Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhovú zmenila láska. Na jej správanie musím dávať pozor

Hovorí potichu. Pred väčšinou otázok sa zamyslí. Nerozhadzuje rukami, vynecháva teatrálne gestá. Livio Magoni (56) nemá veľa z vlastností typických pre Talianov. Viaceré z nich sú skôr bližšie slovenským.

19.02.2020 05:00
Vlhová, Foto: ,
Slovákov zbožňujem, ale nech sa na mňa nehnevajú, majú hrozné stravovacie návyky, vraví tréner Petry Vlhovej Livio Magoni.
debata

O to viac mu to ladí so zverenkou Petrou Vlhovou, s ktorou bude spolupracovať minimálne do konca súťažného roka 2022. "Od začiatku rokovaní som chcel zostať s Petrou,“ vraví jeden z najžiadanejších trénerov alpského lyžovania.

Čo na lyžovaní nemáte rád?

Veľa toho nie je. Máme malý súkromný tím. Príprava je pre nás veľmi náročná. Pokiaľ chceme mať perfektný kopec, je to často makačka od skorého rána do noci. Pravdupovediac – dva-tri dni pretekov Svetového pohára sú pre nás ako dovolenka.

Prečo?

Pokiaľ sú súťaže každý týždeň, máme od piatka do nedeľňajšieho popoludnia pohodičku. Drina sa pre celý tím začína v nedeľu podvečer, prípadne v pondelok skoro ráno. Pretekársku trať jej cez víkend pripraví niekto iný, v priebehu týždňa musíme my. Polievame kopec, chystáme bránky či chronometer. Niekedy pracujem od piatej rána do polnoci. Nielen na svahu, ale potom aj s videom a ďalšími vecami. Máme stan vo Vipitene a je to dar z neba. Keď im zavolám, vyjdú nám v ústrety a všetko pripravia. My tak nestrácame čas.

VIDEO: Petra Vlhová hodnotí víťazstvo v slalome SP v Kranjskej Gore.
Video

Vaša sestra a olympijská šampiónka v slalome na ZOH v Sarajeve 1984 Paoletta vás charakterizovala ako tvrdo pracujúceho človeka. Má pravdu?

Pozná ma veľmi dobre, sme si blízki. Všetko musím mať perfektné. Keď to tak nie je, nie som vo svojej koži. Som tým špecifický a nie je jednoduché so mnou vychádzať. Mať všetko prepracované do detailu je môj štýl. Keď sa to nepodarí, som sklamaný a nahnevaný. Ak je tam niečo, čo mojej zverenke neumožňuje perfektný výkon, urobím maximum, aby som to eliminoval.

Koľko hodín denne spávate?

Priemerne päť. Najskôr pracujem na svahu, potom pozerám do počítača (smiech).

Je to dôvod, prečo patríte k najžiadanejším trénerom súčasnosti?

Neviem to presne, ale je fakt, že nevidím žiaden iný (úsmev). Som na tvrdú prácu zvyknutý, ja to asi neviem ani robiť inak. Nie som perfektný, ale chcem, aby také boli moje lyžiarky. To mi bude stačiť. Niekto si povie, že mám za sebou výborné výsledky. Podľa mňa sú priemerné.

Asi nie, keď sa o vás zaujímala nórska jednotka Henrik Kristoffersen či rakúsky tím…

To je otázka skôr na nich.

Sú momenty, keď ste úplne spokojný?

Po pretekoch áno, ale v príprave málokedy. Neviem sa uspokojiť s tým, čo sa momentálne deje. Stále sa pozerám dopredu, preto si možno neviem niektoré momenty do sýtosti užiť. Iné to už asi nebude. Vždy však hľadám cestičku k tomu, ako byť na vrchole. A to znamená iba jedno – byť prvý. Nie druhý, nie tretí, nie s nejakou medailou, iba tou zlatou.

Nám Slovákom nie je tvrdá práca cudzia. Pocítili ste to aj v začiatkoch spolupráce s Vlhovou v roku 2016?

Je prirodzené, že ak chcem mať všetko perfektné, ostatní v tíme ma v tom musia nasledovať. Priznávam, na začiatku to nebolo ľahké, ale to nie je nikdy. Chcelo to istý čas, kým sme si na seba s Petrou zvykli. Od prvého momentu som však u nej zaznamenal asi kľúčovú vlastnosť pre naše úspešné pôsobenie.

Čo to znamená?

Veľmi chcela trénovať pod mojím vedením a keď sa to stalo, od prvého dňa nasledovala moje pokyny. Nastavili sme si smer a ideme za ním už štyri roky. Vysvetlili sme si, prečo musí robiť toto a nerobiť zasa tamto.

Úspešný víkend Petry Vlhovej v Kranjskej Gore Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Na snímke slovenská slalomárka Petra Vlhová...

Čoho ste sa museli vyvarovať a na čom zasa popracovať?

Otázky od Petry prichádzali neustále. Na techniku oblúka, spôsob stravy, prípravu na suchu. Keď sa tak nad tým zamýšľam, za tie štyri roky sme zmenili množstvo vecí. Petra to prijala, veľmi na sebe zapracovala. Veríme si a to je dôležité.

Slovenský jedálniček nepatrí k najzdravším. Bol to aj Vlhovej prípad?

Slovákov zbožňujem, ale nech sa na mňa nehnevajú, majú hrozné stravovacie návyky (smiech). Petrin jedálniček bol, podľa mňa, ďaleko od tých, ktoré mávajú vrcholoví športovci. Je to dané kultúrou, chápem to. Vedel som, do čoho idem. Podobné sme to mali aj s Tinou (Mazeovou, bývalou slovinskou lyžiarkou). Nastavili sme však pravidlá a teraz je Petra perfektná a poctivá. Vie, čo jej telo potrebuje. Jedlo a oddych je základ všetkého. Nech ste vrcholový lyžiar alebo bežný človek.

Za ostatné štyri roky urobila Vlhová výrazný progres. Na čo ste ako tréner najviac pyšný?

Najradšej sa na ňu pozerám, keď je dva dni pred pretekmi už totálne sústredená na to, čo ju čaká. Zo skúsenosti viem, že to nie je jednoduché a chce to cvik. Petra to už dokáže a to je ďalší krok k – povedzme – lyžiarskej dokonalosti. Pokiaľ je takáto sústredená, viem čo príde. Bude naozaj rýchla a schopná vyhrať. Nech sa ide pomedzi slalomové bránky alebo tie v super G. Toto sa mi na nej páči najviac.

Darí sa jej tešiť vás týmto spôsobom momentálne viac ako v predošlých sezónach?

Výsledky hovoria za všetko. Mali sme komplikovanú prípravu, ale Petra sa postupne dostala späť do boja o najvyššie priečky. Iste, svoju rolu zohrala aj tragická smrť Jeffa Shiffrina, keďže Mikaela prerušila sezónu. Držím jej palce, bol to dobrý chlap.

Pred sezónou ste hovorili, že chcete Slovákom priniesť niečo, čo ešte nevideli – malý krištáľový glóbus. Zmenili sa kvôli absencii Shiffrinovej vaše ciele? Ste v hre o tri malé a dokonca aj o veľký glóbus pre celkovú víťazku Svetového pohára…

Tá strata na čelo nie je malá. Nechceme to počítať. Radšej pôjdeme krok po kroku. Určite platí, že chceme získať aspoň jeden malý glóbus.

A čo veľký?

Ťažko povedať. Myslím si, že sa rozhodne až vo finále Svetového pohára v Cortine d'Ampezzo. Budeme bojovať do posledných pretekov. Chceme vyhrať čo najviac pretekov a je jedno, v ktorej disciplíne.

Je na to Petra pripravená?

Na technickej trati v Bansku nebola ďaleko od pódií. Garmisch-Partenkirchen je jeden z najťažších kopcov v ženskom seriáli. A aj tam útočila na najvyššie priečky. Petra je pripravená vyhrať slalom aj zjazd. Urobili sme veľký progres. Možno nám chýbajú skúsenosti, ale fyzická a mentálna pripravenosť nie. Tie sú perfektné. Máme aj vynikajúci nový materiál od nášho sponzora.

Verili ste, že sa jej to po nie stopercentnej letnej príprave môže podariť?

Prečo nie? Prvé preteky bývajú v októbri, posledné v marci. Za päť mesiacov sa toho udeje veľa. Už po Söldene som hovoril, že sa bude rozhodovať až neskôr.

Livio Magoni so zverenkou Petrou Vlhovou. Foto: TASR
Livio Magoni, Petra Vlhová Livio Magoni so zverenkou Petrou Vlhovou.

Vlhovej popularita sa v rodnej krajine dostala do nevídaných výšin. Už ste to niekedy zažili?

Podobné to bolo aj s Tinou Mazeovou. Malá pracovitá krajina, ktorá mala hviezdu, ktorá zdolávala alpské veľmoci. Nie som veľmi emotívny typ, ale Slováci ma vedia dostať. Keď vidím, koľko ich chodí na preteky, som v šoku. Zamiloval som si ich. Ak zbadám celú slovenskú rodinu na pretekoch, ktorá sa teší z našich úspechov, cítim hrdosť. Je to nádherné, hoci ja to navonok nedám najavo (smiech). Veľmi im chceme s Petrou a tímom dopriať malý glóbus a v budúcnosti aj tie ďalšie či dokonca olympijskú medailu.

Vlhová priznala, že musela veľa obetovať tomu, aby sa takto výrazne zlepšila. Musí zanechať ešte viac zo svojho komfortu, aby mohla získať veľký glóbus?

Petra má fyzické aj technické parametre na to, aby sa tak stalo. Ide skôr o mentalitu. Musíme si byť obaja stopercentné istí, že to Petra chce. Ak áno, dokončíme prácu, ktorú sme začali.

Bol aj to hlavný dôvod rokovaní o predĺžení spolupráce na ďalšie dva roky až do zimnej olympiády v Pekingu 2022?

Iste, ale boli tam aj iné detaily, ktoré sme museli dotiahnuť. Povedali sme svoje vízie, netrvalo to dlho. Od začiatku rokovaní som chcel zostať v slovenskom tíme a s Petrou. Chcem s ňou však vyhrať veľké veci. Keby to nechcela, naše cesty by sa rozišli.

Nežiadali ste rozšírenie tímu prípadne zvýšenie platu?

Nebolo to o peniazoch ani o viac ľuďoch. Určite musíme niečo zmeniť, nemôžem svojich ľudí hnať do totálneho vyčerpania. Navyše majú svoje rodiny a ja nechcem, aby trpeli kvôli lyžovaniu. Keď som bol s Tinou, od septembra do apríla nikto z nás dvoch nebol doma. Ja viem, čo ma čaká, ale potreboval som vedieť, či je Petra schopná takú obetu podstúpiť. Verte mi, je to fuška. Ale aj dôkaz, že je Petra pripravená podriadiť titulu najlepšej lyžiarky sveta všetko.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

2nd place in GS today here in Kranjska Gora...conditions were perfect and my first run was great. Im little bit disappointed cause i wanted to keep my position also in second round but @alicerobins0n was faster,congrats also to @metaahrovat and @wendyholdener , good job girls...Tomorrow i’ll try to do my best @misosmrcok @sport24sk #ski4uniqa #rauchjuices #makeyourdayahappyday #audi #AudiFandiPetre #adidas #anotherbestday #bandofheroes #minerfin #kronreal #jasna #orangeslovensko #dukla #reusch #komperdell #transpetrol #ennegicompositi #enervitsport #humantecar #smejedentim #kovovlha #redoxslovakia #pierrebaguette #extremewinterequipment #uynsports #sportmanagementcompany #snowarenadruskininkai

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Vlhova (@petravlhova13),

Ako veľa jej k tomu chýba?

Podľa mňa je momentálne na 70–80 percentách svojho potenciálu. Vždy sa nájde niečo, kde to nie je stopercentné. Ak chcete byť najlepšou lyžiarkou sveta, musí byť taká každá oblasť. Technická, mentálna, fyzická i poriadok v živote… V každej z nich nám chýba jeden či dva kroky správnym smerom.

Spomínali ste poriadok v živote. Petre sa momentálne darí aj v súkromnom živote. Ovplyvnilo ju to?

Je prirodzené, že áno. Pokiaľ máte v živote niekoho, koho milujete, dodá to vášmu životu niečo extra.

Aj výkonu?

Láska ju zmenila. A výrazne. Po pravde, z môjho profesijného hľadiska však zatiaľ neviem posúdiť či pozitívne alebo negatívne. Každý týždeň to však pozorne sledujem a dávam pozor na jej správanie sa. Toto je totiž naša práca, žiadna zábava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Livio Magoni