aj...
debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #IBU #Anders Besseberg