Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štart sezóny ako zo zlého sna. Fialkové majú v tíme covid

V marci odtiaľ utekali, teraz sa tam nemôžu dostať.

25.11.2020 11:54 , aktualizované: 15:21
Fialkové Fialková Foto:
Ivona a Paulína Fialkové.
debata (3)

Bizarné spojenie medzi Paulínou a Ivonou Fialkovými a fínskym strediskom Kontiolahti pokračuje. Ako veľa vecí v súčasnej dobe – na svedomí to má koronavírus.

Keď na jar udrela prvá vlna pandémie, biatlon bol jeden z posledných športov, ktorý zastavil činnosť. Štáty zatvárali hranice a v Kontiolahti sa veselo súťažilo ďalej.

Slovenská výprava na nič nečakala. Zrušila zostávajúci program a domov sa vrátila vládnym špeciálom.

Medzinárodná biatlonová únia (IBU) rozhodla, že nová sezóna začne tam, kde predčasne skončila – opäť vo Fínsku. Fialkové s trénerkou Annou Murínovou a zvyškom realizačného tímu si tak za dejisko záverečného sústredenia vybrali susedné Švédsko.

V čase prísnych obmedzení spôsobených koronakrízou vyznel tréningový pobyt v Idre Fjäll ako dobrý nápad.

„Na mieste, kam ideme, žije tak málo ľudí, že tam budeme akoby v dobrovoľnej karanténe,“ vravela pred odchodom do Švédska staršia zo sestier Paulína.

Repre v provizórnom režime

Po skončení sústredenia sa Fialkové presunuli do Štokholmu, odkiaľ mali nabrať smer Kontiolahti, kde tento víkend odštartuje nová sezóna.

Pondelkový test vo švédskej metropole, ktorého negatívny výsledok bol podmienkou pre vstup do Fínska, však Slovenky nepotešil.

„Štyria zo siedmich členov tímu mali pozitívny test na Covid-19. Tím musí zostať vo Švédsku, až kým nebude mať negatívne testy. Reprezentácia tak minimálne pre prvý víkend SP prichádza o Paulínu a Ivonu Fialkové, ich trénerov Annu Murínovú s Jakubom Leščinským, fyzioterapeuta Jakuba Hudáka a dvojicu servismanov Mihu Plahutnika a Štefana Lichoňa,“ píše sa vo včerajšom stanovisku Slovenského zväzu biatlonu (SZB).

Problémy v Tíme Fialky, ako ho sestry familiárne nazývajú, spôsobili komplikácie aj zvyšku reprezentácie. V Kontiolahti je na víkendový štart pripravené mužské kvarteto Hasilla, Šima, Bartko, Baloga, ako aj druhá polovica ženského tímu Machyniaková, Horvátová.

Po ruke je však len jeden tréner (Tomáš Kos) a dvaja servismani.

„Výprava vo Fínsku nebude mať k dispozícii fyzioterapeuta, ani polovicu servisného tímu. Fungovať bude viac-menej provizórne,“ informuje SZB.

V sobotu sú v Kontiolahti na programe vytrvalostné preteky žien na 15 km a mužov na 20 km. O deň neskôr prídu rad rýchlostné preteky žien na 7,5 km a mužov na 10 km.

V rovnakom stredisku sa uskutoční aj 2. kolo novej sezóny, ktoré sa začne budúci štvrtok. Ak budú mať Fialkové a ich tím negatívne testy, pokračovanie v Kontiolahti by mohli stihnúť. V opačnom prípade SZB vyšle na sever Európy posily – pretekárske či servismanské.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Ivona Fialková #Paulína Fialková #koronavírus