Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Risk, šťastie i čakanie na chybu. Nová disciplína čelí kritike

Clara Direzová zdoláva vo finále ďalších pretekov Svetového pohára Elisu Moerzingerovú. Že ste o týchto dvoch alpských lyžiarkach počuli málo alebo dokonca vôbec nič? Nie div. Až do nedele márne hľadali cestu na výslnie v najprestížnejšom seriáli.

20.01.2020 14:55
Sestriere Foto: ,
Momentka z paralelného obrovského slalomu v Sestriere.
debata (7)

Po nej sa stali hviezdami novej disciplíny Svetového pohára a ďalšími súperkami Petry Vlhovej v boji o malý glóbus. Podarilo sa im to aj vďaka kontroverziám, ktoré historicky prvý paralelný obrovský slalom žien v Sestriere sprevádzali.

„Málokto čakal, že to dopadne takto,“ vravela v cieli víťazka Direzová.

Neviem, či to bolo fér

Dvadsaťštyriročná Francúzka jazdí vo Svetovom pohári už ôsmy rok. Až v tejto sezóne sa jej však darí pravidelne bodovať a najmä – postupovať do druhého kola a nevypadávať v prvom.

Špecialistka na obrovský slalom sa na paralelnú šou vo vychýrenom talianskom stredisku naladila napríklad siedmou priečkou v Lienzi či štrnástym miestom v Killingtone.

Clara Direzová. Foto: TASR/AP, Marco Trovati
Clara Direzová Clara Direzová.

„Cítila som sa v dobrej forme. Veľa sme trénovali, bola som rýchla. Povedala som si: OK, vyskúšame to a uvidíme, ako to dopadne,“ usmievala sa Direzová v cieli.

Na ceste k premiérovému triumfu vo Svetovom pohári v kariére vyradila aj jednu z najväčších favoritiek Mikaelu Shiffrinovú. Nezastavila ju ani Moerzingerová, ktorá vo svojich piatych pretekoch vo SP dosiahla životný úspech.

„Premiérovo som získala nejaké body, druhé miesto je nádherné. Snažila som sa sústrediť na seba a prinieslo to ovocie,“ tešila sa 22-ročná Rakúšanka, celkovo 52. najlepšia pretekárka v obrovskom slalome.

Hovorí sa, že víťazstvá nebývajú dielom náhody. Pri paralelnom obrovskom slalome v Sestriere to tak úplne neplatí. A víťazka Direzová si to uvedomuje.

„Neviem, či to bolo fér. Mala som šťastie, lebo v ostatných jazdách som bola v modrej dráhe. Som rada, že mám prvý triumf vo Svetovom pohári, takže sa nebudem hádať alebo to kritizovať,“ doplnila Direzová.

Z 20 jázd vyhrali len tri

Kým ženy si v paralelnom obrovskom slalome odkrútili premiéru, muži ho už išli niekoľkokrát. Tradičnou zastávkou je pre nich talianske stredisko v Alta Badii. Nechýbajú skoky i viac zatočená trať.

V Sestriere by ste takéto rozptyly čakali márne. Brány rozostavené v rozmedzí 19 až 20 metrov ponúkli jednu priamočiarejšiu trať, druhú menej. „Vždy je jedna z dráh výhodnejšia. Tu je však rozdiel priveľký,“ kritizovala trať v Sestriere Veronika Velez-Zuzulová.

Niekdajšia slovenská lyžiarka ako spolukomentátorka RTVS viackrát uviedla, že najproblematickejší je najmä záver oboch tratí. Kým tá modrá bola v koncových 5–6 bránkach rovnejšia, v červenej sa museli lyžiarky obracať oveľa viac.

„Sú to prvé preteky tohto druhu. Bola to zábava, ale Medzinárodná lyžiarska federácia musí na nej ešte zapracovať. Vždy je jedna časť trate trochu rýchlejšia, ale v nedeľu to neboli dve rovnaké trate,“ kritizovala Shiffrinová pre skiracing.com.

Aj ona bola jednou z tých, ktorá na červenú trať doplatila. V minulosti si rýchlejšie pretekárky mohli dráhu vybrať. Teraz ju určoval žreb, čo sa stalo osudným aj víťazke kvalifikácie Shiffrinovej.

Od osemfinále do finále sa totiž odjazdilo dvadsať jázd. Sedemnásť vyhrali pretekárky v modrej dráhe. Iba Direzová, Goggiová a Brignoneová uspeli v červenej.

"Pokiaľ ste v červenej dráhe neprišli do záverečnej roviny v plnej rýchlosti, mali ste proti lyžiarkam v priamočiarejšej modrej trati problémy. Môžete vyhrať, len ak totálne riskujete, ste bezchybná a súperka spraví chybu.

Je ťažké sa s tým vyrovnať. Nerada hovorím o tom, že šťastie hrá rolu vo výsledkoch, ale v nedeľu to platilo," uzavrela vedúca pretekárka v celkovom hodnotení Svetového pohára.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #SP v obrovskom slalome #Clara Direzová