Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenky zaútočia na hrad kráľovnej

Smútok, slzy a silné objatia. Aj takto sa lúčili lyžiarky Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová s dejiskom majstrovstiev sveta vo švajčiarskom St. Moritzi. Obe museli "stráviť“ strieborný úspech z tímovej súťaže, ale predovšetkým individuálne sklamanie.

11.03.2017 10:00
Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová od radosti objala Veroniku Velez-Zuzulovú.
debata

"Toto bude bolieť ešte veľmi dlho, ale taký je šport. Dala som do toho všetko, ale nestačilo to. Pokúsim sa na to čo najrýchlejšie zabudnúť. Pred koncom sezóny ma čakajú ešte dva Svetové poháre, tam si môžem náladu zlepšiť,“ povedala vtedy 32-ročná Bratislavčanka, ktorá najdôležitejšie preteky v sezóne nedokončila.

Uplynuli tri týždne a aj keď myšlienky na St. Moritz blednú len pomaly, hlavy oboch Sloveniek už hľadia vpred. V sobotu večer (19.00 SEČ) sa totiž postavia opäť na štart. V americkom Squaw Valley je predposledný slalom sezóny.

Kalifornia. Po horúcich lúčoch ani stopy. Práve naopak, dominujú vysoké záveje prírodného snehu, aké môžu závidieť aj tie najvychytenejšie európske strediská. „Ale je to iný sneh, ako u nás doma. Má v sebe menej vlhkosti a je viac agresívny. Je tu teplo a aj keď súťažný kopec napustli vodou, všetko to zmäklo. Až preteky ukážu, či nám americký sneh vyhovuje, alebo nie,“ tvrdí Boris Vlha, ktorý svoju sestru sprevádza aj na západnom brehu Ameriky.

Za oceánom ladia formu už viac ako týždeň. V tejto sezóne si dali za cieľ skončiť v každom slalome do piateho miesta, tentoraz však rúbu vyššie. "Chcem vyhrať,“ hovorí o pretekoch Petra. Do diania v Squaw Valley zasiahla aj včera v obrovskom slalome (preteky sa skončili po uzávierke tohto vydania).

Velez-Zuzulová naznačila svoje ambície pred záverečnou fázou sezóny ešte v dejisku svetového šampionátu. "Mala by som myslieť na to, že som druhá najlepšia slalomárka na svete. A túto pozíciu si udržať,“ vyhlásila.

Po ôsmich z desiatich pretekov v sezóne stráca v celkovom hodnotení slalomu na absolútnu suverénku Mikaelu Shiffrinovú 145 bodov. A aj keď teoretická šanca na zisk malého glóbusu stále žije, na situáciu sa pozerá triezvo. "Absolútne nie. Mikaela Shiffrinová je výnimočná pretekárka a je nepravdepodobné, že zaváha,“ zmietla zo stola všetky špekulácie Velez-Zuzulová.

Pred treťou Švajčiarkou Wendy Holdenerovou má stobodový náskok. „Ak si druhé miesto udržím, budem po sezóne hovoriť, že bola výborná,“ dodala. O tom, či však bude aj jej posledná, do týchto chvíľ rozprávať odmieta. "Teraz sa k tomu vyjadrovať nebudem, čaká ma koniec sezóny. Potom dám vedieť, aká bude moja budúcnosť, teda až po sezóne,“ odkázala.

Zatiaľ čo aj obe Slovenky si na triumf v Squaw Valley trúfajú, favoritku pretekov treba hľadať inde. Je ňou domáca Američanka Shiffrinová. Iba 21-ročná lyžiarka by sa v prípade úspechu výrazne priblížila aj k svojmu prvému triumfu v celkovom hodnotení Svetového pohára. Na preteky sa pripravuje pod drobnohľadom amerických médií, hovoriť za seba však tentoraz necháva svoj otca Jeffa.

"Je to pre nás niečo mimoriadne, sú to predsa len naše domáce preteky. My sa však v tejto chvíli potrebujeme sústrediť sami na seba. Ak vás raz strhnú okolité vplyvy, ktoré tento biely cirkus so sebou prináša, bude zle. Všetko, čo potrebujeme, sú rýchle oblúky bez chýb. Je to iba o tom,“ uzavrel.

Poradie v slalome SP
Po 8 z 10 pretekov: 1. Shiffrinová (USA) 660 b., 2. Velez-Zuzulová (SR) 515, 3. Holdenerová (Švaj.) 415, 4. Hansdotterová (Švéd.) 372, 5. Lösethová (Nór.) 362, 6. Vlhová (SR) 311, 7. Strachová (ČR) 282.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová