Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fantastická Fialková. V stíhačke poskočila z 37. na 5. miesto

Nemecká biatlonistka Laura Dahlmeierová napriek jednému trestnému okruhu zvíťazila v sobotu vo fínskom Kontiolahti v stíhacích pretekoch na 10 km v rámci predposledného 9. podujatia zarátaného do Svetového pohára 2016/2017. Definitívne si tým v kombinácii s výsledkom českej obhajkyne celkového prvenstva Gabriely Koukalovej, ktorá skončila desiata, zabezpečila veľký glóbus.

11.03.2017 16:46 , aktualizované: 20:12
Paulína Fialková Foto: ,
Paulína Fialková.
debata (2)

Druhá bola Francúzka Marie Dorinová-Habertová s dvoma zaváhaniami na palebnej čiare a odstupom 16,6 s. Tretiu priečku obsadila Talianka Lisa Vittozziová s jedným nesklopeným terčíkom a mankom 19,9 s. Nórska hrdinka piatkového šprintu Tiril Eckhoffová poslala šesť rán mimo a prepadla sa na pätnástu priečku.

Slovenka Paulína Fialková sa posunula impozantne z 37. na 5. miesto: zvládla všetkých dvadsať výstrelov a v cieli jej chýbalo 23,9 sekundy. O jednu pozíciu si zlepšila osobný rekord, ktorý dosiahla 9. januára 2016 v stíhačke v nemeckom Ruhpoldingu. Anastasia Kuzminová sa prepadla z 15. na 35. priečku. Ivona Fialková figuruje na 55. poste vo výsledkovej listine. Obe odkrúžili šesť kôl navyše.

Dvadsaťštyriročná rodáčka z Brezna P. Fialková sa šiesty raz v kariére predrala do Top 10 v bojoch zohľadnených do SP. V aktuálnom súťažnom ročníku dosiaľ bolo jej maximom 10. miesto v mass-štarte na februárových majstrovstvách sveta v rakúskom Hochfilzene a v nedávnych stíhacích pretekoch v Pjongčangu.

„Som z toho môjho dosiaľ najlepšieho výsledku veľmi šťastná. Počas sezóny som mala problémy so zdravím, ale teraz sa cítim byť silná. Koncentrovala som sa na streľbu a premiérovo som dosiahla štyri nuly. S dneškom som veľmi spokojná, s tou streľbou zvlášť. V cieli som bola prekvapená, keď som si naplno uvedomila, čo sa mi podarilo,“ povedala Paulína Fialková pre spravodajstvo Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU).

„Nezaujímalo ma nič iné, len štyri nuly, ktoré strelím. Hovorila som si to od rána aj počas celých pretekov. Veľmi, veľmi sa teším z tých štyroch núl, asi aj viac ako zo samotného výsledku. Musím sa pochváliť, že som ako jedna z mála pretekárok správne reagovala na vietor, ktorý nebol jednoduchý. Musela som pri oboch ležkách cvakať. Pred druhou položkou najmä preto, lebo som ju strieľala na úplne inom mieste. Na stojkách som si to chcela postrážiť a nepúšťať zbrklé rany, aby to bolo stopercentné. Dnes mi streľba trvala trochu dlhšie ako zvyčajne, ale bolo to v prospech jej kvality,“ uviedla Paulína Fialková pre Biatlon-Info.sk.

„Z bežeckého výkonu som popravde prekvapená. Siedmy bežák? Do pretekov som skoro neodštartovala, lebo od rána som mala veľké problémy s chrbtom. Ďakujem poľskému lekárovi, ktorý mi poskytol pomoc a na tabletkách som to odbehla. Bola som z nich trochu omámená, takmer si ani nič nepamätám. Bola som trochu mimo. Škoda toho, možno by som sa ešte viac ‚hecla‘ v poslednom kole, ak by som vnímala, čo sa deje, a že vlastne bojujem o pódium. Veď Vittozziová nebola až tak ďaleko a na MS som ju v závere prekonala. Musím však byť spokojná s tým, čo som nechala na trati aj strelnici. Zlepšenie o 32 miest? Už som sa neraz pekne posunula, ale toto je malý zázrak, keď si človek povie, že vážne?“ podotkla P. Fialková.

„Celkovo tých pozitív bolo strašne veľa. Okrem samotnej streľby a behu aj skvelá práca servisu. Chlapi pripravili lyže, ktoré mi veľmi pomohli k tomuto výsledku. Som šťastná z druhého malého pódia, prvého tento rok. Tentoraz to bolo na piatom mieste, teda o krôčik bližšie k tomu veľkému. Pomaly chlapci rastú, zvykne môj otec hovoriť… Zajtra vari ten chrbát aj za pomoci fyzioterapeuta odznie a ideme na to znova,“ uzavrela P. Fialková pre Biatlon-Info.sk.

„Pravdupovediac, po tom šprinte sme ani nedúfali v niečo takéto. Konečne prišli štyri nuly, k tomu perfektný bežecký výkon a musím povedať, že dnes Paulína predviedla aj vyzretosť. Vietor sa menil a ona na oboch ležkách správne cvakla. Na stojkách zasa strieľala dlhšie ako zvyčajne, bola schopná nespustiť ranu v zlom momente, čo sa často aj pretekárkam z absolútnej špičky nedarí, lebo chcú zostať v rytme a ísť rýchlo preč, teda robia chyby. Vážim si, že niektoré rany dokázala správne odložiť. Za celé preteky tam nebola jediná hrana. Zaslúži si obrovskú pochvalu. Boli to proste najlepšie preteky. Sledovať ju na trati, to bol zážitok. Má v sebe inštinkt a vie sa ‚nahecovať‘ na zdolanie súperiek. Miluje tú hru na mačku a myš v stíhačke aj ‚masse‘. Keď je vo forme, ide jej to výborne. Posun o 32 miest si v slovenskom – minimálne ženskom – biatlone nepamätám. Prežívame teda skvelé pocity,“ skonštatovala trénerka slovenskej reprezentácie Anna Murínová pre rovnaký zdroj.

„Začiatok dnešných pretekov bol veľmi nádejný, možno až príliš som sa radovala a adrenalín ma poháňal dopredu. Ešte na nástrele sa vietor točil, ale mala som pekný ‚grouping‘, verila som, že žiadny problém sa nevyskytne. Pracovala som veľmi opatrne na každej rane v druhej položke. O to väčšie bolo moje prekvapenie, ked' mi nepadli až tri terčíky. Nevzdávala som to však, stále som sa ponáhľala vpred. Po 450 metroch navyše mi však ušla líderská skupina a príchuť smoly som cítila výrazne. Prvá stojka mi skoro vyšla – až na poslednú ranu – a ešte stále som bojovala, len už som tušila, že na Top 10 to nevyzerá. Naháňačka so súperkami na trati mi brala veľa síl, trestné kolá nepridávali na nálade a posledná stojka už bola úplne roztrasená, tak som ju aj strieľala dlhšie. Výsledok nepotešil, ale ešte nemáme koniec. Zajtra sú zaujímavé štafety a potom ešte záverečné Oslo,“ uviedla Kuzminová na facebooku.

Len 162 cm vysoká 23-ročná rodáčka z Garmisch-Partenkirchenu Dahlmeierová dosiahla na spomenutých MS 2017 skvostnú medailovú bilanciu 5–1–0 a vôbec nestráca formu. Minulý týždeň zvládla double v Pjongčangu v Kórejskej republike, v piatok bola v Kontiolahti druhá v šprinte na 7,5 km Teraz si pripísala 17. individuálny úspech v súpereniach zohľadnených do SP, jubilejný 10. tohtosezónny. Triumfovala v šiestej z ostatných siedmich kapitol SP.

Dahlmeierová síce má pred Koukalovou náskok „len“ 167 bodov a v hre ešte bude 180 bodov 17. – 19. marca v nórskom Osle-Holmenkollene, lenže pri redukcii o dva najhoršie výsledky jej neodrátajú nič, keďže vynechala šprint a logicky aj stíhačku v nemeckom Oberhofe, zatiaľ čo Koukalovej ubudne 32 bodov. Nemka teda de iure vedie o postačujúcich 199 bodov.

„Bola som veľmi vyčerpaná, už som sa nedokázala koncentrovať. Nemala som žiadne sily, dnes sa to nedalo. V tejto sezóne sme už absolvovali veľa súbojov a som jednoducho hotová,“ priznala Koukalová.

Dahlmeierová je prvou Nemkou s veľkým glóbusom po piatich rokoch a piatou v histórii. Nadviazala na Martinu Glagowovú (2003), Kati Wilhelmovú (2006), Andreu Henkelovú (2007) a Magdalenu Neunerovú (2008, 2010, 2012). Rekord v počte prvenstiev za jednu sezónu – 14 – dosiahla v zime 2000/2001 Švédka Magdalena Forsbergová.

„Je to už naozaj isté? Bláznivé! Nádherné! Som z toho naozaj bez slov. Je to fakt veľkolepý okamih. Považujem za pôsobivé, že som to dokázala už ako 23-ročná,“ vyhlásila vo vysielaní ZDF Dahlmeierová, ktorá sa zároveň dostala na čelo hodnotenia stíhacích pretekov po predposlednej ôsmej položke. Má k dobru komfortných 41 bodov na Fínku Kaisu Mäkäräinenovú, ktorá v sobotu iba čiastočne vykompenzovala piatkový výbuch: zo 49. pozície sa predrala na 31. miesto.

V nedeľu sa uskutočnia štafety miešaných dvojíc na 1×6 km a 1,7,5 km (13.30 h) a miešané štafety na 2×6 km a 2×7,5 km (16.15 h).

Svetový pohár 2016/2017 v biatlone – 9. kolo (vrátane MS) – Kontiolahti (Fín.): Stíhacie preteky žien na 10 km: 1. Laura Dahlmeierová (Nem.) 29:54,4 min (1), 2. Marie Dorinová-Habertová (Fr.) +16,5 s (2), 3. Lisa Vittozziová (Tal.) +19,9 (1), 4. Daria Domračevová (Biel.) +21,9 (3), 5. Paulína Fialková (SR) +23,9 (0), 6. Lisa Theresa Hauserová (Rak.) +27,8 (0), 7. Irina Varvynecová (Ukr.) +32,6 (0), 8. Célia Aymonierová (Fr.) +38,1 (2), 9. Anais Chevalierová (Fr.) +39,0 (0), 10. Gabriela Koukalová (ČR) +44,8 (2),… 35. Anastasia Kuzminová +2:29,4 min (6), 55. Ivona Fialková (obe SR) +4:56,5 (6)

Priebežné celkové poradie vo Svetovom pohári (po 23 z 26 plánovaných pretekov): 1. Laura Dahlmeierová (Nem.) 1137 bodov – už istý veľký glóbus, 2. Gabriela Koukalová (ČR) 970, 3. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 883, 4. Marie Dorinová-Habertová (Fr.) 797, 5. Dorothea Wiererová (Tal.) 651, 6. Anais Chevalierová (Fr.) 645, 7. Franziska Hildebrandová (Nem.) 577, 8. Justine Braisazová (Fr.) 575, 9. Julia Džimová (Ukr.) 550, 10. Susan Dunkleeová (USA) 535, … 33. Paulína Fialková 218, 39. Anastasia Kuzminová 176, 59. Jana Gereková 75, 70. Ivona Fialková (všetky SR) 42

Poradie v hodnotení stíhacích pretekov (po 8 z 9 plánovaných pretekov): 1. Laura Dahlmeierová (Nem.) 373 bodov, 2. Kaisa Mäkäräinenová (Fín.) 332, 3. Gabriela Koukalová (ČR) 330, 4. Marie Dorinová-Habertová (Fr.) 319, 5. Dorothea Wiererová (Tal.) 252, 6. Anais Chevalierová (Fr.) 226, 7. Susan Dunkleeová (USA) 205, 8. Justine Braisazová (Fr.) 202, 9. Franziska Hildebrandová (Nem.) 198, 10. Marte Olsbuová (Nór.) 198,… 25. Paulína Fialková 117, 40. Anastasia Kuzminová 55, 56. Jana Gereková 31, 66. Ivona Fialková (všetky SR) 18

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Paulína Fialková