Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Švajčiarska radosť, titul v alpskej kombinácii pre Holdenerovú

Majsterkou sveta v alpskej kombinácii žien na 44. šampionáte vo švajčiarskom St. Moritzi sa stala domáca reprezentantka Wendy Holdenerová.

10.02.2017 14:40 , aktualizované: 15:10
Wendy Holdenerová Foto: ,
Švajčiarka Wendy Holdenerová.
debata

Švajčiarsku radosť zvýraznila druhým miestom Michelle Gisinová, ktorá v súčte zjazdu a slalomovej jazdy zaostala o 5 stotín sekundy. Bronz si vybojovala Rakúšanka Michaela Kirchgasserová s odstupom 38 stotín. Skúsená pretekárka obhájila túto pozíciu z MS 2015 v Beaver Creeku.

Víťazná Holdenerová vybojovala svoju prvú veľkú medailu z vrcholného podujatia a celkovo deviatu zlatú pre Švajčiarsko v kombinačných pretekoch na majstrovstvách sveta. Švajčiarky čakali na zlato v kombinácii od roku 1991, keď v rakúskom Saalbachu triumfovala Chantal Bournissenová. Ešte predtým v rokoch 1982 – 1987 vybojovala zlatý kombinačný hetrik fenomenálna Erika Hessová. Alpská veľmoc číslo 2 po 16 rokoch ukončila aj celkové čakanie na zlatú medailu z MS v ženskej kategórii. Predchodkyňou Holdenerovej bola Sonia Nefová, ktorá triumfovala v obrovskom slalome na MS 2001 v St. Antone.

V pretekoch univerzálnosti mali smolu najlepšie dve ženy po zjazdárskej časti Talianka Sofia Goggiová a Slovinka Ilka Štuhecová. Obe skončili svoju slalomovú púť po chybách už po niekoľkých bránkach. Ešte viac môže byť sklamaná Lara Gutová, tretia žena po úvodnej časti pretekov. Päťnásobná medailistka z majstrovstiev sveta a bronzová z nedávneho super G si v príprave na slalomovú jazdu poranila koleno a skončila na vyšetreniach v nemocnici. Jej štart v ďalšej časti šampionátu je nepravdepodobný.

Doteraz najlepším výsledkom 23-ročnej novej majsterky sveta Holdenerovej na MS bolo 11. miesto zo slalomu v Schladmingu 2013. Holdenerová medzičasom vyrástla na veľmi kvalitnú slalomárku, v tejto sezóne SP bola šesťkrát na pódiu, hoci nevyhrala ani raz. Alpskú kombináciu však už raz predtým ovládla, a to v marci 2016 vo švajčiarskom Lenzerheide.

„Na štarte som bola dosť nervózna a na trati to nebola moja ideálna jazda. Keď som zistila, že Michelle Gisinová zostala tesne za mnou, tušila som, že z toho môže byť dobrý výsledok. Tlak bol veľký, cítila som to najmä po zjazdárskej časti. Dokázala som sa však cez to preniesť. Oslavovať zlato v domácom prostredí a ešte s krajankou s ďalšou medailou je niečo šialené,“ uviedla nová majsterka sveta Holdenerová. „Druhé miesto je krásne, som rada, že to tak vyšlo. A že sa Wendy dostala predo mňa? Absolútne žiadny problém. Som rada, že to zostalo v našom tíme,“ komentovala strieborná Gisinová. Skúsená Rakúšanka Kirchgasserová (31) si vybojovala už tretiu medailu z majstrovstiev sveta, okrem dvoch bronzov z kombinácie má aj striebro zo Schladmingu 2013 v slalome.

„Zo všetkého najviac som si želala neskončiť opäť štvrtá, lebo to je nevďačná pozícia. Urobila som pár drobných chýb, ale napokon to stačilo na pódium: A čo teraz cítim? Som veľmi šťastná,“ cituje portál ORF Kirchgasserovú.

V pôvodnom 43-člennom štartovnom poli alpskej kombinácie na zjazdárskej trati Engiadina s dĺžkou 2633 m a slalomovej Corviglii s prevýšením 180 m chýbala líderka Svetového pohára Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá sa rozhodla na svetovom šampionáte sústrediť výlučne na slalom a obrovský slalom. Slovenky v alpskej kombinácii rovnako neštartovali. Solídne piate miesto obsadila rekordérka v počte triumfov vo Svetovom pohári Američanka Lindsey Vonnová, ktorá slalomy vôbec nejazdí.

Alpská kombinácia žien (zjazd + slalomové kolo): 1. Wendy Holdenerová 1:58,88 min, 2. Michelle Gisinová (obe Švaj.) +0,05 s, 3. Michaela Kirchgasserová (Rak.),+0,38, 4. Denise Feierabendová (Švaj.) +0,82, 5. Lindsey Vonnová (USA) +0,85, 6. Marie-Michele Gagnonová (Kan.) +1,27, Federica Brignoneová (Tal.) +1,38, 8. Maruša Ferková (Slovin.) +1,84

Gutová si poranila koleno, odviezol ju vrtuľník

Švajčiarska zjazdárka Lara Gutová sa pred slalomovou časťou alpskej kombinácie na majstrovstvách sveta v St. Moritzi zranila a na „domácom“ šampionáte zrejme predčasne skončila.

Gutová bola na treťom mieste po zjazdárskej časti pretekov so šancou na popredné umiestnenie, ale pri obhliadke slalomovej trate spadla a s podozrením na zranenie ľavého kolena ju vrtuľník previezol na vyšetrenia do nemocnice. Rozsah zranení päťnásobnej medailistky z majstrovstiev sveta zatiaľ nie je známy, ale tréner švajčiarskych reprezentantiek Hans Flatscher nie je optimista. „Nevyzerá to optimisticky. Ak je v hre zranenie kolena, tak to nie je dobré,“ cituje Flatschera portál

ORF. Stručne sa vyjadril aj k účasti bronzovej medailistky zo super G v nedeľňajšom zjazde. „Ak mám pravdu povedať, neviem si predstaviť, že tam pôjde,“ dodal Flatscher.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lara Gutová #MS 2017 v lyžovaní #Wendy Holdenerová