Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhová odchádza z asociácie. Lyžovanie kolabuje

Slovensko má najlepšiu alpskú lyžiarku na svete. Petra Vlhová kraľuje Svetovému poháru. Krajine robí dobré meno všade, kam príde. Paradoxom však je, že čakala viac ako pol roka na vyplatenie peňazí od Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA), ktoré jej pridelil štát na prípravu a reprezentáciu krajiny. Navyše to nebolo po prvý raz.

01.12.2020 12:06 , aktualizované: 18:57
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (61)

Zároveň nie je ani jedinou športovkyňou, ktorej sa to stalo. Chýbajúce peniaze opakovane komplikovali prípravu a plánovanie sezóny aj mnohým iným.

V utorok pomyselný pohár trpezlivosti pretiekol, Vlhová sa spoločne s ďalšími reprezentantmi a vyše 1300 ľuďmi – členmi 46 rôznych lyžiarskych klubov – rozhodla pre radikálny krok. Odišli zo SLA, ktorá bola doteraz ministerstvom školstva uznaná za národný športový zväz.

"Dvanásť rokov bojujete a trápite sa. Ministrovi som povedal, že je jednoduchšie postaviť novú firmu ako starú rekonštruovať. Preto Petra odchádza do nového zväzu. Na začiatku som im neveril, ale presvedčili ma.

Majú víziu, chuť pracovať s deťmi i tréningové plány. Neobávam sa, že by SLA robila Petre nejaké problémy. Ona je štátny záujem, robíme radosť všetkým krajanom. Kompetetní by zasiahli," povedal pre Pravdu otec Petry Vlhovej Igor.

Odišla aj Velez-Zuzulová

Situácia v slovenskom lyžovaní je vážna. Ako to v ňom momentálne vyzerá, popísala na utorňajšom brífingu Jana Palovičová, doteraz zodpovedná za vedenie alpského úseku SLA.

„Členstvo ukončila nadpolovičná väčšina zjazdárskych klubov, ktorá predstavuje takmer 40 percent členskej základne SLA. Patria sem aj také veličiny ako Veronika Velez-Zuzulová a jej akadémia, či Ski Team Vlha,“ uviedla Palovičová.

TV Pravda: Splnomocnenec vlády pre šport Karol Kučera a otec Petry Vlhovej Igor reagujú na momentálnu situáciu v slovenskom lyžovaní a odobratí štatútu národného lyžiarskeho zväzu Slovenskej lyžiarskej asociácii.

Video

Dlhoročná funkcionárka Medzinárodnej lyžiarskej asociácie (FIS) a technická riaditeľka budúcoročných pretekov Svetového pohára v Jasnej (6. a 7. marca) žiada od štátu radikálny krok.

„Medzi odchádzajúcimi sú reprezentanti, ktorí išli do toho aj napriek riziku, že sa po tomto kroku možno nebudú môcť zúčastniť na medzinárodných pretekoch. Vieme, že ak by sme zostali nemí, lyžovanie by u nás skončilo. Veríme, že sa na to štát už nebude nečinne prizerať. Žiadame kompetentných, aby s okamžitou platnosťou zastavili financovanie SLA a odobrali mu štatút národného zväzu,“ doplnila Palovičová.

Na základe utorňajšieho ukončenia členstva lyžiarskych klubov v SLA môže byť SLA odňatý štatút národného športového zväzu.

Podcenili Mersicha

Palovičová sa lyžovaniu venuje niekoľko dekád, rovnako ako otec slovenského reprezentanta Martina Bendika. Peter Bendik st. je radovým členom SLA vyše dvadsať rokov. Väčšinu času obhajoval jej záujmy a veril, že adekvátne podporuje a pripravuje zjazdárov na najvyššie fóra. Lenže nakoniec sa to zlomilo aj v ňom.

Napísal listy na Úrad vlády SR, ministerstvá školstva a financií či Najvyšší kontrolný úrad SR. Podania adresoval na Generálnu prokuratúru SR i Národnú kriminálnu agentúru (NAKA). Zároveň podal trestné oznámenie na viceprezidenta SLA Marina Mersicha zo spáchania trestného činu vydierania.

Pravda požiadala o vyjadrenie aj druhú stranu sporu. Prezident SLA Ivan Ivanič však žiadosť Pravdy o rozhovor odmietol.

Petra Vlhová vyhrala aj paralelný obrovský slalom Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová (uprostred) po víťazstve v Lechu....

„Momentálne prebiehajú podania na osoby/subjekty poškodzujúce dobré meno SLA (o. i. p. Bendík, vydavateľstvo PEREX a. s.) a to neumožňuje ďalej sa vyjadrovať. Akonáhle budú podania proti dotyčným osobám uzavreté, pán prezident veľmi rád poskytne rozhovor,“ odkázala Adriana Bednárová zo spoločnosti MARCUS PR, ktorá je mediálnym a komunikačným poradcom SLA.

Bendik st. je toho názoru, že SLA je pod spoločnou taktovkou prezidenta SLA Ivaniča a viceprezidenta SLA Mersicha v totálnom rozklade.

„V roku 2017 SLA – pozostávajúca zo siedmich športových odvetví – schválila stanovy, ktoré zrušili právnu subjektivitu úsekov a okresali ich právomoci. Navyše platí, že kedysi mali zjazdári 32 hlasov, dnes majú 15, rovnako ako bežecké lyžovanie. Zvyšných päť menších odvetví má po sedem hlasov. Pri hlasovaní však delegátom nemusí byť člen klubu, ale ktokoľvek, kto je členom SLA, z čoho vzniká jasný konflikt záujmov,“ vysvetlil Bendik.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Bendik priznal, že Mersichovi spočiatku veril. Spoločne s ďalšími rodičmi reprezentantov či talentovanej mládeže sa zaujímali iba o športovú stránku lyžovania, nie legislatívu.

Je ešte SLA národným zväzom?

Lyžiari po zmene pomerov v asociácii volali roky, Pravda o tom aj niekoľkokrát informovala. Štát ich vyslyšal až v utorok. Splnomocnenec vlády pre šport Karol Kučera nám v utorok potvrdil, že ministerstvo školstva odoberie SLA štatút národného športového zväzu.

Po dohode s FIS by tak hnutie, združujúce viacero disciplín, malo dočasne spadať pod Slovenský olympijský a športový výbor. SOŠV vo svojom stanovisku uviedlo, že „je na strane športovcov.“

„Je to boj za očistu Slovenska a šport nie je výnimkou. Je to iba špička ľadovca. Keby Úrad hlavného kontrolóra športu vykonával svoju prácu a hrubo nezanedbával svoje povinnosti, k takýmto by veciam nemuselo prichádzať. Toto však nie je problém jediného zväzu,“ povedal Pravde Kučera.

Snaha viacerých nespokojných členov SLA mala vyvrcholiť práve utorňajším radikálnym krokom – odchodom do novovzniknutého Zväzu slovenského lyžovania (ZSL).

"Rozhodli sa prejsť do nového zväzu, situácia bola pre nich neúnosná. Vnímali dlhodobé zlé nakladanie s finančnými prostriedkami zo strany Slovenskej lyžiarskej asociácie. Až kontrola ministerstva financií odhalila veľké pochybenia, ktoré kontrolór športu prehliadol.

Odobratie štatútu národného zväzu Slovenskej lyžiarskej asociácii pomôže. Pevne verím, že čo najskôr ministerstvo školstva posunie tento štatút Zväzu slovenského lyžovania, aby sme tu mali asociáciu, ktorá bude zastupovať záujmy talentovanej mládeže a reprezentantov na čele s Vlhovou," tvrdil splnomocnenec vlády pre šport Karol Kučera.

Vlhovej triumfálny víkend v Levi Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová počas 1. kola slalomu v Levi.

Vyhlásenie SLA

Podľa prezidenta Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA) Ivana Ivaniča sa utorkové vyjadrenia nespokojných členov asociácie, ktorí sa rozhodli zo SLA vystúpiť, nezakladajú na pravde.

Šéf SLA to uviedol prostredníctvom tlačovej správy. Vyhlásenie SLA zverejňujeme v plnom znení bez redakčných úprav:

Tvrdenia p. Palovičovej za nezakladajú na pravde. Zo SLA k dnešnému dňu požiadalo o vystúpenie len 46 členov (klubov), čo je 1,06% všetkých členov SLA. Pritom mnoho členov z týchto klubov o vystúpení zo SLA nič nevie a nesúhlasím s týmto tvrdením a dnes zahrnuli sekretariát otázkami, ako je to vôbec možné.

Zároveň uvádzame, že v poslednom období sa do radov SLA prihlásilo 10 nových klubov. Kluby, ktoré požiadali o vystúpenie zo SLA budú musieť vrátiť alikvotnú finančnú čiastku z príspevku, ktorý im bol SLA na celý rok 2020 poskytnutý, ako aj všetok majetok, ktorý majú zapožičaný zo SLA.

Čiže vyjarenia p. Palovičovej, že 1371 členov vystúpilo zo SLA sa nezakladá na pravde, aj ona samotná je stále riadnou členkou SLA ako aj poverená riadením úseku alpských disciplín! P. Palovičová hrubým spôsobom zneužila svoj mandát zastupujúeho predsedu úseku alpských disciplín, ako dôveru drvivej väčšiny členov SLA.

Zo siedmych úsekov (športových disciplín) sa šesť úsekov okrem odvetvia alpských disciplín dištancuje od mediálnych vyjadrení p. Palovičovej a sú znepokojení týmto jej mediálnym zavádzaním, ktoré vážne poškodilo a poškodzuje dobré meno SLA a vážne ohrozujem fungovanie vrcholových reprezentantov, ako aj všetkých ostatných športovcov na domácej a medzinárodnej športovej scéne.

Týmto vnáša neistotu a chaos medzi všetkých členov SLA. Všetkých športovcov ubezpečujem, že som podnikol všetky kroky, aby ich športová činnosť na domácej a medzinárodnej scéne nebola nijako obmedzená.

SLA je jediným riadnym členom FIS a jediným športovým zväzom, ktorý zastrešuje všetkých 7 lyžiarskych disciplín (vrátane zjazdového lyžovania). Zrušenie členstva SLA vo FIS na základe dnešných vyjadrení p. Palovičovej, alebo iných osôb na základe medzinárodných právnych noriem a dohôd nie je možné.

Reprezentantka Petra Vlhová je naďalej riadnou členkou SLA, ktoré ako jediný partner FIS jej zabezpečuje možnosť štartovania na Svetovom pohári a iných medzinárodných podujatiach.

Ivan Ivanič, prezident SLA

© Autorské práva vyhradené

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #SLA #Igor Vlha