Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Moja spolupráca s Pinim sa neskončila dobre. Vlhovej držím palce

Nový tréner Petry Vlhovej Mauro Pini ju priviedol medzi elitu Svetového pohára alpských lyžiarok. Získala v ňom jedenásť pódiových umiestnení, šesťkrát sa tešila z víťazstva.

14.05.2021 06:27
Pini Vlhová tréner Foto:
Mauro Pini, nový tréner Petry Vlhovej.
debata (1)

María José Rienda Contrerasová (45) držala palce Veronike Zuzulovej a s obdivom sleduje progres držiteľky veľkého glóbusu z Liptovského Mikuláša. Na Vlhovej radikálnu zmenu trénera – Livia Magoniho nahradil práve Švajčiar Pini – však z osobných dôvodov reaguje stroho.

„Petre prajem všetko najlepšie, je vynikajúca. Nemám k Pinimu čo povedať. Naša spolupráca sa neskončila dobre. Viac sa k tomu nechcem vracať,“ tvrdí rodáčka z Granady.

Bývalá reprezentantka Veronika Zuzulová je z Bratislavy, kde nie sú kopce. Posmievali sa jej, že s tímom prišli z kukuričných polí. Vy ste nemuseli čeliť podobným narážkam?

Aj my sme boli pre zahraničné krajiny exoti, lebo Španielsko si zahraničie skôr spája s plážami než svahmi. Pritom máme množstvo pohorí, napríklad Mulhacén (3481 metrov nad morom, pozn.) v Sierra Nevade. Je pravda, že v Španielsku je lyžovanie skôr relax. Nemáme doma veľkú konkurenciu.

Španielka María José Rienda Contrerasová na... Foto: TASR, MARCO TROVATI
Maria Jose Rienda Contrerasová Španielka María José Rienda Contrerasová na ceste triumfu počas obrovského slalomu v Aare 2005.

Zuzulovci pred nedávnom priznali, že ste si vzájomne fandili. Je to pravda?

Áno. Malé lyžiarske krajiny sa zvyknú spájať a spolupracovať. Na druhej strane sme sa na pretekoch míňali. Veronika bola vynikajúca slalomárka, ja som skôr jazdila obrovské slalomy. Bola vynikajúca športovkyňa. Rovnako, ako celý jej tím boli veľmi ľudskí.

Aký náročný je boj reprezentantky z lyžiarsky menšej krajiny proti veľmociam?

Náročné bolo napríklad to, že ste ako lyžiarka z menej rozvinutej krajiny neustále potrebovali dobré referencie. Na druhej strane – menšie krajiny si medzi sebou pomáhali, aby zo seba dostali to najlepšie v súboji proti veľmociam.

Petra Vlhová mala aj v tomto ročníku problémy s úskokmi veľkých federácií. Platí, že sa alpským veľmociam nepozdáva, keď je na lyžiarskom tróne niekto z malej krajiny?

Určite. Veľmoci do toho investujú veľké peniaze a chcú mať aj adekvátne výsledky. Veľmi sa mi páči, keď niekto z malej krajiny vyhráva alebo končí na pódiu. Majú menšie rozpočty, ale o to väčšiu chuť presadiť sa.

Pred Vlhovou hegemóniu prelomili Chorvátka Janica Kosteličová či Slovinka Tina Mazeová. Pomáha im slovanská nátura?

V prvom rade je dôležitá práca. Slovanský temperament im pomáha dostať zo seba to najlepšie vo vypätých situáciách. Počas pretekov bývajú lyžiarky zo slovanských krajín veľmi koncentrované, po nich zasa priateľské.

Petra Vlhová s vytúženým veľkým glóbusom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová bozkáva veľký glóbus na pódiu v...

Vlhová, rovnako ako Mazeová, siahla po trénerovi Magonim. Sledovali ste Vlhovej päťročný progres pod Talianovým vedením?

Sledovala som jej vývoj ešte predtým. Zapáčila sa mi jej technika i odhodlanie. Talianski tréneri majú obrovské skúsenosti. Aj ja som s viacerými spolupracovala a neviem si ich vynachváliť. S Magonim nemám žiadnu osobnú skúsenosť, ale jeho úspechy hovoria za všetko.

V čom urobila Vlhová najväčší progres?

Krok za krokom sa postupne vypracovala. Napriek tomu, že je vyššia, na lyžiach doslova lieta. Má dlhšie lyže a snaží sa s nimi okamžite zatočiť do ďalšej bránky. Hneď, ako to spraví, si už chystá ďalší ťah – nájsť najrýchlejšiu trasu do cieľa. Je radosť sledovať Vlhovú na lyžiach. Navyše, má veľmi konzistentné výkony.

To bol kľúč k zisku veľkého glóbusu?

Určite. Roky na zisku najcennejšej trofeje pracovala, musela sa zlepšiť vo všetkých disciplínach. Stala sa z nej komplexná lyžiarka.

Má šesť medailí z majstrovstiev sveta, dva malé a jeden veľký glóbus. Môže zbierku rozšíriť aj o olympijský kov?

Pevne v to dúfam! Budem jej držať palce, zaslúži si to.

Ako sa začal váš lyžiarsky príbeh?

Prvé kroky som robila v Sierra Nevade. V škole sme mali možnosť prihlásiť sa na lyžovanie, tak som to vyskúšala.

Španielsko je skôr známe letnými športami. Neťahalo vás to k nim?

Aj ja ich milujem. Lenže fakt, že som vyrastala v okolí lyžiarskeho rezortu, naštartoval moju vášeň pre lyžovanie a hory.

María José Rienda Contrerasová sa teší z... Foto: TASR, MARCO TROVATI
María José Rienda Contrerasová María José Rienda Contrerasová sa teší z prvenstva v obrovskom slalome v nemeckom Ofterschwangu 2006.

V sezóne 2005/2006 ste neboli ďaleko od zisku malého glóbusu v obrovskom slalome, štyri roky predtým na olympiáde v Salt Lake City vám po výbornom prvom kole ušla medaila. Nemrzí vás to?

Nuž, niekedy si na to spomeniem aj teraz a nie je to ľahké… Celkovo som však pyšná na to, čo som dokázala. Tvrdo som pracovala a roky potvrdzovala svoju výkonnosť. Urobila som maximum. Mám jedenásť pódiových umiestnení vo Svetovom pohári, z toho šesť víťazstiev. Každý z týchto momentov bol špeciálny.

Čomu sa momentálne venujete?

Kariéru som ukončila pred desiatimi rokmi. Odvtedy sa pohybujem v štruktúrach manažmentu lyžiarskeho rezortu v Sierra Nevade.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #Mauro Pini #María José Rienda Contrerasová