Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tímšprint mužov pre Rusov. Fín a Nór padli pred poslednou zákrutou

Majstrami sveta v tímšprirnte mužov klasickou technikou na šampionáte lyžiarov - klasikov vo fínskom Lahti sa stali Rusi. Striebro si s odstupom 2,2 s vybojovali Taliani a bronz zostal pre domácich Fínov (+8,7).

26.02.2017 13:55 , aktualizované: 14:53
Sergej Usťugov, Nikita Kriukov Foto: ,
Nikita Kriukov a Sergej Usťugov sa tešia z triumfu.
debata (11)

Favorizovaní obhajcovia titulu Nóri nezvládli záver pretekov a skončili až na štvrtom mieste s vyšším mankom 18,5 s. Nórsky finišman Emil Iversen v nájazde do poslednej zákruty pred cieľom nechcel pustiť pred seba rýchlo sa priblližujúceho Fína Iiva Niskanena, pristúpil mu lyžu a obaja padli cez seba. V tom čase práve oni dvaja bojovali o zlaté medaily a po ich incidente sa cez nich prehnali Rus Sergej Usťugov ako aj svetový šampión zo šprintu Talian Federico Pellegrino. Fínsky reprezentant sa skôr spamätal z nešťastného pádu a napokon vybojoval bronz, kým Iversen prišiel do cieľa v pokojnom tempe zmierený so štvrtým miestom.

„Cítim sa mizerne, ani nechcem o tom rozprávať,“ uviedol v prvej reakcii Iversen pre NRK. Neskôr dodal: „Fín mal vyššiu rýchlosť ako ja a v takej situácii by nemal obiehať z vnútornej strany. Zámer to určite nebol z mojej strany.“

Rusi nadviazali v tímšprinte na svoj triumf z MS 2013 vo Val di Fiemme. Zlatý víkend na majstrovstvách sveta má za sebou Sergej Usťugov. Po sobotňajšom triumfe v skiatlone na 2× 15 km klasickou a voľnou technikou bol 24-ročný univerzál v nedeľu členom víťazného ruského tímu v tímšprinte spoločne s Nikitom Kriukovom. Usťugov má v zbierke aj striebro z úvodného šprintu voľnou technikou, preto je aktuálne najúspešnejším účastníkom MS 2017. „Toto je pre nás veľmi cenné víťazstvo, odveta za zimné olympijské hry v Soči,“ povedal Kriukov v prvej reakcii pre Eurosport.

Málo skúsení Slováci v zložení Andrej Segeč a Miroslav Šulek obsadili v konkurencii 24 párov 21. miesto, za nimi skončili iba Rumuni, Islanďania a Kolumbijčania. Slovenskí reprezentanti bez chorého najskúsenejšieho člena tímu Petra Mlynára v prvom z dvojice semifinálových behov skončili na predposlednej jedenástej priečke bez nároku na prienik do finálovej desiatky krajín.

Tímšprint mužov na 6× 1,3 km klasickou technikou: 1. Rusko (Nikita Kriukov, Sergej Usťugov) 17:40,69 min, 2. Taliansko (Dietmar Noeckler, Federico Pellegrino) +2,14 s, 3. Fínsko (Sami Jauhojärvi, Iivo Niskanen) +8,64, 4. Nórsko (Johannes Hösflot Klaebo, Emil Iversen) +18,42, 5. USA (Simeon Hamilton, Erik Bjornsen) +23,58, 6. Kanada (Alex Harvey, Len Valjas) +27,02.

Úspešná nórska obhajoba v ženskom tímšprinte, druhé zlato Fallovej

Majsterkami sveta v tímšprinte žien sa stali Nórky v zložení Heidi Wengová a Maiken Caspersen Fallová. Striebro získali s odstupom 5,56 s Rusky Julia Belorukovová a Natalia Matvejevová a bronz Američanky (+18,4). V dramatickom finiši Jessica Digginsová zdolala Švédku Stinu Nilssonovú o 2 desatiny sekundy. Za sklamanými Švédkami skončili piate Fínky a šieste Nemky. Reprezentantky Švédska prišli o dlhočiznú medailovú sériu v tímšprinte počnúc striebrom na MS 2009 v Liberci, do ktorej patrili aj cenné kovy zo zimných olympijských hier vo Vancouvri 2010 a Soči 2014.

Nórky obhájili zlaté medaily z Falunu 2015 a v 12-ročnej histórii tímšprintov na svetových šampionátoch dobyli tretie zlato. Rovnako tretiu zlatú medailu si vybojovali aj z rovnakého počtu doteraz odjazdených ženských súťaží na MS 2017. Fenomenálna Maiken Caspersen Fallová potvrdila pozíciu najlepšej šprintérky súčasnosti.

Vedúca žena Svetového pohára v Lahti ovládla šprint voľnou technikou a bola aj súčasťou víťaznej dvojice v tímšprinte. Fallová má zlato z tímšprintu aj spred dvoch rokov z Falunu, vtedy ho vybojovala po boku Ingvild Flugstad Östbergovej. Tá aj teraz figurovala v predbežnej zostave severaniek, ale tréner Roar Hjelmeset sa napokon rozhodol využiť služby v parádnej forme jazdiacej Fallovej.

Rusky a Nórky vstupovali do posledného zo šiestich 1,3 km dlhých okruhov s náskokom vyše 12 sekúnd pred konkurenciou. Bolo zrejmé, že o zlato si to rozdajú Maiken Caspersen Fallová a Natalia Matvejevová Zlatá zo šprintu Fallová podľa očakávania zaútočila v záverečnom stúpaní a v zjazde na štadión už bola vpredu s náskokom niekoľkých metrov. O zlatých a strieborných medailách bolo rozhodnuté. Slovenky v pretekoch, ktoré sprevádzalo sneženie, neštartovali, keďže na MS 2017 účinkuje osamotená Alena Procházková.

„Snažila som sa maximálne koncentrovať iba na svoje jazdy. Verila som Heidi Wengovej, že to tiež dokáže potiahnuť. Sme obe veľmi šťastné z toho, že sa nám podarilo zvíťaziť,“ uviedla Maiken Caspersen Fallová v prvej reakcii pre Eurosport. „Maiken je z nás najsilnejšia, bol to môj sen súťažiť po jej boku v týchto pretekoch. Keď prešla cieľovou čiarou, neubránila som sa plaču,“ povedala Heidi Wengová na webe VG.

Tímšprint žien na 6× 1,3 km klasickou technikou: 1. Nórsko (Heidi Wengová, Maiken Caspersen Fallová) 20:20,56 min, 2. Rusko (Julia Belorukovová, Natalia Matvejevová) +5,56 s, 3. USA (Sadie Bjornsenová, Jessica Digginsová) +18,38, 4. Švédsko (Ida Ingemarsdotterová, Stina Nilssonová) +18,57, 5. Fínsko (Aino-Kaisa Saarinenová, Kerttu Niskanenová) +23,02, 6. Nemecko (Stefanie Böhlerová, Nicole Fesselová) +29,53

11 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v klasickom lyžovaní 2017