Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nóri potvrdili nadvládu deviatym zlatom v rade. V štafete zdolali Rusov

Reprezentanti Nórska si vybojovali zlaté medaily v mužských štafetách na 4x 10 km klasickou a voľnou technikou na svetovom šampionáte v klasických lyžiarskych disciplínach vo fínskom Lahti.

03.03.2017 14:51
Niklas Dyrhaug, Finn Haagen Krogh Foto: ,
Nóri Niklas Dyrhaug a Finn Haagen Krogh sa tešia zo zlatej medaily.
debata (1)

Nórske kvarteto Didrik Tönseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby a Finn Haagen Krogh zdolalo ruských súperov Andreja Larkova, Alexandra Bessmertnycha, Alexeja Červotkina a Sergeja Usťugova o 4,6 s. Súboj o bronz medzi tromi štafetami rozhodli pre seba Švédi s odstupom 2:31,8 min.

Švédsky finišman Calle Halfvarsson to mal v závere uľahčené, keďže jeho fínsky rival Matti Heikkinen pri výjazde z poslednej zákruty v hlbokom snehu spadol a napokon obsadil piate miesto. Predstihol ho ešte Švajčiar Curdin Perl. Slováci v súboji štafiet chýbali, celkovo sa predstavilo 16 krajín.

Nóri predĺžili svoju štafetovú nadvládu medzi mužmi na deviaty svetový šampionát v rade, zatiaľ naposledy našli premožiteľov v Ramsau 1999. Bez medaily nezostali fenomenálni „vikingovia“ na lyžiach na MS už 28 rokov, práve v Lahti 1989 skončili štvrtí.

„Výborne mi išli lyže, aj preto sa mi podarilo doviesť našu štafetu na čelo pretekov,“ uviedol Didrik Tönseth, prvý člen nórskej štafety, pre FIS. Posledný nórsky aktér Finn Haagen Krogh uviedol: „Bolo to šialene náročné v týchto podmienkach, aj na psychiku, ale podarilo sa mi udržať časť z náskoku, ktorý vybojoval Martin Sundby. Jeho výkon na treťom úseku bol zrejme rozhodujúci z pohľadu konečného výsledku.“

Už po polovici pretekov bolo zrejmé, že o zlato si to rozdajú favorizované štafety Nórska a Ruska. Didrik Tönseth a Niklas Dyrhaug, resp. Andrej Larkov a Alexander Bessmertnych na dvoch klasických dvoch úsekoch potiahli svoje tímy na čelo pretekov s polminútovým náskokom pred domácimi Fínmi a 46,3 s pred Francúzmi. Nórsky líder Martin Johnsrud Sundby na treťom úseku, zároveň prvom voľnou technikou, sa podľa predpokladov vzdialil ruskému súperovi Alexandrovi Červotkinovi a finišmanovi Finnovi Haagenovi Kroghovi odovzdával s náskokom 17,7 s.

Rusi mali na poslednom úseku svoj tromf – dvojnásobného majstra sveta Sergeja Usťugova, ktorý sa vehementne pustil do boja s mokrým ťažkým snehom, ale na 35. km stiahol manko na Krogha iba na 11,6 s. Súboj o bronz sa vyprofiloval na štvoricu, v ktorej boli Fín, Švéd, Nemec a Švajčiar. Tí zaostávali 5 km pred cieľom o necelé dve a pol minúty za vedúcim Nórom. Usťugov sa neskôr priblížil ku Kroghovi na 5 sekúnd, ale na viac nemal. Krogh si záver postrážil a získal pre Nórsko šiestu zlatú medailu na MS 2017.

Majstrovstvá sveta v klasickom lyžovaní – Lahti (Fín.) – piatok:

BEH NA LYŽIACH
Štafety 4× 10 km klasicky a voľne: 1. Nórsko (Didrik Tönseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby a Finn Haagen Krogh) 1:37:20,1 h, 2. Rusko (Andrej Larkov, Alexander Bessmertnych, Alexej Červotkin, Sergej Usťugov) +4,6 s, 3. Švédsko (Daniel Rickardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson) +2:31,8, 4. Švajčiarsko +2:32,0, 5. Fínsko +2:42,4, 6. Nemecko +2:42,8

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v klasickom lyžovaní 2017