Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovej nosí šťastie aj starosta-kominár

Je nevídaným zjavom. Typom človeka, ktorý sa presadí dravosťou. V akejkoľvek oblasti. Je neodbytný, ústretový, ľudský. A od lanského roku aj profesijne zaviazaný Petre Vlhovej, ktorú sleduje desaťročie.

11.01.2019 13:23
Miroslav Ledecký Foto:
Fanklub Petry Vlhovej V Semmeringu, jeho šéf Miroslav Ledecký (štvrtý sprava).
debata

„Zatiaľ sa bránim výkonu akejkoľvek funkcie,“ smeje sa predseda fanklubu Petry Vlhovej Miroslav Ledecký.

Najsilnejší zážitok v Semmeringu

Pre päťdesiatštyri­ročného chlapa je charakteristickou črtou práve odzbrojujúci smiech. A aj fakt, že pomôže všetkým, ktorí milujú a chcú vidieť skvelé výkony Vlhovej v tomto ročníku Svetového pohára.

„Snažíme sa robiť fanúšikom servis. Zháňame lístky na miesta, kde je to problém. V Semmeringu sa nám napríklad podarilo zohnať 130 vstupeniek na hlavnú tribúnu. Oplatilo sa. Ak fanúšikovia chcú, nech sa mi pokojne ozvú napríklad na Facebook a pomôžem im,“ nabáda Ledecký.

S priateľmi tam sledoval veľký a prekvapujúci triumf Petry Vlhovej v obrovskom slalome. A o deň aj tesnú prehru v slalome s Mikaelou Shiffrinovou. Pre Ledeckého to bol najsilnejší zážitok.

Semmering sa ponoril do slovenských farieb Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Slovenskí fanúšikovia v Semmeringu povzbudzujú...

Hoci pre pracovnú vyťaženosť necestoval do Flachau, v talóne má ďalšie zaujímavé destinácie. Najviac sa mu pozdáva slalom v Maribore, ktorý sa uskutoční počas prvých dvoch februárových dní. Podľa jeho slov ponúkne napínavé súboje v obrovskom aj klasickom slalome za malé finančné náklady. Chystá sa aj do Špindlerovho Mlýna či na finále Svetového pohára v andorrskom Soldeu.

„Vstupenka na hlavnú tribúnu v Maribore stojí okolo 6–7 eur. Svah je blízko mesta, ktoré je krásne. Oplatí sa vidieť centrum aj Peťu v akcii. To je naše hlavné poslanie: umožniť divákom vidieť ju v naživo. My už vieme, že to stojí za to,“ priblížuje.

Vlhová má sestru?

Myšlienka združiť Vlhovej priaznivcov vznikla za pochodu počas tejto sezóny. Ledecký mal problém so ziskom lístkov do Semmeringu. Otec Petry Vlhovej Igor ho požiadal, aby založil oficiálny fanklub.

„Prijal som to s radosťou. Nič z toho nemám, robím to z pasie. Nezaťažuje ma to, užívam si každú minútu,“ hovorí presvedčivo Ledecký.

Slovenskí fanúšikovia povzbudzujú Petru Vlhovú... Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová, Flachau Slovenskí fanúšikovia povzbudzujú Petru Vlhovú vo Flachau.

Jeho 14-ročná dcéra Ela je Petre veľmi podobná. S Vlhovcami sa dobre zabávajú na tom, že si ich fanušikovia mýlia. Či dokonca považujú za sestry. Pritom Vlhová má len jedného súrodenca – strašieho brata Borisa.

„Ela má rovnaký problém, ako kedysi Petra. Obe rýchlo vyrástli a kolená na to nestihli zareagovať. Obmedzili sme šport, Igor mi pomohol zohnať kolagén, ďalšie výživové doplnky i odborníkov,“ priznáva Ledecký.

Bolí ho, keď zlyhá

Zjazdové lyžovanie i ďalšie zimné športy – biatlon či skoky na lyžiach – sleduje už niekoľko rokov. Vedenie fanklubu je pre neho relax popri množstve zamestnaní a aktivít, ktoré Ledecký vykonáva.

„Po rokoch ako kominár som v decembri zmenil životné povolanie. Občania Drahoviec si ma zvolili za starostu. Idem v stopách mladšieho brata, ktorý je už roky starostom Spišského Hrhova. Predtým som bol živnostník v oblasti kominárstva či klampiarstva. Okrem toho som aj šéfom koseckého spolku, ktorý organizuje preteky v kosení ručnou kosou po celom Slovensku a taktiež som v spolku Slovenských kominárov,“ ozrejmuje.

Petra Vlhová sa slovenskí fanúšikovia sa tešia... Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová Petra Vlhová sa slovenskí fanúšikovia sa tešia po triumfe v nočnom slalome Svetového pohára v rakúskom Flachau.

O najsilnejšom zážitku zo Semmeringu hovoril s veľkým entuziazmom. Veľa pre neho znamená. Negatívnych má zopár a teší sa, že v prebiehajúcej sezóne ich je v podaní Vlhovej minimum. Azda len vyradenie v úvodných pretekoch, keď 23-ročná Liptáčka nedokončila obrovský slalom v Söldene.

„Bolí ma, keď nedokončí preteky. Je to šport, treba to hodiť za hlavu a ísť ďalej. Sledujem ju už asi desať rokov. Vtedy som netušil, že bude niekedy naháňať Shiffrinovú. To sa nedá predpovedať. O to krajšie sa na to teraz pozerá,“ tvrdí Ledecký.

Aké je jeho fanúšikovské motto?

„Na Sparte bolo kedysi napísané: Fandi, ale zůstaň člověkem. Snažím sa toho držať. A tešiť sa z akéhokoľvek Petinho umiestnenia,“ uzatvára Ledecký.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Miroslav Ledecký