Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhová zbiera šľachtické tituly. Shiffrinovú privádza do rozpakov

S emóciami bojovala tak, ako málokedy. Ťažko sa jej dýchalo. Oči sa jej ligotali od sĺz. V hrdle mala obrovskú hrču, cez ktorú zo seba nevedela dostať súvislé vety.

16.01.2020 12:37
Austria Alpine Skiing World Cup Foto: ,
Mikaela Shiffrinová gratuluje Petre Vlhovej.
debata (19)

Nestáva sa často, že Mikaelu Shiffrinovú niečo rozhodí. Na svahoch Svetového pohára v alpskom lyžovaní pôsobí roky ako skvele fungujúci stroj. Tlak okolností či očakávania verejnosti v jeho bezchybnej práci akoby ani nehrali rolu.

Vo Flachau sa však niečo zmenilo. A bola z toho jedna z najkratších tlačových konferencií americkej fenoménky.

„Neviem, ako začať,“ povzdychla si Shiffrinová.

Zaslúžené víťazstvo

Povinnosťou troch najlepších lyžiarok v pretekoch Svetového pohára je, aby sa po venovali novinárom. So železnou pravidelnosťou je jej účastníčkou po slalomoch aj Shiffrinová. Väčšinou je to niekoľko minút zaujímavého rozprávania, smiechu, širokého úsmevu. Bolo to tak v Záhrebe, kde ju Petra Vlhová zdolala o viac ako sekundu.

Petra Vlhová je opäť princeznou Flachau Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová opäť získala trofej Salzburskej...

„Je skvelé mať rivalku, ktorá vás motivuje, ako tú, pri ktorej cítite nenávisť,“ vravela Shiffrinová na margo novej Snežnej kráľovnej, ako sa hovorí víťazke slalomu v Záhrebe. Vlhová má po utorkovom tesnom triumfe vo Flachau ďalší šľachtický titul. Je staronovou Salzburskou princeznou snehového vesmíru, čo Shiffrinová náležite ocenila.

„Víťazstvo si zaslúžila,“ vravela tretia žena z Flachau.

Američania nehrajú hry

Shiffrinová nevyhrala v jednej sezóne dva slalomy v rade naposledy pred šiestimi rokmi. Vlhová už raz triumfovala dvakrát po sebe. V roku 2017 uzavrela sezónu výhrou vo finále Svetového pohára v Aspene, nasledujúcu otvorila rovnakým štýlom v Levi.

Stobodové zápisy Vlhovej v Záhrebe i vo Flachau Američanku poriadne rozhodili. A nepomohlo jej ani to, že trať druhého kola slalomu v rakúskom stredisku staval jej kouč Mike Day. Hoci hlasy z tímu Vlhovej hovoria o účelovo postavenej trati, Shiffrinová to odmieta.

„Chcem, aby bolo jasné, že trať nebola postavená proti Petre. Nehráme tieto hry. Keby sme to robili, prišla by zlá karma,“ zasmiala sa Shiffrinová.

Bol to však jeden z mála širokých úsmevov, ktoré ukázala. Jeden sa ušiel aj slovenským priaznivcom. Tí sa voči Shiffrinovej i ďalším pretekárkam zachovali férovo.

Dvadsaťštyriročnú rodáčku z Vailu odprevadili na tlačovú konferenciu so skandovaním jej mena i vztýčenými palcami, čo najlepšia lyžiarka súčasnosti náležite ocenila. Ďalšie pretekárky zasa silno povzbudzovali v čase, keď bojovali na trati o čo najlepšie umiestnenie.

„Nemôžete postaviť trať proti Petre. Momentálne je najlepšia. Je schopná zvládnuť akúkoľvek trať a víťaziť. Má obrovské sebavedomie a kvalitu,“ uznala Shiffrinová prehru.

Pristála v realite

Nie je na ne zvyknutá. Stále platí, že už 25 slalomov Svetového pohára za sebou nepozná inú víťazku ako Shiffrinovú (19) alebo Vlhovú (6). Ich nadvládu naposledy prelomila Frida Hansdotterová práve vo Flachau 10. januára 2017.

Sklamaná Mikaela Shiffrinová v objatí Livia... Foto: SITA/AP, Giovanni Auletta
Austria Alpine Skiing World Cup Sklamaná Mikaela Shiffrinová v objatí Livia Magoniho.

„Pristáli sme v realite. Ľudia si myslia, že som neskutočne sebavedomá, ale ja som vlastne človek, ktorý si až tak neverí. Len zriedka som si bola vo vnútri istá, že všetky súperky zdolám. Preto som bola tak dlho hore, lebo som pracovala tvrdšie ako všetky ostatné. Víťazstvá sú pominuteľné, ľahko idú preč. Aj ja musím robiť kroky vpred,“ filozofovala Shiffrinová pred Flachau.

Na začiatku roka 2020 bola americká lyžiarka po troch slalomoch stopercentná v zisku bodov. A pevným krokom vykročila k zisku siedmeho malého krištáľového glóbusu v slalome.

Zdanlivo neohrozená pozícia sa po dvoch Vlhovej triumfoch zmenila. Náskok sa zo 140 bodov znížil na 80. A to ešte otec Petry Vlhovej Igor pripomenul nešťastný prvý slalom v prebiehajúcej sezóne.

„Vyhrali sme dva slalomy po sebe. Trochu nás mrzí vypadnutie v Levi, lebo sme mohli stiahnuť stratu ešte viac. Nevadí, ideme ďalej,“ skonštatoval. „Ešte si neuvedomujeme, čo sa stalo,“ doplnil šokovaný Vlhovej brat Boris.

VIDEO: Petra Vlhová hodnotí slalom vo Flachau

Video

Shiffrinová naposledy chýbala na stupňoch víťazov v slalome pri jej poslednom vypadnutí v Lenzerheide pred dvomi rokmi. V najlepšej slalomovej dvojici bola nepretržite dva roky. Pri spomínanom víťazstve Hansdotterovej obsadila delené tretie miesto s Wendy Holdenerovou. Otec Petry Vlhovej Igor má na to logické vysvetlenie.

„Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale každá séria sa musí raz skončiť. Aj tá Miša je len baba z mäsa a kostí. Urobí chybu, nie je dokonalá,“ doplnil šéf Vlha tímu.

Otcov žolík

Keď pred štyrmi rokmi priviedol do tímu niekdajšieho kouča Slovinky Tiny Mazeovej Livia Magoniho, stanovili si odvážny cieľ.

„Potrebovali sme potvrdiť výhru zo Záhrebu. Podarilo sa. Peti verím vždy. Je to môj žolík, moje dieťa. Pustíme sa do zjazdov. Trochu sa toho bojím, ale ideme za métou, ktorú sme si dali pred rokmi. Byť najlepší na svete,“ uzavrel Igor Vlha.

Pre celý tím to bude obrovská výzva a boj. Nielen s vlastnými možnosťami, ale aj so Shiffrinovou. Takmer vždy platí, že sa po prehre dokáže pozbierať a je ešte silnejšia. Pomôcť jej v tom môže mesačná pauza medzi slalomom vo Flachau a najbližším v Maribore.

Štyri týždne vyplnia najskôr preteky v Sestriere (v sobotu je na programe obrovský slalom, v nedeľu paralelný obrovský slalom) a neskôr postupne bulharské Bansko, ruské stredisko Rosa Khutor neďaleko Soči a legendárny bavorský areál v Garmisch-Partenkirchene.

Všetky tri miesta ponúknu šancu vyniknúť vyznávačkám rýchlostných disciplín. Nemala by medzi nimi chýbať Shiffrinová, minimálne v jednom prípade sa pridá aj Vlhová.

„V prvom kole alpskej kombinácie v Zauchensee sa ukázalo, že Petrino mentálne nastavenie v rýchlostných disciplínach je dobré. Chceme, aby bola v pretekárskom rytme, takže určite pôjdeme v Bansku zjazd aj super G. Je v dobrej kondícii a môžeme získať aj nejaké body,“ doplnil kouč Magoni.

Možno sa aj tam jeho zverenke podarí dostať Shiffrinovú mimo komfortnú zónu. Znamenalo by to jediné. Zaujímavé súboje aj mimo slalomových bránok.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová