Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Mazeovú nadviazala Štuhecová. Berie svetové zlato zo zjazdu

Titul majsterky sveta v zjazde aj po dvoch rokoch zostáva v Slovinsku. Na triumf Tiny Mazeovej z Beaver Creeku 2015 aktuálne v St. Moritzi úspešne nadviazala Ilka Štuhecová a získala prvú veľkú medailu v seniorskej kariére.

12.02.2017 12:28
Ilka Štuhecová Foto: ,
Ilka Štuhecová.
debata

Štuhecová zvíťazila s náskokom 40 stotín sekundy pred Rakúšankou Stephanie Venierovou a 45 stotín pred Američankou Lindsey Vonnovou. Rekordérke v počte víťazných pretekov vo Svetovom pohári Vonnovej sa teda splnila túžba odísť zo St. Moritzu s jednou medailou na krku.

Majsterka sveta spred ôsmich rokov z Val d'Isere vynechala prvé dva mesiace sezóny pre zlomenú ruku a na zasnežené súťažné svahy sa vrátila len pred necelým mesiacom v rakúskom Altenmarkte. O smole môže hovoriť Talianka Sofia Goggiová, ktorá skončila štvrtá iba 7 stotín za bronzovou Vonnovou. Goggiová pritom na poslednom medzičase viedla, ale dve veľké chyby v závere jazdy ho obrali o takmer isté medailové pódium.

„Som veľmi spokojná, že to vyšlo na medailu. V zjazde som bronzom skompletizovala zbierku z majstrovstiev sveta. Nebol to môj najlepší výkon, ale treba brať do úvahy, že mi chýbala súťažná prax v tejto sezóne,“ uviedla Lindsey Vonnová v reakcii pre Eurosport. Vo veku 32 rokov a 117 dní sa stala historicky najstaršou ženskou medailistkou na majstrovstvách sve­ta.

Slovinka Štuhecová vstupovala do nedeľňajších pretekov v zjazde ako jedna z favoritiek a túto pozíciu potvrdila. V tejto sezóne sa v 26 rokoch ako kométa zjavila na vrchných priečkach pretekov Svetového pohára.

Päť z nich vyhrala, trikrát uspela v zjazde a raz v super G aj v alpskej kombinácii. Pretekárka s klubovou príslušnosťou Branik Maribor bola pred St. Moritzom na majstrovstvách sveta najvyššie v Schladmingu 2013 šiesta v super G. Štuhecová nebola pred sezónou úplne neznámou tvárou. Ako juniorka dosiahla na titul majsterky sveta v slalome (2007) aj zjazde (2008).

V sumáre bojov o krištáľové glóbusy vo Svetovom pohári bola v celkovom hodnotení sezóny najvyššie vlani v super G dvanásta. Momentálne je líderkou hodnotenia zjazdu v SP a zároveň vedie aj poradie v alpskej kombinácii.

Preteky v zjazde žien ešte pokračujú, ale po odjazdení elitnej tridsiatky z celkového počtu 38 pretekárok by sa poradie v prvej desiatke nemalo meniť. Zjazdárky v nedeľu štartovali z výšky 2745 m a museli absolvovať trať s prevýšením 705 m. Celkovo v peknom slnečnom počasí prekonali 2633 m dlhú trať Engiadina s viacerými skokmi, kde niektoré pretekárky dosahovali dĺžku až 40 m.

Zjazd žien:
1. Ilka Štuhecová (Slovin.) 1:32,85 min, 2. Stephanie Venierová (Rak.) +0,40 s, 3. Lindsey Vonnová (USA) +0,45, 4. Sofia Goggiová (Tal.) +0,52, 5. Laurenne Rossová (USA) +0,72, 6. Christine Scheyerová (Rak.) +0,94, 7. Fabienne Suterová (Švaj.) +1,03, 8. Michelle Gisinová (Švaj.) +1,04, 9. Ramona Siebenhoferová (Rak.) +1,12, 10. Tina Weiratherová (Licht.) +1,18.

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazd #Ilka Štuhecová #majstrovstvá sveta v zjazdovom lyžovaní 2017