Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žiadna Slovenka nedosiahla to, čo Vlhová

Jej kariéra je ešte len na začiatku, no už dosiahla to, čo žiadna iná slovenská zjazdárka pred ňou.

20.03.2017 16:30
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (11)

Petra Vlhová potvrdila v uplynulej sezóne Svetového pohára, že jej potenciál je výnimočný. Rodáčka z Liptovského Mikuláša obsadila v celkovom hodnotení (v boji o veľký krištáľový glóbus) desiatu priečku. Tak vysoko žiadna iná lyžiarka spod Tatier nikdy predtým nebola.

„Nemožné sa stalo možným. Ďakujem všetkým, ktorí vždy stáli pri mne a verili, že na to mám,“ napísala 22-ročná pretekárka na svojom facebookovom profile.

Stalo sa tak po tom, ako v obrovskom slalome v Aspene obsadila siedme miesto (jej doterajším maximom bola ôsma priečka). Práve vďaka nemu sa Vlhová posunula do najlepšej desiatky. Mimochodom, odsunula z nej skúsenejšiu krajanku Veroniku Velez-Zuzulovú.

Vlhová nazbierala počas sezóny 589 bodov. Väčšinu z nich získala vo svojej najsilnejšej disciplíne – v slalome (411). Zvyšné jej priniesol obrovský slalom. Práve v ňom urobila najvýraznejší progres. Vďačí zaň aj novému trénerovi – Talian Livio Magoni prevzal Slovenku pred štartom novej sezóny po Ivanovi Iľanovskom.

„Medzi veľkými bránkami ešte nie je v silách Petry, aby vybojovala účasť na stupni víťazov. Je to však len otázka času. Máme pred sebou ešte veľa práce. Sme na ňu pripravení,“ hovoril uprostred sezóny Magoni, niekdajší kouč legendárnej Slovinky Tiny Mazeovej.

Slovensko-talianska spolupráca prináša úspechy. Vlhová sa definitívne udomácnila medzi abolútnou slalomárskou elitou (získala i skalp hviezdnej Mikaely Shiffrinovej). V obrovskom slalome taktiež už nie je pre súperky neznámym pojmom. V deviatich z desiatich pretekov postúpila do 2. kola, štyrikrát sa prebojovala do najlepšej desiatky.

Zdá sa, že Vlhová je zárukou, že slovenské zjazdové lyžovanie sa o budúcnosť obávať nemusí.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #Petra Vlhová