Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pjongčang dostal vysvedčenie, vraj pripraví jedinečné hry

Ôsma návšteva koordinačnej komisie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) v dejisku budúcoročných zimných olympijských hier dopadla pre Pjongčang priaznivo.

15.03.2017 15:30
Pjongčang 2018, Alpensia Foto: ,
Rok pred začiatkom ZOH v Pjongčangu.
debata

Športovci a fanúšikovia sa vraj opäť môžu tešiť na jedinečný zážitok. „Veľké športové výkony sa budú miešať s kultúrou, kórejskou pohostinnosťou a žičlivou atmosférou. Ľudia z celého sveta sa môžu stretávať a oslavovať úspech na medailových ceremoniáloch na Olympijskom námestí v Pjongčangu aj v Olympijskom parku v Gangnungu. Geografické podmienky opäť raz ponúknu šancu vidieť počas jedného dňa súťaže v horách na snehu aj na pobreží na ľadových plochách,“ uviedla na záver inšpekcie aj zasadnutia koordinačnej komisie jej predsedkyňa Gunilla Lindbergová, cituje ju tlačová správa MOV.

Švédska funkcionárka očakáva, že kórejskí hostitelia pripravia všetky športoviská na špičkovej úrovni. „Boli sme svedkami chvályhodného pokroku v budovaní športovísk a dostali sme priaznivé referencie od účastníkov 17 testovacích podujatí, ktoré sa uskutočnili počas tejto zimy. Keď k tomu pripočítame prvotriednu olympijskú dedinu, je vopred isté, že olympionici a paralympionici si odnesú nezabudnuteľné zážitky. Gratulujeme prezidentovi organizačného výboru Li Hi-pomovi a celému jeho tímu POCOG za odvedenú prácu,“ pokračovala Lindbergová.

Počas nadchádzajúceho mesiaca sa začne výber členov štafety s ohňom pre 23. zimné olympijské hry, čo by malo spolu s rozbehnutým predajom vstupeniek a ďalšími propagačnými aktivitami prispieť k stupňovaniu predolympijskej atmosféry. V plnom prúde je aj nábor dobrovoľníkov, v apríli začnú s ich výcvikom. „Čaká nás vzrušujúce obdobie, tešíme sa na to, ako bude celý svet objavovať Pjongčang,“ vyhlásil Li Hi-pom.

Členovia komisie od pondelka navštívili centrum alpského lyžovania v Čongsone, bobový a sánkarský areál Alpensia, Olympijský štadión v Pjongčangu aj Medzinárodné vysielacie centrum, ktorého výstavba pokračuje podľa plánu. Spolu s prezidentom MOV Thomasom Bachom a členmi exekutívy sa boli pozrieť v olympijskej dedine, stretli sa s bobistami a skeletonistami, ktorých čakajú počas víkendu preteky Svetového pohára.

POCOG zaznamenal pokrok aj v riešení poolympijského využitia športovísk, pre 10 z 12 už má pripravené detailne rozpracované projekty.

Lindbergová opätovne ocenila, že na politickej podpore podujatiu nič nezmenil ani úspešný proces impeachmentu prezidentky Park Kun-hje. „Spolu s prezidentom MOV Bachom nás prijali zastupujúca hlava štátu Hwang Kjo-ahn a predseda národného zhromaždenia Čchung Sje-kjun. Obaja podčiarkli pozitívny postoj k hrám. Poďakovanie však patrí aj predstaviteľom regiónu a samosprávy,“ dodala Lindbergová.

debata chyba
Viac na túto tému: #MOV #Pjongčang 2018