Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obavy sa naplnili, Fialkové vynechajú celé dvojkolo. Povolali debutantky

Slovenské biatlonistky Paulína a Ivona Fialkové vynechajú celé úvodné dvojkolo vo fínskom Kontiolahti, ktorým odštartuje nová sezóna Svetového pohára. Stalo sa tak po tom, čo sa v stredu objavil v ich tíme pozitívny test na koronavírus. Správu potvrdil prezident Slovenského zväzu biatlonu (SZB) Peter Vozár.

26.11.2020 13:42
Paulína Fialková. Foto: ,
Paulína Fialková.
debata

Sestry Fialkové sa dozvedeli nešťastnú správu v stredu vo Švédsku, odkiaľ sa mali presunúť do Fínska. Spolu s celým tímom – trénermi Annou Murínovou, Jakubom Leščinským, fyzioterapeutom Jakubom Hudákom a servismanmi Mihom Plahutnikom a Štefanom Lichoňom – museli nastúpiť do izolácie v Štokholme.

Pôvodne sa hovorilo len o vynechaní 1. kola v Kontiolahti, ktoré je na programe tento víkend, no nakoniec neabsolvujú ani to budúcotýždňové.

"Po preštudovaní švédskych nariadení sa tím okolo sestier Fialkových a Slovenský zväz biatlonu dozvedeli, že sedmička členov reprezentácie musí ostať v prísnej štokholmskej izolácii minimálne sedem dní od pozitívneho testovania, čo v praxi znamená, že sa nemôžu dať ani pretestovať.

Ďalšie testovanie budú môcť absolvovať až v utorok 1. decembra a výsledky sa tak dozvedia v stredu. Z toho vyplýva, že sa za žiadnych okolností nebudú môcť zúčastniť štvrtkových rýchlostných pretekov v Kontiolahti, pretože by nestihli ešte ďalšie vstupné testovanie do bubliny svetového pohára vo Fínsku," uvádza portál slovenskybiatlon­.sk.

Ivona Fialková. Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Ivona Fialková Ivona Fialková.

Sestry tak prídu o úvodné vytrvalostné preteky, dva šprinty a stíhačku. Počas druhého kola je na programe aj štafeta, v ktorej nahradia líderky slovenského tímu debutantky vo Svetovom pohári Aneta Smerčiaková a Júlia Machyniaková.

Tie sa pridajú k dvojici Veronika Machyniaková a Henrieta Horvátová, ktoré cestovali do Kontiolahti s druhou časťou slovenskej výpravy a tak môžu nastúpiť aj v prvom kole.

Slovensko môže nasadiť do individuálnych pretekov tri ženy, no pre krátkosť času to na sobotňajšie vytrvalostné preteky a nedeľňajší šprint už nestihne. Mužské kvarteto vo Fínsku tvoria Tomáš Hasilla, Michal Šima, Šimon Bartko a Matej Baloga.

Viaceré výpravy s pozitívnymi výsledkami

Sobotňajší štart nového ročníka Svetového pohára v biatlone poznačilo viacero pozitívnych prípadov na koronavírus aj priamo vo fínskom stredisku.

Medzinárodná biatlonová únia (IBU) oznámila, že pozitívne výsledky sa objavili vo výpravách Ruska, Lotyšska, Moldavska, Rumunska i Francúzska, no bližšie nešpecifikovala počet ani mená osôb.

Tlačová agentúra TASS informovala, že z ruskej výpravy ide o pretekára Antona Babikova a troch členov realizačného tímu. Momentálne je celý mužský tím v izolácii na izbách, no nie je známe, koľko potrvá a či pretekári budú môcť v sobotu štartovať.

Rozhodovať o tom budú miestne zdravotnícke orgány, ktoré budú posudzovať každý prípad jednotlivo v závislosti od predchádzajúcich kontaktov a momentálnej situácie osôb, uviedla IBU. V prípade francúzskeho tímu by ale nemala byť nutná karanténa. Informovali agentúry dpa a APA.

Aktualizujeme…

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivona Fialková #Paulína Fialková #koronavírus