Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Andreas Žampa sa zastal Shiffrinovej. Všimla si to a prišli pokorné slová

Športová riaditeľka Jana Palovičová bola nesmierne spokojná s výsledkami podujatia Svetového pohára alpských lyžiarok zo športovej i organizačnej stránky.

08.03.2021 14:44 , aktualizované: 16:00
Jasná, preteky Foto: ,
Pohľad na zjazdovku v Jasnej.
debata (86)

Domáca Petra Vlhová korunovala prácu organizátorov triumfom v obrovskom slalome po druhom mieste v slalome.

Pôvodne sa mali disciplíny cez víkend konať v obrátenom poradí, ale zmenu programu si vynútila predpoveď počasia.

"Nemôžeme povedať, že to bolo úmyselne. Pán Gerdol (Peter Gerdol, šéf pretekov SP žien) si vypočul meteo správy priamo z Bratislavy a z Chopku. On pozná Jasnú, bol tu na mnohých podujatiach Európskeho pohára, on vie, čo je to hmla.

Problém nebol silný vietor alebo niečo, problém bol nízka oblačnosť. Riziko bolo vysoké a myslím si, že sa to oplatilo," povedala Palovičová.

Petra Vlhová ovládla obrovský slalom v Jasnej Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová (uprostred) sa teší z víťazstva v...

Jedinou škvrnkou bola kritika od Mikaely Shiffrinovej po nedeľnom „obráku“. Na tlačovej konferencii uviedla, že oprava zlomenej bránky po dojazde Vlhovej podľa nej zámerne trvala neobvykle dlho.

Americkej pretekárky sa na sociálnej sieti Instagram zastal aj slovenský reprezentant a predjazdec Andreas Žampa (jeho slová nájdete na konci článku). V záležitosti však nepadol žiaden protest.

„V žiadnom prípade nepripúšťame, že by sa niečo udialo naschvál. Je to bežná súčasť nášho športu. Rovnako ako mala štart stop Mikaela Shiffrinová, mala ho predtým aj Petra Vlhová. Obe na dve a pol minúty. Snažili sme sa v oboch prípadoch zareagovať čo najrýchlejšie,“ reagovala Palovičová.

V hodnotení zdôraznila, že organizátori vytvorili všetkým lyžiarkam rovnaké podmienky:

"Myslím si, že prezentácia dobrej práce vyšla na sto percent. Celý svet videl, že Jasná je skutočne dobrá, že to vieme urobiť, vieme pripraviť tréningovú aj súťažnú trať tak, aby sme mohli povedať, že sme posunuli Svetový pohár na vyššiu úroveň.

Neviete si predstaviť, aké to boli nervy. V nedeľu to už bolo trošičku lepšie, ale začínať slalomom je ťažšie z organizačného hľadiska. Je strašne ťažké usporiadať to, ale myslím si, že sme ľuďom priniesli svetlú chvíľku v týchto ťažkých časoch.

Nakopli sme ich, že už sa to raz skončí a bude to také krásne. Ďakujem všetkým, ktorí nám to umožnili, a všetkým, ktorí dodržiavali tieto prísne opatrenia. Všetkým odkazujem, že sa oplatí robiť šport vonku, preteky majú svoje miesto."

Pretekárky na čele s Vlhovou a Shiffrinovou dúfajú, že podujatie SP sa do Jasnej vráti skôr ako o ďalších päť rokov. Každopádne, súťažné lyžovanie spod Chopku nezmizne.

„Mali sme debatu so jury, že Európsky pohár bude na ďaleko vyššej úrovni, trošku ho asi Medzinárodná lyžiarska federácia bude tlačiť dopredu. Takže určite budeme robiť preteky,“ uzavrela Palovičová.

Oslavovať sa má po práci

Andreas Žampa reagoval na situáciu v príbehu na instagrame. Pripájame preklad jeho slov z angličtiny.

"Musím sa zastať Mikaely Shiffrinovej. Pozrime sa na fakty:

1. Nikdy nepodcenila výkon Petry Vlhovej, jasne uviedla a opísala, že (Petra, pozn.) dokáže vyhrávať preteky sama.

Andreas Žampa. Foto: TASR, Martin Baumann
Švédsko SR Lyžovanie MS obrovský žampa Andreas Žampa.

2. Trvalo 90 sekúnd, aby si (organizátori) všimli, že bránka je zlomená, čo vo Svetovom pohári absolútne nie je prípustné.

3. Naozaj si nemyslím, že meškanie bolo zámerné, išlo o to, že organizátori pri trati sa najskôr tešili, pretože Petra bola na čele. To je však neakceptovateľné. Oslavovať môžu po tom, ako dokončia prácu, ani pretekári sa netešia z víťazstva po prvej časti, ale až po tom, ako je práca hotová.

4. Ak by si organizátori všimli poškodenú bránku hneď, dvojminútový interval (medzi štartmi Vlhovej a Shiffrinovej) by dokonale sedel.

5. Dobrovoľníci a organizátori odviedli úžasní prácu až do tejto chyby, takže nehádžme do koša celé podujatie a skúsme sa poučiť z chyby, ktorú by sa dalo napraviť."

Shiffrinová: Snehové podmienky boli najlepšie

Shiffrinová v pondelok doobeda zdieľala príspevok Andreasa Žampu a poukázala najmä na jeho piaty bod. Popoludní napísala svoj pohľad.

"Ako som som už cez víkend niekoľkokrát zopakovala, taktiež aj na tlačovej konferencii, preteky v Jasnej sme zvládli veľmi dobre, najmä vzhľadom na to, že nejde o pravidelnú zastávku Svetového pohára. Tréningový aj súťažný kopec sú úžasné.

Snehové podmienky na zjazdovkách boli najlepšie v tejto sezóne, dobrovoľníci a všetci zúčastnení odviedli skutočne svoju najlepšiu prácu a priniesli najlepšiu atmosféru, aká mohla sprevádzať preteky počas tohto zvláštneho obdobia s covidom.

Ako povedal Andreas – Petrino lyžovanie bolo naozaj skvelé. Jej včerajší triumf bol zaslúžený a najlepšia vec, aká sa mohla stať. Do svojej domoviny priniesla to vzrušenie a úžasné lyžovanie. Počas tohto obdobia to bola šou, ktorú náš šport potrebuje, čo je úplne iná záležitosť ako tá s čakaním na štart.

Nemyslím si, že to bol dôvod, prečo Petra vyhrala, uspela preto, že lyžovala najlepšie a mala najlepšiu víťaznú mentalitu.

Ďakujem podujatiu v Jasnej za usporiadanie skvelej udalosti a dúfam, že sa nám podarí vrátiť do tohto strediska radšej skôr ako neskôr."

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Andreas Žampa #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní