Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rozlúčka či prijatie výzvy? Velez-Zuzulová sa späť neobzerá

Jedno je isté: bude posledný. Otázkou zostáva, či v sezóne, alebo i v kariére. Pre slovenskú zjazdovú lyžiarku Veroniku Velez-Zuzulovú sú napísané len dva scenáre. V ktorom z nich si napokon 32-ročná Bratislavčanka zahrá hlavnú úlohu?

18.03.2017 08:00
Veronika Velez-Zuzulová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová.
debata

Dva scenáre

Prvý: po sobotňajšom slalome vo finále Svetového pohára v Aspene zamáva publiku, naposledy zostúpi zo súťažných lyží, predstúpi pred médiá a oznámi: Končím, definitívne! Mám za sebou skvelú kariéru. V ostatných sezónach sa mi síce darí, no prišiel čas, aby som sa konečne venovala rodine.

Druhý: bez ohľadu na výsledok zvestuje, že lyžovanie stále miluje, baví ju, napĺňa. A má pred sebou ešte jednu, záverečnú, priam neodolateľnú výzvu: olympijské hry v Pjongčangu 2018. Na nich by chcela získať medailu.

Najlepšia pretekárka v histórii slovenského zjazdového lyžovania vie, čo urobí. Tvrdila to už po februárových majstrovstvách sveta v St. Moritzi. Na odtajnenie myšlienky, ktorú nosí v hlave a poznajú ju len jej najbližší, čaká celé športové Slovensko. Prezradiť ju však chce až po záverečných pretekoch sezóny.

„Všetko sa včas dozviete. Moja najlepšia sezóna sa chýli ku koncu. Pokúsim sa ju ešte vylepšiť,“ napísala v textovej správe v noci zo štvrtka na piatok.

Velez-Zuzulová by si už odchod do športového dôchodku zaslúžila. Napokon, vo Svetovom pohári pôsobí od roku 2000. Na štart sa postavila v 180 pretekoch. Telo má opotrebované, psychike taktiež dala zabrať. Napokon, v St. Moritzi čosi naznačil aj jej otec a tréner Timotej. S ním sa Veronika radí o všetkom. Na jeho slová dá.

„Už nie som najmladší. Veľa som si toho preskákal. Myslím si, že už nemám nervy na to, aby som pokračoval ďalej,“ hovoril skúsený lyžiarsky expert.

Raz už lúčenie oddialila

Jeho slová však druhá najlepšia slalomárka sveta znegovala. Po predošlých pretekoch v Squaw Valley, ktoré nedokončila, pre RTVS tvrdila: „Teraz už môžem lyžovať len takto. Bez maximálneho rizika to nejde. Viete, druhých miest mám veľa. Možno ešte štyrikrát nedokončím, no potom raz vyhrám.“

Akoby naznačovala, že na ňu čakajú aj ďalšie preteky.

Pravdou je, že Velez-Zuzulová môže po ostatných skúsenostiach cítiť demotiváciu. Napokon, v St. Moritzi ani v Squaw Valley neprišla do cieľa. Lenže takéto úvahy nie sú pre Slovenku typické.

„Nepozerám sa na to, čo bolo, ale len na to, čo ma čaká. Jedny preteky pre mňa nikdy neboli dôležité, vždy ma zaujímalo predovšetkým celkové hodnotenie. S chuťou si idem po celkové druhé miesto,“ odpísala Velez-Zuzulová.

To už má isté. Po druhý raz v rade pustila v slalomárskom hodnotení pred seba len jednu súperku. Vlani sa dívala na chrbát Švédke Fride Hansdotterovej, tentoraz nestačila na takmer nedostihnuteľnú Američanku Mikaelu Shiffrinovú.

Bude sa s mladučkou superhviezdou porovnávať aj v budúcej sezóne? Odpoveď sa blíži. Isté však nie je ani to, že Velez-Zuzulová svoje pevné rozhodnutie nezmení. Napokon, vlani tak urobila v Jasnej. Keď stála v hotelovom výťahu a telefonovala s otcom…

Prvé kolo slalomu v Aspene, ktorý absolvuje aj druhá zo Sloveniek Petra Vlhová, sa začína o 17.00, druhé o 19.30. Zakaždým v priamom prenose RTVS.

Fakty zo Svetového pohára
Poradie v slalome: 1. Shiffrinová 760 b., 2. Velez-Zuzulová 515, 3. Holdenerová (Švaj.) 415,… 7. Vlhová 311. Poradie v obrovskom slalome: 1. Worleyová 640, 2. Shiffrinová 560, 3. Gutová (Švaj.) 360,… 12. Vlhová 142. Celkové poradie SP: 1. Shiffrinová 1523, 2. Štuhecová (Slovin.) 1145, 3. Goggiová (Tal.) 1057,… 10. Velez-Zuzulová 515, 12. Vlhová 453, 114. Kantorová (všetky SR) 7.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová