Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rivalita na svahu, objatia v cieli. Prísť o to by bola škoda

Bol to tuhý boj. Keď si v roku 2010 Flachau opätovne našlo miesto v kalendári pretekov Svetového pohára, zavládla v malej obci obrovská eufória.

18.01.2020 06:00
Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Petra Vlhová a Mikaela Shiffrinová.
debata (9)

Rodisko jedného z najslávnejších rakúskych alpských lyžiarov Hermanna Maiera sa po päťročnej odmlke vrátilo do najprestížnejšieho kolotoča vo veľkom štýle.

Tradičný ženský slalom vyhral miláčik domáceho publika – Marlies Schildová. Rakúska stálica triumfovala aj o dva roky. Odvtedy lyžiarska veľmoc čaká na víťaznú radosť. Z jej domáceho ihriska si spravili základňu úspechov Slovenky. Z dvanástich pretekov v spomínanom období ovládli tretinu.

„To by som aj ja rada vedela,“ odpovedala Veronika Velez-Zuzulová na otázku, čím to je. „Možno tým, že sem príde veľa slovenských priaznivcov. Vytvoria atmosféru, ktorá nás s Petrou Vlhovou hnala dopredu.“

Poplakala si

Po Schildovej sa dvakrát v rade z triumfu tešila vtedy ešte mladá kométa Mikaela Shiffrinová. Američanka je najúspešnejšou pretekárkou na zjazdovke Hermanna Maiera s tromi víťazstvami. Z toho posledného – v roku 2018 – sa tešila po dvoch úspechoch Švédky Fridy Hansdotterovej a Velez-Zuzulovej.

„Keď si sadám na sedačku a vidím tam svoju fotografiu, poviem si, že aj ja som kedysi patrila k najlepším,“ naráža niekdajšia lyžiarka na fakt, že neďaleko od cieľového priestoru je sieň slávy pre víťazky najlukratívnejšieho ženského slalomu vo Svetovom pohári.

Tvorí ju akési stĺporadie, na ktorom má Velez-Zuzulová aj napriek dvom víťazstvám vo Flachau iba jednu pamätnú tabuľu. V priebehu štyroch dní roka 2016 zvíťazila v oboch slalomoch.

V druhom – náhradnom za nemecký Ofterschwang – sa prepisovali historické knihy slovenského lyžovania. Premiérovo stáli na stupňoch víťazov až dve pretekárky spod Tatier. Velez-Zuzulovú a Vlhovú na nich rozdelila druhá Hansdotterová.

Všetky tri majú už po dve víťazstvá z Flachau. Keď sa tam vrátia aj o rok, bude tam vysvietený nový stĺp pre víťazku s jednoduchými informáciami. Petra Vlhová, 2020.

„Úžasné. Krásne emócie… Som rada, že mám možnosť komentovať tieto Petrine výsledky. Poplakala som si, keď prišla do cieľa…“ vravela dojatá Velez-Zuzulová.

Aj napriek tomu, že Vlhová na ostatnom medzičase stratila väčšinu z náskoku na Annu Swenn-Larssonovú, Velez-Zuzulová svojej nasledovníčke verila.

„Po poslednom medzičase som povedala, že Petra ide do miesta, kde dokáže ešte zrýchliť. Základom víťazstva bolo výborné prvé kolo, ktoré predviedla. V druhom urobila prácu, ktorú mala urobiť,“ vysvetlila spolukomentátor­ka RTVS.

Transformácia na extroverta

Do novej roly sa už vžila. Je rada, že môže byť so synom Julesom a nemusí vstávať z postele skoro ráno s tým, že ju čaká náročný tréning či preteky.

Petra Vlhová je opäť princeznou Flachau Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová opäť získala trofej Salzburskej...

„Som introvert a musela som sa pretransformovať na extroverta. Predtým som bola zvyknutá nechávať si myšlienky pre seba. Teraz ich musím rozvinúť. Učím sa za pochodu,“ vraví o neľahkých začiatkoch Velez-Zuzulová.

S úsmevom priznáva, že aj jej niekdajšie súperky oceňujú jej novú prácu. Navyše, stále si chodia po rady.

„Neberú ma ako novinárku, ale kamarátku. Wendy Holdenerová sa ma pred Flachau pýtala, ako dobre zajazdiť prvé kolo. Keď som ju stretla pred druhým kolom, povedala, že to bolo lepšie,“ zasmiala sa Velez-Zuzulová.

Aj napriek problémom v príprave Vlhovej verila, že sa postupne presadí. Dvadsaťštyriročná Liptáčka musela kvôli chorobe vynechať niekoľko týždňov letnej prípravy. Zdravotné ťažkosti nakoniec vyriešila septembrová operácia nosnej prepážky.

„Boli reakcie, že som na Petru málo kritická. Nemám ten pocit. Vedela som, že keď začne naplno naberať, dostane sa do takejto formy. Jej sezóna mala zlý začiatok, stred je veľmi dobrý. Uvidíme, aký bude koniec,“ reagovala Velez-Zuzulová.

Dva základné rozdiely

Práve v utorok ju Vlhová predstihla v počte pódiových umiestnení. Kým 35-ročná rodáčka z Bratislavy sa dostala medzi tri najlepšie 30-krát (má 5 triumfov, 15 druhých miest a 10 tretích), Vlhová je na čísle 31 (12 – 11 – 8).

„Výhra vo Flachau jej môže pomôcť v boji o zisk malého glóbusu. Petra znížila stratu o viac, ako sme čakali. V hre je ešte veľa bodov a koniec sezóny veľmi ďaleko,“ predpovedala. Velez-Zuzulová si užíva slalomovú bitku medzi jej krajankou a suverénkou ostatných rokoch Shiffrinovou. Vidí v nej dva základne rozdiely oproti predošlej sezóne.

„Je cítiť, že to nie je Shiffrinová z minulosti. Na druhej strane to nijako neznevažuje Petrine výkony. Nevíťazí preto, lebo na tom Mikaela nie je dobre. Ani Vlhová na začiatku nejazdila tak, ako by chcela,“ doplnila Velez-Zuzulová.

Veronika-Velez Zuzulová a Petra Vlhová. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Veronika-Velez Zuzulová, Petra Vlhová Veronika-Velez Zuzulová a Petra Vlhová.

Nepozdáva sa jej však, že medzi americkým a slovenským tímom panuje častokrát aj nezdravá rivalita kvôli kauze okolo údajného natáčania Shiffrinovej tréningov zo strany Vlhovej tímu. „Je to nafúknuté a zbytočné. Dúfam, že to nenaruší vzťah Mikaely a Petry. Bola by to škoda. Na svahu sú súperkami, ale keď prídu do cieľa, padnú si do náručia a sú šťastné.“

Myslí si – podobne ako Schildová – že Vlhovej výkonnosť vytvára na Shiffrinovú tlak, s ktorým sa Američanka momentálne nevie vyrovnať?

„Určite. Mikaela je nesvoja. Z jej jázd cítiť neistotu. Viem, že na tréningoch veľmi často mení materiál. Je tam zrejme niečo, čo jej prekáža. Cítiť to v jej prejave. Hľadá cestu, ako sa vymaniť z tlaku Vlhovej,“ uzavrela Velez-Zuzulová.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní