Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vráti sa Kuzminová do svetovej špičky? Biatlon rozdáva medaily

Symbolicky - rok pred zimnými olympijskými hrami v juhokórejskom Pjongčangu - sa v rakúskom Hochfilzene začína svetový šampionát v biatlone. V predolympijskej sezóne napovie o rozložení síl vo svetovej špičke i o slovenských ambíciách.

09.02.2017 11:02
Anastasia Kuzminová Foto: ,
Anastasia Kuzminová.
debata (2)

Najväčšie očakávania sa spájajú s Anastasiou Kuzminovou, dvojnásobnou olympijskou víťazkou (zlato zo šprintu vo Vancouveri 2010 i Soči 2014).

Aj ju však po sľubnom návrate do Svetového pohára po materskej dovolenke pribrzdila viróza. V prvom štarte v Pokljuke prekvapila pekným 6. miestom v rýchlostných pretekoch, potom absolovovala ďalšie kolo len v Ruhpoldingu. Pre pretrvávajúce zdravotné problémy nesúťažila ani na minulotýždňovom IBU-Cupe v Osrblí, kde sa pripravovala a kde sa mala otestovať pred odchodom na majstrovstvá sveta.

„Stále nie je úplne v poriadku, kašeľ ešte neodoznel. Preto nenastúpi v súťaži miešaných štafiet. Jej prvou disciplínou bude piatkový šprint. Po ňom uvidíme, ako sa bude cítiť. V tejto chvíli neviem odhadnúť, na čo si po určitom tréningovom výpadku môže trúfať. Nasťu poznáte, viete, že v každých pretekoch ide na maximum,“ podotkol jej manžel i tréner Daniel Kuzmin.

„V pretekoch miešaných štafiet, prvej disciplíny majstrovstiev sveta, nastúpime v zostave Paula Fialková, Jana Gereková, Tomáš Hasilla a Martin Otčenáš,“ informovala trénerka žien Anna Murínová.

„S umiestneniami v predchádzajúcich kolách Svetového pohára sme neboli spokojní. Pod nepriaznivé výsledky sa podpísali aj choroby. Veríme, že zlé obdobie je už za nami a na šampionáte sa predvedieme v lepšej forme. Paula Fialková v Osrblí potešila tretím miestom v šprinte, no potom zo zdravotných dôvodov ďalší program vynechala. Už je v poriadku, nechceli sme nič siliť, čaká nás tu náročný program. Trate sú dosť náročné, je to hore-dolu. Ani pred strelnicou sa nedá veľmi oddýchnuť, prichádza sa na ňu po stúpaní do kopca,“ uviedla Murínová.

Premiérový šampionát v pozícii prezidenta Slovenského zväzu biatlonu čaká Tomáša Fuska. Po IBU-Cupe netajil sklamanie, že diváci v Osrblí nevideli našich najlepších reprezentantov.

„Niektorých vyradili choroby, čo ma trochu mrzelo. Podujatiu sme venovali veľa úsilia, organizačne sme ho zvládli. Veľmi si želám, aby sme si doterajšiu smolu z predchádzajúcich štartov vo Svetovom pohári prelomili na majstrovstvách sveta. Som realista, ak by ženy skončili dvakrát v prvej desiatke, muži aspoň raz v prvej dvadsiatke a niektorá zo štafiet v prvej desiatke, bol by som spokojný,“ podotkol.

Hochfilzen organizuje majstrovstvá sveta štvrtý raz. Medzi mužmi pokračuje aj v tejto sezóne suverenita Francúza Martina Fourcada, 5-násobného víťaza Svetového pohára v posledných piatich rokoch. Obhajuje zlato z rýchlostných, vytrvalostných i stíhacích pretekov, preteky s hromadným štartom vyhral vlani Nór Johannes Bö, štafetu jeho krajania.

Medzi ženami je okruh favoritiek širší: Nemka Laura Dahlmeierová (obhajuje zlato zo stíhačky), Francúzka Maria Dorinová-Habertová (vlani vyhrala vytrvalostné preteky a s hromadným štartom), po prvom zlate z individuálnych súťaží túži Češka Gabriela Koukalová, vlaňajšia víťazka Svetového pohára.

Zaujímavé bude sledovať, ako sa bude dariť po materských povinnostiach výbornej Bieloruske Darii Domračevovej a jej manželovi, 43-ročnému nórskemu veteránovi Ole Einar Björndalenovi, 20-násobnému majstrovi sveta.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Anastasia Kuzminová