Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci strieborní. Ako keby sme získali zlato, tvrdí Zuzulová

Slovenskí reprezentanti senzačne vybojovali striebornú medailu v utorkovej tímovej súťaži na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní vo švajčiarskom St. Moritzi.

14.02.2017 12:46 , aktualizované: 16:53
debata (27)
Na stupni víťazov po tímovej súťaži na... Foto: Reuters, DENIS BALIBOUSE
MS v alpskom lyžovaní, St. Moritz, striebro, slovenskí lyžiari Na stupni víťazov po tímovej súťaži na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní v St. Moritzi - slovenský tím je so striebrom vľavo.

Slováci v zložení Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Andreas Žampa a Matej Falat zo štyroch súperov našli premožiteľov až vo finále, keď ich Francúzi zdolali pri vyrovnanom skóre 2:2 iba o 8 stotín sekundy v redukovanom súčte najlepších jázd rýchlejších mužov a žien. Striebro zo St. Moritzu je prvou zjazdárskou medailou pre Slovensko na MS nielen v modernej histórii samostatnosti, ale aj v súčte všetkých šampionátov, keď boli slovenskí lyžiari ešte súčasťou Československa.

O bronz si to rozdali Švédi a Švajčiari a severania na smútok domácich fanúšikov zvíťazili 3:1.

„Cítim sa ako keby sme dnes získali zlato. Nikdy predtým som nemala medailu na majstrovstvách sveta a to isté platí aj pre celé Slovensko. Som veľmi šťastná, že som sa toho dočkala. Zvládli sme to výborne a mohli sme sa postaviť na pódium,“ cituje Veroniku Velez-Zuzulovú portál FIS. Neskôr pre RTVS šťastná dodala: „Je to úžasný pocit, mám prvú medailu… Nikto z nás nekalkuloval, všetci sme sa snažili dať do toho maximum. Chlapci nás s Peťou podržali, čo bolo úžasné. Matej Falat bol vždy po štarte za svojím súperom, ale potom zrazu šup a už bol v cieli prvý. Každý v tíme sme mali síce inú kombinézu, ale srdce máme všetci slovenské. To je najdôležitejšie.“ Jej rovnako úspešná kolegyňa Petra Vlhová, ktorá tiež uspela vo všetkých svojich jazdách, pre RTVS uviedla: „Všetci nás považovali za outsiderov, ale ukázali sme, že všetko je možné. Sme šťastní. Pre Slovensko je to úžasné, že sme získali medailu. Všetci sme podali výborné výkony. My sme vedeli, že máme silný tím. Ostatní nám to pripomínali, ale my sme to nechceli dopredu riešiť.“

"Každý šiel do toho s veľkými ambíciami, ale toto je medaila, s ktorou sa vopred nerátalo. Je to takpovediac nadplán, veľmi sa z toho teším. Dievčatá podali skvelé výkony zodpovedajúce tomu, že patria do slalomovej špičky, chlapci im zdatne sekundovali. Všetkým veľmi pomohlo úvodné víťazstvo nad silnými Nemcami. Pracovali sme naozaj ako tím. Bolo vidieť úprimnú radosť na tvárach našich pretekárov po každej víťaznej jazde a postupe. Táto medaila je veľké povzbudenie do ďalších pretekov na majstrovstvách sveta,“ uviedol Michal Rajčan, šéf Úseku alpských disciplín SLA.

„S niečím takýmto som vôbec nerátal. Je to jednoducho ako zo sna. Naše kolegyne sú veľmi silné, priam fenomenálne,“ cituje Falata portál Laola1. Neskôr v nahrávke, ktorú sprostredkoval manažér Ľuboš Schwarzbacher, doplnil: „Hneď prvá jazda proti Felixovi Neureutherovi, ani som neveril, že ho dám… Na celej trati sme boli približne na rovnakej úrovni, ale záver bol na rovine a tam som veril, že by mi to mohlo vyjsť. Získať medailu na majstrovstvách sveta je pecka. Ťažko povedať, čo to pre mňa znamená. Neviem, či sa mi to niekedy podarí zopakovať. Isto je to môj životný výsledok.“ Andreas Žampa krátko podotkol: „Som veľmi rád, že Maťo tak dobre nahradil Adama. Verím, že Adam sa dá čo najskôr dokopy.“

Predtým v semifinále Slováci zdolali domácich Švajčiarov pri výsledku 2:2 lepším súčtom časov. Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová svoje jazdy vyhrali, mužskí zástupcovia Andreas Žampa a Matej Falat síce neuspeli, ale zabojovali natoľko, že v súčte výkonov všetkých aktérov to stačilo na finále.

„Obrovský deň pre celé Slovensko. Ukázali sme, že keď tvoríme silný tím, máme šancu urobiť veľký výsledok. Výborne to potiahli dievčatá Peťa a Veronika. Maťo Falat bol úžasný a som rád, že sa pridal aj Andy. Bol to tímový výkon. Ja som dnes iba podával vodu, päta ma brutálne boli, ale toto je tá najlepšia náplasť. Verím, že nás to zase všetkých posunie o niečo ďalej. Sme radi, že sme mohli pre Slovensko získať striebro. Držte nám ďalej palce,“ uviedol Adam Žampa v nahrávke, ktorú sprostredkoval manažér Ľuboš Schwarzbacher. Adam Žampa síce pre zranenie nesúťažil v pretekoch, ale keďže figuroval na súpiske tímu SR, rovnako ako Tereza Jančová je držiteľom striebornej medaily.

„Neuveriteľné, náš tímový výkon bol úžasný! Keď jeden zlyhá, druhý za neho potiahne. Presne tak sme dnes jazdili. Finále proti Slovákom bolo veľmi tesné, o to väčšia je naša radosť,“ povedal člen víťazného francúzskeho tímu Alexis Pinturault.

Slováci v atraktívnom vyraďovacom systéme paralelných slalomových jázd najprv v osemfinále zdolali Nemcov 3:1, keď svoje jazdy vyhrali Petra Vlhová, Veronika Velez-Zuzulová a prekvapujúco aj Matej Falat, ktorý zdolal favorizovaného Felixa Neureuthera. Iba Andreas Žampa nestačil na Stefana Luitza, víťaza nedávnych pretekov Svetového pohára v paralelnom slalome v Štokholme. Vo štvrťfinále si Slováci rovnako jednoznačne poradili s Talianmi 3:1, keď opäť neuspel iba Andreas Žampa. Skvelým spôsobom sa okrem osvedčeného ženského dua Velez-Zuzulová – Vlhová ukazuje Matej Falat, bronzový medailista z alpskej kombinácie z nedávnej Svetovej zimnej univerziády v Almaty. V slovenskom tíme napokon podľa predpokladov chýbal Adam Žampa, ktorého nepustila na trať boľavá päta, následok pádu zo superobrovského slalomu spred necelého týždňa.

Pretekári absolvovali v každom z vyraďovacích kôl rytmicky postavenú trať s 24 bránkami a jedným umelým skokom, ktorý nasledoval po ôsmich bránkach. Na krátkej trati je veľmi dôležitý štart a potom nájdenie správneho rytmu po zvládnutí skoku. Špecifická disciplína je akýmsi spojením slalomovej a obrákovej jazdy, v ktorej pretekári využívajú atribúty oboch týchto technických disciplín. V paralelných slalomových jazdách súťažia štyria zástupcovia z každej krajiny, po dvoch ženách a mužoch. Vo vyraďovacom systéme od osemfinále po finále víťazí vždy tím s vyšším počtom rýchlejších jázd. V prípade konečného výsledku 2:2 rozhodne o víťazovi súčet najlepších jázd rýchlejších mužov a žien.

Tímová súťaž je v programe majstrovstiev sveta od roku 2005, tituly z ostatných dvoch šampionátov v Schladmingu 2013 a Beaver Creeku 2015 obhajujú Rakúšania. Zástupcovia alpskej veľmoci číslo 1 brali zlato aj pri premiére v roku 2005 v Bormiu.

Tímová súťaž – osemfinále:
Rakúsko – Belgicko 3:1
Švédsko – Slovinsko 4:0
Nórsko – Česko 3:1
Francúzsko – Rusko 3:1
Švajčiarsko – Chorvátsko 4:0
USA – Kanada 2:2 – postup Kanaďanov lepším súčtom časov
Taliansko – Argentína 4:0

Nemecko – SLOVENSKO 1:3
Lena Dürrová – Petra Vlhová –0,11
Stefan Luitz – Andreas Žampa +0,38
Christina Geigerová – Veronika Velez-Zuzulová –0,46
Felix Neureuther – Matej Falat –0,13

Štvrťfinále:
Rakúsko – Švédsko 1:3
Nórsko – Francúzsko 1:3
Švajčiarsko – Kanada 2:2 – postúp Švajčiarov lepším súčtom časov

Taliansko – SLOVENSKO 1:3
Chiara Costazzová – Veronika Velez-Zuzulová –0,22
Riccardo Tonetti – Matej Falat –0,03
Irene Curtoniová – Petra Vlhová –0,28
Guiliano Razzoli – Andreas Žampa +0,19

Semifinále:

Švédsko – Francúzsko 2:2 – postup Francúzov lepším súčtom časov
Frida Hansdotterová – Adeline Baudová Mugnierová –0,16
Mattias Hargin – Mathieu Faivre +0,40
Maria Pietiläová-Holmnerová – Tessa Worleyová +0,21
Andre Myhrer – Alexis Pinturault –1,56

Švajčiarsko – SLOVENSKO 2:2 – postup Slovenska lepším súčtom časov
Camille Rastová – Petra Vlhová –0,26
Reto Schmidiger – Andreas Žampa +0,28
Wendy Holdenerová – Veronika Velez-Zuzulová –0,34
Luca Ärni – Matej Falat +0,37

O 3. miesto:
Švédsko – Švajčiarsko 3:1
Frida Hansdotterová – Wendy Holdenerová +0,06
Mattias Hargin – Luca Ärni +0,33
Maria Pietiläová-Holmnerová – Camille Rastová +0,21
Andre Myhrer – Reto Schmidiger –0,05

Finále:

SLOVENSKO – Francúzsko 2:2 – víťazstvo Francúzska lepším súčtom časov
Petra Vlhová – Tessa Worleyová +0,22
Andreas Žampa – Alexis Pinturault +0,28
Veronika Velez-Zuzulová – Adeline Baudová-Mugnierová +0,20
Matej Falat – Mathieu Faivre +0,04

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #Andreas Žampa #Matej Falat #MS v alpskom lyžovaní 2017