Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hirscher má malý glóbus, Goggioviej víťazné double

Rakúšan Michael Matt sa po prvý raz v kariére stal víťazom pretekov Svetového pohára alpských lyžiarov.

05.03.2017 09:14 , aktualizované: 14:53
Sofia Goggiová Foto: ,
Sofia Goggiová.
debata

V nedeľu v slovinskej Kranjskej Gore ovládol slalom pred Talianom Stefanom Grossom, ktorý zaostal o 30 stotín sekundy. Nemec Felix Neureuther mal na tretej priečke manko 46 stotín. Dvadsaťtriročný mladší brat dvojnásobného majstra sveta Maria Matta Michael bol doteraz len raz na pódiu v pretekoch SP, v úvode tejto sezóny v novembri skončil vo fínskom Levi tesne pod vrcholom.

„Mal som dobrý úvod sezóny v Levi, ale v januári na mňa prišla kríza. Tvrdo som sa pripravoval na majstrovstvá sveta, ale tam to ešte neklaplo podľa mojich predstáv. Prišlo to až teraz. Cítil som, že som dostatočne rýchly na to, aby som útočil na prvú trojku,“ cituje Michaela Matta portál ORF.

Úsmev na tvári napriek štvrtému miestu nechýbal Rakúšanovi Marcelovi Hirscherovi, ktorý si štvrtýkrát v kariére (predtým 2013–2015) poistil malý glóbus za celkový triumf v hodnotení slalomu. Pred finálovým podujatím v americkom Aspene má dostatočný náskok 110 bodov pred najväčším konkurentom Nórom Henrikom Kristoffersenom. Obhajca celkového triumfu v hodnotení slalomu Kristoffersen v Kranjskej Gore pokazil prvú jazdu a 42. miesto s odstupom 4,92 s ho diskvalifikovalo z boja malý glóbus. Držiteľ zlatého double z nedávnych MS v St. Moritzi Hirscher má za sebou ďalší skvostný súťažný víkend, počas ktorého si rekordný šiesty raz privlastnil veľký glóbus za celkové víťazstvo v SP a predčasne získal aj malé krištáľové gule za slalom a obrovský slalom.

„Ciele, ktoré som si v tejto sezóne stanovil, som splnil. Vo svojich najlepších disciplínach mám zlaté medaily z majstrovstiev sveta aj krištáľové glóbusy. Som veľmi spokojný. Dnes sa však jazdilo vo veľmi náročných podmienkach a keď som sa ocitol v pohode v ciele, vydýchol som si,“ citujú Marcela Hirschera rakúske médiá.

Medzi tridsiatku najlepších pre druhé kolo nepostúpil Matej Falat. Jediný Slovák v 78-člennom štartovnom poli obsadil 54. priečku s odstupom 6,44 s. na vtedajšieho lídra Grossa.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní – Kranjska Gora (Slovin.) – nedeľa:

Slalom mužov (1. + 2. kolo): 1. Michael Matt (Rak.) 1:48,26 min, 2. Stefano Gross (Tal.) +0,30 s, 3. Felix Neureuther (Nem.) +0,46, 4. Marcel Hirscher (Rak.) +0,80, 5. Andre Myhrer (Švéd.) +1,24, 6. Stefan Thaler (Tal.) +1,29,…54. Matej Falat (SR) +6,44 – nepostúpil do 2. kola

Goggiovej víťazné double

Talianska zjazdárka Sofia Goggiová má za sebou najúspešnejší víkend kariéry. Do soboty nikdy nestála na najvyššom stupni v pretekoch Svetového pohára a teraz má už dve víťazstvá. Po sobotňajšom triumfe v zjazde v kórejskom Čongsone uspela aj v nedeľňajšom super G v generálkach na budúcoročné zimné olympijské hry v Pjongčangu.

V oboch prípadoch Goggiová odsunula na druhé miesto Američanku Lindsey Vonnovú. Tridsaťdvaročná legenda rýchlostných disciplín vo Svetovom pohári v sobotu zaostala o 7 a v nedeľu len o 4 stotinky za víťazstvom. Aj tretia priečka bola rovnaká po oba dni, obsadila ju Slovinka Ilka Štuhecová. Najprogresívnejšia zjazdárka tejto sezóny sa po zisku malého glóbusu za alpskú kombináciu dostala na čelo hodnotenia v zjazde aj super G s reálnou šancou na celkové sezónne triumfy počas finálového týždňa SP v Aspene.

„Ráno po zobudení som pocítila ľahkosť a vieru vo svoje sily. Vyplývalo to z toho, že som mala vo vrecku sobotňajšie víťazstvo. Do pretekov som išla s plánom, ktorý som aj naplnila. Vedela som, že na tom mám,“ cituje Goggiovú portál ORF. „Bolo to moje najlepšie vystúpenie v super G v tejto sezóne. Tých 11 stotiniek v súčte oboch pretekov zamrzí, ale o rok na olympijských hrách sa to môže otočiť. Ak si dám tie druhé miesta do súvislosti s náročnou sezónou po zranení, som na seba hrdá,“ skonštatovala Vonnová. Líderka SP v zjazde a super G Štuhecová na TB uviedla: „Zdá sa, že olympijská trať mi vyhovuje. Snažila som sa jazdiť aj trochu takticky a mám zo seba dobrý pocit. Snažím sa teraz nemyslieť na to, že glóbusy sú už tak blízko.“

Vedúca žena Svetového pohára Mikaela Shiffrinová sa v super G nepredstavila. Šesť pretekov pred koncom sezóny má na čele náskok 178 bodov pred Štuhecovou a veľkú šancu získať prvý veľký glóbus v kariére. Veronika Velez-Zuzulová je v celkovom poradí SP deviata, Petre Vlhovej patrí 12. priečka. Slovenky rýchlostné disciplíny nejazdia a momentálne sa pripravujú na záverečné dve slalomové podujatia sezóny v USA.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní – Čongson (Kór. rep.) – nedeľa:

Super G žien: 1. Sofia Goggiová (Tal.) 1:20,35 min, 2. Lindsey Vonnová (USA) +0,04 s, 3. Ilka Štuhecová (Slovin.) +0,51, 4. Federica Brignoneová (Tal.) +0,80, 5. Jasmine Fluryová (Švaj.) +0,97, 6. Laurenne Rossová (USA) +1,25

Poradie vo Svetovom pohári (po 31 z 37 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1323 bodov, 2. Ilka Štuhecová (Slovin.) 1145, 3. Lara Gutová (Švaj.) 1023, 4. Sofia Goggiová (Tal.) 1021, 5. Tessa Worleyová (Fr.) 736, 6. Tina Weiratherová (Licht.) 669, … 9. Veronika Velez-Zuzulová 515, …12. Petra Vlhová 431, … 113. Barbara Kantorová (všetky SR) 7

Poradie v hodnotení super G (po 6 zo 7 pretekov): 1. Ilka Štuhecová (Slovin.) 350 bodov, 2. Tina Weiratherová (Licht.) 335, 3. Lara Gutová (Švaj.) 300 bodov, 4. Elena Curtoniová (Tal.) 245, 5. Sofia Goggiová (Tal.) 240, 6. Stephanie Venierová (Rak.) 233.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sofia Goggiová #Michael Matt