Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odvážny žolík. Falata nevyplašil ani majster sveta

Jeho úloha mala byť úplne iná: čakať za cieľovým priestorom a krajanom držať palce. Možno ich čo najhlasnejšie povzbudiť. Nič menej, nič viac.

15.02.2017 10:00
Lyžovanie Falat Foto: ,
Matej Falat (v popredí) v súboji s Francúzom Mathieuom Faivrem.
debata (4)

Meno Mateja Falata poznal pred utorkom len máloktorý športový fanúšik na Slovensku. Napokon, bojnický rodák nie je pravidelným účastníkom Svetového pohára. V aktuálnej sezóne sa v ňom predstavil trikrát – do druhého kola slalomu či obrovského slalomu nepostúpil ani raz

Cítil podporu dievčat

Od utorka je 24-ročný zjazdový lyžiar vicemajstrom sveta. V tímovej súťaži zohral popri Veronike Velez-Zuzulovej a Petre Vlhovej mimoriadne dôležitú úlohu. Zvíťazil v dvoch zo štyroch jázd a na zisku striebra má veľký podiel.

„Splnilo sa to, o čom hovoríme ustavične: že máme aj kvalitných pretekárov – mužov. Tí sú však v tieni dievčat, ktoré podávajú ohromné výkony. Pokiaľ by im však včera chlapci nepomohli, nedosiahli by nič. Matej sa k súťaži postavil tak, že nemá čo stratiť. Mohol len získať. A získal,“ hovorí Karol Král, niekdajší tréner slovenskej lyžiarskej reprezentácie.

Falata nikdy neviedol. No v jeho blízkosti sa pohyboval viackrát. Pozná jeho povahu. Vie, ako sa v kritických okamihoch správa.

„Pôsobí nesmierne vyrovnane, pokojne. Navyše, skvele zapadol do tímu, prispel k výbornej atmosfére. Taktiež cítil podporu svetových lyžiarok. Aj im chcel ukázať, že sa do tímu nedostal náhodou. Nechýbalo mu dostatočné odhodlanie,“ referuje Král priamo zo St. Moritzu. Falat nahradil v slovenskej zostave zraneného Adama Žampu. V prvej jazde čelil Felixovi Neuretherovi. Nemcovi, ktorý sa pýši štyrmi cennými kovmi zo svetových šampionátov, je o osem rokov starší. Veľkého mena sa však pomerne neznámy Slovák nezľakol.

„Verejnosť niekedy nechápe, prečo takí pretekári, akým je aj Falat, štartujú vo Svetovom pohári, keď skončia na 45. mieste. No práve z toho dôvodu, aby sa im pri takejto súťaži neroztriasli kolená. A nevyplašili sa, že pri nich stojí majster sveta a všade okolo sú lyžiarske hviezdy,“ tvrdí Král.

Sebadôvera z univerziády

Falat okúsil atmosféru Svetového pohára aj začiatkom tohto roka – v Záhrebe a Adelbodene. „Bolo dobre, že štartoval. Práve preto teraz nepociťoval prílišnú psychickú záťaž. Kto by povedal, že Felix Neurether si neporadí s Matejom Falatom. A vidíte, stalo sa. To je tá predštartová psychológia,“ upozorňuje Král.

Podľa neho sa slovenský žolík správne naladil na prelome januára a februára na univerziáde v Kazachstane. Z alpskej kombinácie bral bronz.

„Navodil si pohodu, jeho sebadôvera výrazne stúpla. Navyše, cítil, že v paralelnom slalome môže uspieť. Predsa len, je to trošku iná disciplína v porovnaní so slalomom vo Svetovom pohári. Rozhodujú v ňom aj iné veci. Napríklad Marcel Hirscher s ňou zžitý nie je, hoci je skvelý lyžiar,“ tvrdí Král.

Na rozdiel od rakúskej superhviezdy sa slovenská nádej s nástrahami paralelného slalomu vyrovnala skvele. A prežila najkrajší deň v doterajšej kariére, možno i živote. Po ňom si môže do životopisu smelo napísať: vicemajster sveta.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Matej Falat #Karol Král