Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slovenky bez medaily. Vlhová skončila štvrtá, Velez-Zuzulová nedokončila

Slovenským reprezentantkám Veronike Velez-Zuzulovej a Petre Vlhovej nevyšiel útok na individuálnu medailu v sobotňajšom slalome na majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní vo švajčiarskom St. Moritzi.

18.02.2017 10:33 , aktualizované: 14:41
debata (4)
zväčšiť Petra Vlhová v cieli 2. kola slalomu na... Foto: Reuters, RUBEN SPRICH
Petra Vlhová Petra Vlhová v cieli 2. kola slalomu na majstrovstvách sveta v St. Moritzi.

Kým 21-ročná Liptáčka Vlhová skončila tesne za stupňom víťazov na štvrtom mieste, skúsenejšia a s MS lúčiaca sa Velez-Zuzulová svoj pokus v 2. kole ani nedokončila, keď hneď v úvode dostala špicara.

„Toto bude asi bolieť ešte dlho, ale taký je šport. Dala som do toho všetko, ale nestačilo to. Pred koncom sezóny ma ešte čakajú dva Svetové poháre, tam si môžem náladu zlepšiť. Peťke samozrejme veľmi gratulujem,“ napísala Veronika Velez-Zuzulová na facebooku.

Podľa predpokladov kraľovala Mikaela Shiffrinová. V súčte oboch kôl Američanka zvíťazila s veľkým náskokom 1,64 sekundy pred domácou Wendy Holdenerovou, tretia skončila s mankom 1,75 s Švédka Frida Hansdotterová. Vlhová zaostala za víťazkou o 1,89 s. „Bola to naozaj dobrá jazda. Páči sa mi takéto lyžovanie, takto to aj trénujem. Nemyslela som na to, čo môžem dosiahnuť, hlavou mi skôr chodili myšlienky, ako to môžem pokaziť,“ cituje Shiffrinovú portál Laola1.

Vlhová nebola v cieli so svojím umiestnením spokojná. „Som veľmi sklamaná a smutná, štvrté miesto je asi najhoršie pre športovca, ale keď chcem medailu z majstrovstiev sveta, musím jazdiť bez chýb. Dnes to také nebolo, najmä druhá jazda bola úplne katastrofálna. Keď som prišla do cieľa a uvidela, že som druhá, takmer som skolabovala z toho, že som tak vysoko. Mala som pocit, že robím chyby na celej trati, nesadla mi dnes snehová podložka, nebol to môj deň. Celkovo však majstrovstvá sveta hodnotím veľmi pozitívne, medaila je krásna, len škoda, že neprišla aj v slalome, lebo s celým naším tímom sme pracovali najmä na tom. Teraz si trochu oddýchnem a pokúsim sa ešte čo najlepšie dokončiť sezónu,“ povedala Vlhová pre slovenské médiá.

Zvyšné dve slovenské reprezentantky Tereza Jančová a Klaudia Nemcová si vybojovali 43., resp. 44. miesto. Celkovo sobotňajší ženský slalom dokončilo 49 zjazdárok.

Slalom na majstrovstvách sveta v St. Moritzi Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Víťazka Mikaela Shiffrinová v cieli 2. kola...

Stále ešte nie 22-ročná Američanka (nar. 13. 3. 1995) dovŕšila víťazný hetrik v najtočivejšej disciplíne na majstrovstvách sveta, keď predtým triumfovala aj v Schladmingu 2013 a Beaver Creeku 2015. Tri víťazstvá na troch po sebe idúcich MS pred Shiffrinovou dosiahla iba Nemka Christl Cranzová ešte v 30. rokoch 20. storočia (1937–1939).

V rebríčku najúspešnejších slalomárok na svetových šampionátoch sa Shiffrinová s tromi najcennejšími kovmi dostala pred dvojnásobne zlaté trio Janicu Kosteličovú (Chor.), Eriku Hessovú (Švaj.) a Hanni Wenzelovú (Licht.). Najúspešnejšou slalomárkou histórie MS je už spomenutá Cranzová so štyrmi zlatými medailami.

MS v zjazdovom lyžovaní – St. Moritz:

Slalom žien (1.+2. kolo): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:37,27 min, 2: Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,64 s, 3. Frida Hansdotterová (Švéd.) +1,75, 4. Petra Vlhová (SR) +1,89, 5. Šárka Strachová (ČR) +2,05, 6. Michaela Kirchgasserová (Rak.) 2,22, 7. Ana Buciková (Slovin.) 2,62, 8. Emelie Wikströmová (Švéd.) +2,93, 9. Denise Feierabendová (Švaj.) +2,96, 10. Bernadette Schildová (Rak.) +2,97,… 43. Tereza Jančová +11,52, 44. Klaudia Nemcová +13,77,… Veronika Velez-Zuzulová (všetky SR) nedokončila 2. kolo

Najlepšie umiestnenia slovenských zjazdárov na MS

  • 2. miesto: Slovensko (Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Tereza Jančová, Matej Falat, Andreas Žampa, Adam Žampa) – MS 2017 v St. Moritzi, tímová súťaž
  • 4. miesto: Veronika Velez-Zuzulová – MS 2015 v Beaver Creeku, slalom, Petra Vlhová – MS 2017 v St. Moritzi, slalom
  • 5. miesto: Dagmar Kuzmanová – MS 1978 v Garmisch-Partenkirchene, trojkombinácia
  • 6. miesto: Dagmar Kuzmanová – MS 1976 /zároveň aj ZOH/ v Innsbrucku, trojkombinácia
  • 7. miesto: Lucia Medzihradská – MS 1993 v Morioke, kombinácia, Veronika Velez-Zuzulová – MS 2013 v Schlad­mingu, slalom
  • 8. miesto: Marián Bíreš – MS 1989 vo Vaile-Beaver Creeku, kombinácia
  • 9. miesto: Ľudmila Milanová – MS 1987 v Crans Montane, kombinácia, Veronika Zuzulová – MS 2007 v Aare, superkombinácia
  • 10. miesto: Lucia Medzihradská – MS 1987 v Crans Montane, kombinácia, Veronika Zuzulová – MS 2011 v Garmisch-Partenkirchene, sla­lom
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #majstrovstvá sveta v zjazdovom lyžovaní 2017