Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Falat: Čakám na rok bez peňazí od rodičov

Jeho životom sú lyže. V hlave však nosí matematický mozog. "Študoval som hospodársku informatiku, získal som titul inžinier. Teraz som na Fakulte športu v Prešove. Nedávno som sa pokúšal dostať aj na univerzitu v Oxforde, na odbor matematika a informatika. Testom som prešiel, pozvali ma aj na osobný pohovor. V ňom som už neuspel. Asi chceli ľudí, ktorí sú do matematiky zažratí," hovorí Matej Falat (24).

17.02.2017 06:00
Lyžovanie Falat Foto: ,
Matej Falat (v popredí) v súboji s Francúzom Mathieuom Faivrem.
debata

Bojnický rodák zažiaril na majstrovstvách sveta v zjazdovom lyžovaní. Slovensku výrazne pomohol k zisku striebra z tímovej súťaže. V piatok sa predstaví v obrovskom slalome.

Cítite sa ako hviezda?
(smiech) Rozhodne nie. Nevnímal som ani to, ako tento úspech prežívali ľudia doma. Nemám o tom žiadne informácie. Život mi to rozhodne nezmenilo.

S akými ambíciami ste prichádzali do St. Moritzu?
S veľmi skromnými. Veď som ani nevedel, či budem štartovať. Až ráno pred pretekmi som sa dozvedel, že Adam nemôže súťažiť, tak dostanem príležitosť.

Razom ste sa ocitli po boku Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej. Ako vás slalomárske esá prijali?
Poznáme sa už dlhšie, hoci nie sme spolu v pravidelnom kontakte, keďže dievčatá jazdia Svetový pohár. Sadli sme si spolu výborne. Veronika mi počas prehliadky trate poradila pár vecí. Jej otca som sa zas pýtal na spôsob štartu. Predsa len, na také niečo nie som zvyknutý. Takýto štart som zažil len na univerziáde.

Neroztriasli sa vám kolená, keď ste sa postavili vedľa majstra sveta Felixa Neureuthera?
V súboji s Nemcami som šiel posledný z nás štyroch. Nevedel som, aký je stav. Len som veril, že dievčatá nás podržali a obe zvíťazili (smiech). Nebol som preto v strese. Keď som zišiel dole a zdolal majstra sveta, prežíval som krásne pocity. Možno i najkrajšie v kariére.

Mnohí ľudia o vás povedali, že vám pomohla vaša pokojná povaha. Potvrdíte to?
V bežnom živote som maximálne pokojný. Na svahu však nie. Tam o mne všetci tvrdia, že jazdím agresívne. Na kopci som presný opak človeka zo súkromného života.

Ako ste sa dostali k lyžovaniu?
Do klubu v Drienici som prišiel v desiatich rokoch. Predtým som chodil lyžovať s rodičmi, nie som však z lyžiarskej rodiny. Jedného dňa sa uskutočnili preteky pre verejnosť pri Prešove. Tam si ma všimol tréner Miroslav Malcovský, skončil som na štvrtom mieste. Potom to už išlo samo a začal som chodiť na tréningy.

Slovenská radosť v St. Moritzi. Zľava Tereza... Foto: Reuters, DENIS BALIBOUSE
Tereza Jančová, Petra Vlhová, Veronika Velez-Zuzulová, Andreas Žampa, Adam Žampa, Matej Falat Slovenská radosť v St. Moritzi. Zľava Tereza Jančová, Petra Vlhová, Veronika Velez-Zuzulová, Andreas Žampa, Adam Žampa a Matej Falat.

Predtým ste sa však venovali gymnastike…
Áno, štyri roky, no nebol som v nej dobrý. Zväčša som končil na posledných miestach (smiech). Napriek tomu mi prospela. Dala mi pohybové základy, ktoré využívam aj pri lyžovaní. Vďaka nej mám lepšiu kontrolu tela.

Kde sa pripravujete v súčasnosti?
Vo World Racing Academy, kde pôsobí dvojica talianskych trénerov. Okrem nich mám aj českého servismana, ktorý sa venuje len mne. V tíme aj Čech Kryštof Krýzl, ktorý je už stabilnou súčasťou Svetového pohára.

Vy zatiaľ takúto vizitku nemáte, častejšie jazdíte Európsky pohár. Je náročné pre pretekára takejto úrovne sa uživiť?
Veru je. Nemám ani súkromných sponzorov, všetko v podstate ťahajú rodičia. Bol by som rád, keby už konečne prišiel rok, kedy by rodičia nemuseli do mňa investovať. Predsa len, ide o sumy v desaťtisícoch e­ur.

Koľkokrát ste si povedali, že s lyžovaním pre nedobré podmienky skončíte?
Veru neraz. Po zime si však zakaždým vravím, že k pravidelnej účasti vo Svetovom pohári mi chýba už len krok. Odkedy som v tíme, posúvam sa. Vidím, že ostatní nelyžujú o triedu lepšie.

Pri čom prídete na pozitívnejšie myšlienky, keď máte ťažšiu chvíľku?
V minulosti to bolo pri kartách. Cez internet som sa naučil viaceré kúzla. Vďaka jemnej motorike prstov som ovládal aj náročnejšie a predvádzal ich kamarátom. Teraz by som si ich však už musel precvičiť.

Ďalšiu medailu chce vybojovať sama

Prvý cieľ splnila: postúpila z kvalifikácie. Druhý taktiež: vybojovala si účasť v druhom kole. Po tom, ako Tereze Jančovej zavesili na krk striebornú medailu z tímovej súťaže (bola v pozícii náhradníčky), nazbierala vo štvrtok skúsenosti v obrovskom slalome. Stále len 17-ročná pretekárka obsadila 49. miesto. „Je úžasné zažívať túto atmosféru. Môžem tu byť so všetkými hviezdami. Rada by som sa raz priblížila k Veronike Velez-Zuzulovej a Petre Vlhovej. Jedného dňa chcem získať na majstrovstvách sveta medailu. Ale už takú, ktorú by som vybojovala priamo na svahu,“ hovorí rodáčka zo Zvolena.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Falat #MS v lyžovaní