Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec strojcu úspechov. Shiffrinová prišla o trénera, priviedol ju k rekordu aj 23 víťazstvám

Zanechal za sebou odkaz úspechu a vďačnosti. Rakúsky lyžiarsky tréner Mark Mitter sa nedávno rozlúčil s prácou v tíme hviezdnej americkej lyžiarky Mikaely Shiffrinovej.

04.04.2024 07:50
Mark Mitter Mikaela Shiffrinová Foto:
Rakúsky tréner Mark Mitter s Mikaelou Shiffrinovou počas tréningu v americkom Killingtone.
debata

Vplyv 47-ročného odborníka Mittera, ako asistenta trénera, na výkony rekordérky v počte víťazstiev v pretekoch Svetového pohára sa nedá prehliadnuť.

A svoje schopnosti nepotvrdil len u Shiffrinovej. Rodák z Ramsau si urobil meno ako jeden z trénerov v tíme fenomenálneho Rakúšana Marcela Hirschera.

Aj pod jeho vedením sa tešil z unikátnych ôsmich po sebe idúcich víťazstiev v celkovom hodnotení Svetového pohára (2012 až 2019), šiestich malých krištáľových glóbusov v slalome a šiestich v obrovskom slalome.

Petra Vlhová Čítajte viac Zmeny, ktoré zasiahnu aj Vlhovú. Nórsko chystá revolúciu v alpskom lyžovaní

„Práca s Marcelom bola neuveriteľná skúsenosť. Dosiahli sme spolu veľa a som za ten čas skutočne vďačný," uviedol na margo úspešných rokov s Hirscherom pre skiracing.com Mitter.

V posledných rokoch rakúsky tréner spolupracoval so Shiffrinovou v US Ski Teame. Počas posledných dvoch sezón ich spojenie viedlo k tomu, že Američanka získala v roku 2023 veľký krištáľový glóbus a ovládla celkové hodnotenie v slalome a obrovskom slalome.

Okrem toho v marci 2023 vo švédskom Are dosiahla 87. víťazstvo vo Svetovom pohári a prekonala absolútny rekord legendárneho Švéda Ingemara Stenmarka.

Michelle Gisinová Čítajte viac Nesebecké gesto hviezdnej slalomárky. Gisinová mala zlato na dosah, miesto toho zámerne spomalila

A v nedávno skončenej sezóne, aj napriek zraneniu, bola celkovou víťazkou v slalome Svetového pohára. Počas posledných dvoch ročníkov jej spolupráca s Mitterom priniesla 23 víťazstiev.

V rozhovore pre skiracing.com Mitter vyjadril svoju vďačnosť za príležitosť spolupracovať so Shiffrinovou a uviedol: „Bolo to úžasné obdobie a boli sme veľmi, veľmi úspešní. Veľa som sa toho naučil a dúfam, že sa aj Mikaela trochu naučila. Niekedy je jednoducho dobré urobiť niečo nové," zdôvodnil svoj nečakaný koniec v tíme Američanky.

Na otázku o vynikajúcich kvalitách Shiffrinovej Mitter zdôraznila jej odhodlanie a perfekcionizmus: „Vždy hľadá zlepšenie, vždy je sebakritická. Najlepšie sú takéto športovkyne, majú niečo špeciálne."

Mitter načrtol paralely medzi Hirscherom a Shiffrinovou a poukazuje na ich neúnavnú snahu o dokonalosť, čo je vlastnosť, ktorá ich odlišuje od ostatných lyžiarov v tomto športe.

Wendy Holdenerová, Kevin Holdener Čítajte viac Bol to jeho sen. Lyžiarka Holdenerová splnila posledné želanie brata, ktorý nedávno podľahol ťažkej chorobe

Okrem toho Rakúšan hlboko oceňuje spoluprácu s Eileen Shiffrinovou, Mikaelinou trénerkou a matkou. Uznáva Eileeninu významnú úlohu pri formovaní Mikaeliných postojov a prístupu k lyžovaniu.

„Práca s Eileen bola výsadou. Jej vedenie a prehľad boli nápomocné pri rozvoji Mikaely ako športovkyne. Ich vzťah je skutočne výnimočný a som vďačný, že som mohol byť jeho súčasťou," skonštatoval.

Keď sa Mitter púšťa do novej kapitoly kariéry, s láskou si zaspomínal na čas strávený s Hirscherom a Shiffrinovou, oceňuje získané skúsenosti a fakt, že je súčasťou ich úspechov. Jeho cesta s tímom Shiffrinovej sa možno skončila, ale jeho vplyv na svet lyžovania bude pretrvávať.

Krásny a luxusný dom Mikaely Shiffrinovej Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Prejdite sa po dome elitnej lyžiarky Mikaely...
debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová #alpské lyžovanie