Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medailová šanca. V hre je historický úspech, vraví Velez-Zuzulová

Podľa vopred napísaného scenára mala prísť až v závere - v predposledný deň šampionátu. Zrejme sa však naskytne o čosi skôr. Medailová príležitosť.

10.02.2017 09:00
Velez-Zuzulová, Petra Vlhová Foto: ,
Skvelé slovenské slalomárky Veronika Velez-Zuzulová (vpravo) a Petra Vlhová.
debata (2)

Pre slovenské zjazdové lyžovanie môžu byť prebiehajúce majstrovstvá sveta v St. Moritzi mimoriadne úspešné. Okrem vysokých ambícií v ženskom slalome, v ktorom sa predstaví silná dvojica Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, môžu Slováci pomýšľať na cenný kov aj v súťaži miešaných tímov.

Doudieraný Žampa alebo Falat

Je totiž reálne, že do nej nastúpia v najsilnejšom zložení. Bratskú dvojicu Žampovcov podporia obe elitné slalomárky.

„Som pripravená štartovať v tímovej súťaži. V prípade, že budú k dispozícii obaja Žampovci a spolu s Petrou podáme výkony na hranici svojich možností, môžeme pokojne pomýšľať na medailu. Na majstrovstvách sveta sa dejú prekvapenia a my sa môžeme postarať o jedno z nich,“ vyhlásila vo štvrtok Velez-Zuzulová.

Momentálne sa pripravuje vo Švajčiarsku, odkiaľ sa presunie do Francúzska, kde žije. Do St. Moritzu by mala pricestovať v pondelok.

Slovenská výprava prihlásila družstvo do tímovej súťaže už dávnejšie. Jeho účasť však bola veľmi neistá. Dôvodom bol nepriaznivý zdravotný stav Adama Žampu, počas celej sezóny ho trápi problematický ľavý členok. Preň dokonca uvažoval nad tým, či vôbec do St. Moritzu odcestuje. Napokon sa rozhodol pre štart a už absolvoval super G. V ňom však po jednom zo skokov utrpel tvrdý pád a na tele má viaceré pomliaždeniny.

„Cítim sa, akoby som absolvoval tri kolá s Conorom McGregorom. Mám narazený bok, aj päta je veľmi silno udretá. Mrzí ma, že po dobrej jazde som spadol, ale také je lyžovanie. Bol som spokojný s tým, že mi drží členok a takto sa to skončilo. Verím, že budem čoskoro fit. Už teraz sa teším, keď sa zase postavím na lyže,“ hovoril starší z dvojice Žampovcov po vyšetreniach. V piatok by už mal znovu trénovať, vo štvrtok si doprial oddych. „Ihneď po páde som mu písala správu. Odpísal mi, že síce nie je úplne v poriadku, ale do štyroch dní by mal byť fit. Potvrdil mi, že chce ísť tímovú súťaž. Ak by nemohol štartovať Adam, nahradil by ho zrejme Matej Falat, čiže štartovať by sme takmer naisto mali,“ hovorí Velez-Zuzulová.

V prípade, že bude Adam Žampa v poriadku, mal by patriť v tímovej súťaži k oporám. Najsilnejšou disciplínou Kežmarčana je totiž práve slalom. Definitívne zloženie tímu oznámi slovenská výprava 24 hodín pred štartom pretekov.

Motiváciou medaila i dobrý tím

Tímová súťaž (v utorok 14. februára od 12.00) ponúkne mimoriadne atraktívne divadlo. Každý z tímov sa v ňom predstaví so štvoricou pretekárov – s dvomi ženami, dvomi mužmi. Žreb určí osemfinálové dvojice, budú súperiť v paralelnom slalome. Tímy v ňom budú zbierať body, na istý postup sú potrebné tri víťazné jazdy. V prípade nerozhodného stavu (2:2), určí úspešnejšieho celkový časový rozdiel v cieli.

Keďže ide o vyraďovací systém, musia noví majstri sveta zdolať štvoricu súperov. K favoritom budú tradične patriť Rakúšania, Švajčiari či Nóri.

Paralelný slalom je silnou disciplínou aj pre obe Slovenky. Velez-Zuzulová už jeden vo Svetovom pohári vyhrala (Mníchov 2013), dva razy si vybojovala druhú priečku. Po Moskve 2013 našla finálovú premožiteľku pred necelými dvomi týždňami aj v Štokholme. Zdolala ju len americká superhviezda Mikaela Shiffrinová.

Najmä pre Velez-Zuzulovú môže byť úspech z tímovej súťaže veľkou motiváciou. Najlepšia pretekárka v dejinách slovenského lyžovania stále nemá medailu z veľkého podujatia. Navyše, majstrovstvá sveta v St. Moritzi budú pre 32-ročnú stálicu poslednými v kariére, čo už dávnejšie potvrdila. „Samozrejme, mám motiváciu, ale v prvom rade ide o to, že sme veľmi dobrý tím. Môžeme sa postarať o historický úspech, rada by som bola pri ňom,“ tvrdí Velez-Zuzulová.

Pre Bratislavčanku môžu byť majstrovstvá sveta veľkou rozlúčkou s bohatou kariérou. Či bude pokračovať aj v budúcej, olympijskej, sezóne, je neisté.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Velez-Zuzulová #Petra Vlhová #MS 2017 v lyžovaní