Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tri medaily i žiadna. Slováci útočia na historický úspech

Počas celej sezóny sú predovšetkým súperky. Tentoraz si však budú navzájom držať palce. V hre bude spoločný záujem.

14.02.2017 05:00
Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová Foto: ,
Veronika Velez-Zuzulová prijíma gratuláciu od Petry Vlhovej.
debata

Svetový šampionát v zjazdovom lyžovaní má za sebou už týždeň bojov o najcennejšie kovy, no pre slovenských fanúšikov sa najzaujímavejšia časť začína až dnes. Na svah v St. Moritzi sa totiž dostanú najväčšie nádeje na dobrý výsledok, možno i medailu.

V silách je prekvapenie

Vo švajčiarskom stredisku sa uskutoční (od 12.00 v priamom prenose RTVS) mimoriadne atraktívna súťaž družstiev. Medzi šestnástimi tímami nebudú chýbať ani Slováci. Patriť by dokonca mohli ku kandidátom na jeden z cenných kovov. Je pravdepodobné, že sa predstavia v najsilnejšej zostave – Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Adam a Andreas Žampovci.

„V prípade, že každý z nás predvedie na trati svoje maximum, môžeme pomýšľať na medailu. Nie je nereálna. Na majstrovstvách sveta sa dejú prekvapenia. Je v našich silách, aby sme sa postarali o jedno z nich,“ hovorí pred štartom najväčšia osobnosť a najskúsenejšia členka slovenského tímu Velez-Zuzulová.

Zatiaľ čo zvyšná trojica je už niekoľko dní v dejisku šampionátu, Bratislavčanka pricestovala do St. Moritzu len včera. S aklimatizáciou však problémy nebude mať, veď do svojho francúzskeho domova to má na skok – dve hodiny jazdy autom.

Štart Slovákov v mimoriadne zaujímavej výzve bol ešte koncom minulého týždňa otázny. Najmä vzhľadom k zdravotnému stavu staršieho zo Žampovcov. Adam pricestoval do St. Moritzu napriek tomu, že počas sezóny má vážne zdravotné problémy a pri super G sa nevyhol nepríjemnému pádu, po ktorom mu zostalo na tele zopár pomliaždenín. Navyše, k boľavému členku sa pridala aj päta.

Dobrou správou je, že v pondelok sa Kežmarčan postavil na štart superkombinácie. Horšou fakt, že na slalomársku časť nenastúpil. O jeho štarte v tímovej súťaži sa rozhodovalo včera večer (do uzávierky verdikt nepadol).

„Bol som na vyšetrení v nemocnici. Po konzultácii s lekármi som sa rozhodol, že napokon budem pokračovať v súťažení. Mám však pripravený tím doktorov, ktorý mi boľavé miesto v prípade núdze opichá. Tak, aby som vôbec necítil bolesť,“ hovoril Žampa.

Vrchol príde v sobotu

Aj vzhľadom k nelichotivému zdravotnému stavu Adama je výhodou systém, akým bude prebiehať tímová súťaž. V každom družstve sú štyria pretekári – dve ženy, dvaja muži. Žreb určí osemfinálové dvojice a v súboji sa uskutočnia po štyri jazdy. Tím, ktorý nazbiera tri víťazné, postupuje do ďalšieho kola. V prípade nerozhodného stavu 2:2 rozhodne o úspešnejšom celkový čas v cieli.

Jazdiť sa bude paralelným slalomom, ktorý je krátky. To znamená aj menšiu námahu pre telo – hoci v prípade postupu do finále absolvuje pretekár štyri jazdy.

Slováci sa budú spoliehať na slalomárskych špecialistov. Velez-Zuzulová je v tejto sezóne druhou, Vlhová šiestou najlepšou ženou najtočivejšej disciplíny. Žampovcom sa síce v aktuálnom ročníku Svetového pohára nedarí, no Adam dosiahol najväčšie úspechy v kariére práve v slalome.

V prípade ideálneho scenára môže byť tento týždeň najúspešnejším v dejinách slovenského lyžovania. Fanúšikovia spod Tatier by sa mohli dočkať aj troch medailí z majstrovstiev sveta. Už o štyri dni sa totiž uskutoční ženský slalom, v ktorom budú Velez-Zuzulová s Vlhovou (pozajtra sa postaví aj na štart obrovského slalomu) patriť k najvážnejším ašpirantkám na zisk cenného kovu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #MS v lyžovaní