Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovú nezastavili pády, súperky ani zapálená okostnica

Už sa z toho smejem a hovorím si, kedy sa skončí tento rok, lebo sa trápim od januára. V slovách Petry Vlhovej pred nedeľňajšími pretekmi bolo počuť zmar. Na jej tvári sa zračila bolesť. Oboje sa po paralelnom slalome v St. Moritzi vyparili ako pochybnosti o jej forme.

15.12.2019 14:09 , aktualizované: 20:14
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová oslavuje triumf v St. Moritzi.
debata (20)

„Mám za sebou ťažké obdobie, ale teraz to bolo perfektné. Som veľmi šťastná,“ vravela v cieli víťazka pred kamerou Medzinárodnej lyžiarskej asociácie (FIS).

Jubilejné víťazstvo

Tá sa pred štartom prebiehajúcej sezóny Svetového pohára rozhodla pre viaceré reformy. Za zmienku stojí najmä udeľovanie malého glóbusu pre najlepšiu lyžiarku ročníka v paralelnom slalome. Vlhová je po prvých z troch naplánovaných pretekov na čele priebežného poradia.

Triumf Petry Vlhovej v St. Moritzi Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová s členmi tímu po víťazstve v St....

„Konečne sa mi podarilo zvíťaziť v tejto sezóne. Posledné dva-tri týždne boli veľmi náročné, takže sa teším. Od rána som sa cítila dobre, môj tím skvele pracoval, dali sme do toho všetko a nakoniec to vyšlo,“ radovala sa Vlhová pre RTVS.

Dvadsaťštyriročná lyžiarka zaokrúhlila počet víťazstiev vo Svetovom pohári na desať. Dočkala sa druhého v paralelnom slalome – po triumfe v prvý deň roka 2019 v Osle. Ukončila viac ako deväťmesačné čakanie na víťazstvo, keď v marci vyhrala obrovský slalom v Špindlerovom Mly­ne.

Na mieste, kde s Veronikou Velez-Zuzulovou, Andreasom Žampom a Matejom Falatom získala pred dvoma rokmi historicky prvý cenný kov z majstrovstiev sveta pre slovenské lyžovanie (striebro v tímovej súťaži), zažiarila po vlaňajšom 2. mieste naplno.

„V St. Moritzi to mám veľmi rada, v nedeľu tu bolo všetko ideálne. Išla som na hranici možností a nakoniec som bola rýchlejšia,“ pokračovala Vlhová.

Vyhrala kvalifikáciu a postupne sa zo šestnásťfinále prepracovala až do boja o víťazstvo. Nezastavili ju postupne Adriana Jelinková, Kristin Lysdahlová, Laurence St. Germainová, Meta Hrovatová ani Anna Swenn-Larssonová.

Najlepšia lyžiarka súčasnosti Mikaela Shiffrinová neštartovala, uprednostnila prípravu na utorňajší obrovský slalom v Courcheveli.

Švédka Swenn-Larssonová bola ešte kúsok pred cieľom dramatického finále na prvej priečke, ale Vlhová ju zdolala o dve stotiny sekundy. Stav na finálovej trati pozorne sledovala a vnímala. "Na štarte som sa vždy modlila, aby som išla vo výhodnejšej červenej dráhe.

Posledné dve jazdy som však išla v modrej. Semifinále som trochu pokazila, ale vo finále som dala zo seba maximum. Nestrácala som veľa, no išla som naplno a nakoniec som vyhrala," doplnila Vlhová.

Niekoľko dní netrénovala

Slovenka si vo švajčiarskom stredisku vypočula tóny slovenskej hymny. Vo veternom St. Moritzi si užívala každý jeden z nich. Zdalo sa, že sa v jej očiach lesknú slzy. Niet sa čomu čudovať. Veď Liptáčka prežila krušné týždne.

„Bolí ma píšťala. Je to presne na mieste, kde tlačím nohu do lyžiarky. Každá nerovnosť a zatlačenie je nepríjemné, musím ísť cez bolesť. Tá sa stupňuje. Došlo to až do takého štádia, že som niekoľko dní nemohla trénovať,“ potvrdila nepríjemné zvesti zo Švajčiarska pred pretekmi.

Petra Vlhová počas paralelného slalomu v St.... Foto: SITA/AP, Sergio Bisi
Petra Vlhová Petra Vlhová počas paralelného slalomu v St. Moritzi.

Postupne vyšli na povrch informácie, že okrem problémov s dýchaním trvajúcim od januárového víťazstva vo Flachau – Vlhová ich vyriešila operáciou nosnej prepážky v septembri tohto roka – mala na začiatku aktuálnej sezóny aj sériu pádov.

„Najskôr som spadla v zahrievacom kole pred obrovským slalomom 26. októbra v Söldene, následne počas tréningového kempu pred slalomom v Levi a aj v druhom kole týchto pretekov 23. novembra. Snažili sme sa pravú holennú kosť liečiť, ale vznikol tam zápal okostnice,“ ozrejmila zdravotný stav Vlhová.

Momentálne zdravotné ťažkosti sú najvážnejšie od jej prieniku do kolotoča Svetového pohára pred siedmimi rokmi. Kvôli nim sa na poslednú chvíľu rozhodla vynechať sobotňajšie preteky v super G.

V nedeľu si však chcela zahrať úlohu najväčšej favoritky na víťazstvo. Sadla jej ako uliata. Podobne ako celý rok 2019, ktorý sa blíži do cieľa.

Hoci v ňom Vlhová zažila najviac strastí, radostí bolo omnoho viac. Po 28. pódiu v kariére a piatom v paralelnom slalome, získala potrebných sto bodov pri obhajobe druhej priečky v celkovom hodnotení predošlej sezóny Svetového pohára. Majú pre ňu veľkú cenu, sú ohromnou psychickou vzpruhou.

„Konečne…,“ uzavrela Vlhová. Bude po druhom mieste v Killingtone a triumfe v St. Moritzi v utorok pokračovať v boji o najvyššie priečky?

Jednotlivé súboje slovenskej reprezentanky:

  • Šesťnásťfinále: Petra Vlhová (SR) – Adriana Jelinková (Hol.) +1,48 s
  • Osemfinále: Petra Vlhová (SR) – Kristin Lysdahlová (Nór.) +0,52 s
  • Štvrťfinále: Petra Vlhová (SR) – Laurence St. Germainová (Kan.) +0,30 s
  • Semifinále: Petra Vlhová (SR) – Meta Hrovatová (Slovin.) +0,39 s
  • Finále: Petra Vlhová (SR) – Anna Swennová Larssonová (Švéd.) +0,02 s

Konečné poradie paralelného slalomu SP v St. Moritzi: 1. Petra VLHOVÁ (SR), 2. Anna Swennová-Larssonová (Švéd.), 3. Franziska Gritschová (Rak.), 4. Meta Hrovatová (Slov.), 5. Laurence St-Germainová (Kan.), 6. Federica Brignoneová (Tal.), 7. Nina Haverová-Lösethová (Nór.), 8. Ana Buciková (Slov.), 9. Estelle Alphandová (Švéd.), 10. Kristin Lysdahlová (Nór.)

Celkové poradie SP (po 9 zo 43 súťaží): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 532 bodov, 2. Brignoneová 281, 3. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 261, 4. VLHOVÁ 238, 5. Corinne Suterová (Švaj.) 225, 6. Nicole Schmidhoferová (Rak.) 218

Poradie paralelného slalomu (po 1 z 3): 1. VLHOVÁ 100, 2. Swennová-Larssonová 80, 3. Gritschová 60, 4. Hrovatová 50, 5. St-Germainová 45, 6. Brignoneová 40

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #SP v zjazdovom lyžovaní